2007. január 26.

Városunkért és hazánkért

A negyvenedik ökumenikus imahét első napján - a Szent Anna-templom hívő népe jelenlétében - így imádkoztam városunkért és hazánkért:

Úr Jézus Krisztus!

A harmadik évezred hetedik esztendejének januárjában mi, szentesi keresztények, hálát adunk neked, hogy városunk hét templomában szolgálhatunk neked és a te szent evangéliumodnak. Azt is köszönjük, hogy az ökumenikus imahetek negyvenedikén elmondhatjuk: kis városunkban a te egyházaid között nincs harc, de van béke. Méghozzá olyan béke, mely - reméljük - a te szemedben is több mint egyszerű tolerancia. Mert egyre tudatosabban vállaljuk, hogy együttműködésre választottál ki bennünket.

Segíts, hogy közös tanúságtételünk városunkat jól szolgálja. De Szentes lakosságát is ajándékozd meg olyan szemmel, hogy észre vegye közös szolgálatunk üzenetét, mert hisszük, hogy erre az üzenetre nagy szüksége van. Az elmúlt karácsony ünnepi heteiben sok ablakban világított a hét ágú gyertyatartó. Bizonyára sokan nem tudják, mit is jelent ez a jelkép, de nyilván mindenki érzi, hogy üzenetet hordoz. Mi, a Jelenések Könyvéből tudjuk, hogy ama hét kisázsiai gyülekezetet jelképezi, melyekből kinőtt és világvallássá nőtt a kereszténység. A mi hét templomunk népe nem érez hajlandóságot arra, hogy túlértékelje saját magát, jövőnkről nincsenek vízióink, de arra kérünk, hogy ezen a negyvenedik imahéten éreztesd meg valónk is, amit így nyilatkoztattál ki János apostolnak: "Én vagyok az Alfa és az Omega, a kezdet és a vég, aki van, és aki volt, és aki eljövendő: a Mindenható." (Jel. 1,8) Tudjuk, hogy e kegyelemre méltatlanok vagyunk, de azt is tudjuk, hogy a Te jó hírnevedről van szó, mikor a mi egységünket tudatosan ápoljuk, tisztogatjuk és felmutatjuk Szentes jóakaratú, békességre vágyó társadalmának.

Segítsd a köztünk szolgáló lelkipásztorokat, hogy tanúságtévő egységünkért tegyenek meg minden megtehetőt! Különösen azt add meg nekik, hogy látványosan szeressék egymást, mert olyan időket élünk, mikor Te magad is mintha azt akarnád, hogy más eszköz ne is álljon rendelkezésükre, csak egymás szeretése. Add, hogy lelkipásztorainktól megtanulhassuk, mit jelentenek a Te szavaid:

"Ahogy én szerettelek titeket, ti is úgy szeressétek egymást!" Mi pedig, a Te hinni akaró néped, arra kérünk: hangosítsd fel szívünkben a Te híres "Effetá"-dat, hogy megnyíljon fülünk minden Igéd meghallására, melyet ma szólsz hozzánk, és nyisd meg ajkunkat minden olyan szó kimondására, mellyel együtt és külön-külön is tartozunk a mi mai világunknak.

És mikor szegény hazánkért imádkozunk együtt, juttasd eszünkbe egy mai történész nyilatkozatát: "Rossz emberektől ne várjunk jó politikát!" S mert igaz e szó, ezért tanítsd meg minket jól imádkozni jó emberekért. Köszönjük, hogy Istenünk és jó pásztorunk vagy, és ha hallgatunk szavadra, azért különösen hálásak akarunk lenni.

Ámen.

Vági László