2007. január 26.

Csúszik az átadás

Januárra sem készült el a város főterén álló református templom, s a mellette épülő idősek otthona. Az átadás időpontja tavaszra tolódik.

Mindenki láthatja, hogy van még bőven feladat a két épület átadásáig. Látszik ez a külső munkálatokon, de vajon ma mi történik az épületek belsejében?

A Nagytemplom átadásának első határideje 2006. október 30. volt, melyet 2007. január 31-re módosítottak arra hivatkozva, hogy az Örökségvédelmi Hivatal által kért változtatásokat el kell végezni, valamint előre nem látott hibákat fedeztek fel az épület állagában. A határidő azonban most is módosul, áprilisig kell elkészülnie Isten házának, abban az esetben, ha az időjárás is engedi a kültéri munkálatok befejezését, s a vakolat festését. Sok teendő van addig még hátra - mondta el lapunknak Kovách Péter református lelkipásztor. Még folyamatban van a homlokzat javítása, a nyílászárók elhelyezése, a boltozat megerősítése, a templom alapzatának, valamint a szigetelésnek az elkészítése, s majd csak ennek befejezésével kezdődhet meg a burkolatok és járófelületek lerakása, a padok és a szószék elhelyezése, valamint az elektromos szerelvények rögzítése.

Az idősek otthonának esetében az első határidő szintén október 30. volt, amelyet január 10-re módosítottak, de az építkezés még itt sem fejeződött be, bár elmondható, hogy az épület 75-80 százalékban elkészült. Az alsó szinten a fürdőszobák és konyhák járólapozása már majdnem 100%-os, de a szobák és a társalgó laminált padlóval való burkolása még el sem kezdődött és a festés, valamint az ajtók beszerelése még hátra van. A tetőtérben pedig jelenleg gipszkartonoznak. A kültéri munkálatok sem fejeződtek még be. Az átadás időpontját ebben az esetben is az időjárás fogja meghatározni, valamint a munkálatok intenzitása. A technológiai berendezések (konyhai és mosodai eszközök, speciális éjjeliszekrények, orvosi szoba felszerelése), valamint a bútorok elhelyezése pedig csak az építőipari teendők befejezése után kezdődhet el. Ezek a berendezések már teljesen elkészültek, jelenleg raktárban vannak, s felszerelésük csupán egy-két hetet fog igénybe venni.

Az állások, illetve férőhelyek meghirdetése nem biztos, hogy csak az épület elkészülése után fog elkezdődni. Ehhez azonban át kell vizsgálni a működtető által kialakított eddigi koncepciót, hiszen idén januártól megszűnt az emeltszintű idősek otthona kategória, amelybe az intézmény is tartozott volna. Az viszont biztos, hogy a helyi és megyei médiából értesülhetnek majd erről a jelentkezni kívánók.

Cseh-Lakos