2007. január 26.

Művésztanulók kiállítása

Reprezentatív kiállítással ünnepelte a Szivárvány Művészeti Iskola a Magyar Kultúra Napját. A tanszakok vezető pedagógusai, diákok és szülők ily módon emlékzetek nemzeti himnuszunk születésére, a magyar kultúra kincseire.
A kiállítást megnyitó Szűcs Lajos alpolgármester örömének adott hangot, mely szerint a legkisebbektől a legnagyobbakig minden korosztályt üdvözölhet.

- Sajnos nem piros betűs ünnepként tartjuk számon a Himnusz születésnapját, a Magyar Kultúra Napját. Úgy gondolom a rendkívül gazdag és egyedi kultúránk megérdemelné - fogalmazott az alpolgármester. Biztosan elfogult vagyok - folytatta -, de magyarként és történelem szakos tanárként miért ne tehetném. Ez a kiállítás immár része az európai kultúrának, nemzeti kincsünkké vált. Ennél szebb nincs, mint elkészíteni és megmutatni másoknak alkotásainkat. Számunkra ez mind remekmű - zárta gondolatait Szűcs Lajos.

A szeptemberben teljesen felújított Művészetek Házában a bejárattól jobbra eső első alkotóterem a fafaragóké. Cseh Lajos és tanítványainak munkái előtt állt lenyűgözve Mihály Ferencné látogató.

Az emeleti három egymásba nyíló teremben a kézműves tanszakok mutatkoztak be. Kolláth Edit tanárnő óvodás csoportja ajtódíszekkel csinosította a szentesi csipke történetét bemutató termet, terméskeretben pedig a kisiskolások pasztellalkotásai sorakoztak. Palásti Ágnes "nemezesei" kalapokkal, süvegekkel, álarcokkal töltötték meg műhelyüket. Döméné Somodi Andrea fia, Döme Bence alkotásait jött viszontlátni. Az édesanyának a fia fotói mellett az origami alkotások, kerámiák és csomózott karkötők tetszettek. Gundl Diána a textileket látná nagyon szívesen a szobájában, Szentesi Dávid pedig a nemezkalapokkal kötött jó barátságot.

Közben az alagsori előadóteremben a színpadi produkciók készültek elő. Többek között Magyar Imre néptáncosai dunántúli ugróssal és székely verbunkkal, Szurmik Zoltán középiskolás színpadosai pedig 13 perces "Az élet üzlet" című jelenetsorral. A kiállítás január 29-éig a Művészetek Házában (Petőfi u. 4.) tekinthető meg.

N. A.