2007. január 26.

Színház az egész világ

A giccses plakátok helyett érdekes színlapokat láthatunk - mondta nagyon találóan dr. Bácskainé Fazekas Márta önkormányzati képviselő, a Horváth Mihály Gimnázium igazgatója a napokban megtekinthető színházi plakátok kiállításának megnyitóján. Igaz ez a mondat, hiszen a tablók nem harsány képekkel és grafikával, hanem a maguk természetes egyszerűségével adnak hírül egy-egy színházi eseményt.

Olyan plakátokat állítottak ki a rendezők az ifjúsági házban, amelyek bemutatják a 20. század színháztörténetének fontosabb helyi eseményeit, s a rajtuk szereplő színészek és színházi darabok címei szép, régi olvasmány-és filmes emlékeket ébresztenek fel az érdeklődőkben. Hiszen ki ne emlékezne az Én és a kisöcsém című darabra, a János Vitézre, a Hamletre, a Marica grófnőre, az Aranyifjúra vagy a Gül Babára vagy Az ember tragédiájára. Azok is kevesen vannak, akiknek Jávor Pál, Dayka Margit, Básti Lajos vagy Lukács Margit neve semmit sem mond, esetleg nem hallotta még a ma is élő Gáspár Tibor nevét. De nemcsak híres színészek tették mozgalmassá a város kulturális életét, s fedték fel a nézőközönség előtt a színpad titkait, hanem a Szentesen működő számos színjátszó kör is, melyek között az '50-es évektől több díjat is nyert a gimnáziumi színjátszó kör, s a későbbi drámatagozat. Azonban ezek a színházi esték nemcsak a közönség szórakoztatását szolgálták, hanem többször jótékonysági céljuk is volt, hiszen nemegyszer fordult elő, hogy a társulat teljes bevételét, illetve a híres színészek gázsijukat például a hadiárvák megsegítésére ajánlották fel. Így forrt össze a múlt században a jótékonyság és a művészet városunkban.

A plakátok azt is feltárják előttünk, hogy az évek során a közönség igényeinek megfelelően a műfajok is változtak. A "készre csinált" francia darabok helyett egyre inkább a könnyedebb műfajok, az operettek és komédiák kezdték el vonzani az érdeklődőket. Egy dolog azonban bizonyos, mindegy, hogy milyen nagy név, milyen híres darab vagy milyen műfaj volt repertoáron, a múlt században élő szentesiek körében kiemelt helyet foglalt el a színház, s a választékos művelődés.

Cseh-Lakos