2007. január 26.

A Kertbarátok idei első fóruma

A szentesi Kertbarátok Körének régi hagyománya már, hogy az éves munkát városi nyitott fórummal kezdik, melynek idei meghívott vendége Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő, Tasnádi Gábor a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója, Ledó Ferenc a Délkertész vezetője, valamint Marsi Tibor falugazdász volt.

A közgyűlést Szirbik Imre országgyűlési képviselő évértékelő beszéde nyitotta meg, melyben felvázolta az előttünk álló évek teendőit is, s hangsúlyozta, hogy a város a következő években is kiemelt helyen szeretné kezelni az agrárium kérdését. A polgármester elmondta, hogy a 2007-es év a tervezés és a megalapozás esztendeje lesz, hiszen fontos, hogy a következő időszakban kihasználjuk az Európa Unió által nyújtott pályázati lehetőségeket, s megküzdjünk minden egyes megszerezhető euróért. Ennek a küzdelemnek pedig a város szilárd gazdasági helyzete és a tőkevonzó képessége az alapja. A mezőgazdaságra is új feladatok várnak a jövőben. Az egyik, hogy a városnak jól kell kihasználnia a kertészeti megújítási programot, a másik pedig a bioüzemanyagban rejlő lehetőség.

Ezt követően Tasnádi Gábor a vidéki lakosság megélhetésének támogatásáról beszélt, melyben kiemelt helyen szerepel a farm alapú mezőgazdasági támogatás. Ez a program nagyságtól függetlenül minden gazdasági egységnek biztosít anyagi segítséget. A másik segítség a pályázati pénzek elnyerésében rejlik, melyek menete gördülékenyebbé fog válni az idei évben. 2007-től ugyanis már nem pályázatokat kell benyújtani az illetékes hivatalnak, hanem kérelmeket, amelyeket határozatokban bírálnak el. Ezeknél a lehetőségeknél egyszerűbbé válik az elszámolási rendszer, viszont a kérvények megfogalmazására több figyelmet kell majd fordítani.

Ezek után Ledó Ferenc értékelte a TÉSZ tavalyi munkáját, amely a vártnál nagyobb bevételeket hozott, s a taglétszáma is gyarapodott. Beszámolt arról, hogy az idei évben már az áruházláncok is fontos partnereivé váltak a szövetkezetnek, illetve arról, hogy egyetlen alkalommal sem érkezett panasz a TÉSZ által forgalomba hozott árura sem a minőség sem pedig a szermaradékok tekintetében. Az igazgató úr kiemelte a keleti piacokban rejlő lehetőségeket, illetve beszélt a mezőgazdasági munkákkal járó hulladékok (kötöző-anyagok) feldolgozásáról.

A nyitott fórum végén az érdeklődők Marsi Tibor falugazdásznak tették fel kérdéseiket, melyek főként az őstermelőket érintő adózási, támogatási és társadalombiztosítási rendszerre vonatkoztak.

Cseh-Lakos