2007. január 26.

Kovács Ivánné kincsei

A legszebb mézeskalács kategóriában Kovács Ivánné népi bútorfestő lett a győztese a Művészetek Házában megrendezett mézeskalács sütő-versenynek. Tizenhat éve foglalkozik bútorfestéssel, azonban a népművészet szinte minden ágában bebizonyította sokoldalúságát, a hagyományok tisztelete iránt érzett elkötelezettségét.

Otthonában fogadott. A kétszintes ház alsó traktusában beszélgettünk, majd az emeleti részen a szebbnél-szebb textíliákat, bútorokat, saját kis kiállítását engedte megtekinteni. A Biharnagybajomból Szentesre származott bútorfestő úgy mondta, a népművészet soha nem öncélúan díszít. Mindig a bajelhárítás, varázslás, termékenység-jóslás az elsődleges. Mindezeknek különböző jelei voltak. A későbbiek során a hasonlóságaik miatt alakultak át virággá és ornamentikává. A jelentések a mai napig megmaradtak. A székely népművészet pedig azért rendkívüli, mert anyáról leányra hagyományozzák a díszítőmotívumok formavilágát és jelentését.

- A mesteremnek László Otíliát tartom - meséli Kovács Ivánné. Arlón, egy íjász alkotótáborban ismertem meg. A férjem íjászkodik. Otília meghívott Kézdivásárhelyre az otthonába, ahol gyakorlati ismereteimet gazdagítottam. Szabadidőmben pedig Alsócsernán és Sepsiszentgyörgyön is bejártuk a múzeumokat.

A bútorfestés szentesi művelőiről nem sikerült adatokat találni. Néhai Rózsa Gábor mérnök-muzeológustól és Mód László néprajzkutatótól sok segítséget kapott a dél-alföldi bútorfestés központjairól: hódmezővásárhelyi, makói és békési mesteremberek munkájáról. Ezek a ládák nemzedékről nemzedékre öröklődtek. Rendje volt a paraszti életben a születésnek, s rendje volt a halálnak is. Az emeleti gyűjteményben erről mesélnek a tulipános ládák és szőttesek. Egymás után kerülnek elő Kovács Ivánné "kincsei": egy keresztelő ruha, egy - egy stafírung darab, és halotti abrosz. A hagyományok teremtette rend, az élet rendje adott biztonságot az embereknek. Az évente ritkán, két alkalommal tartott vásárokról piros-tükrös szívvel érkező legény e szavakkal adta azt át a szeretett lánynak: Nézd meg ki lakik a szívemben!

Kovács Ivánné zsűrizett szőnyegeivel, futóival, bútoraival és mézeskalácsaival hagyományozza gyermekeinkre apáink és anyáink örömének, bánatának, életének tanúságát.

Nagy Andrea