2007. január 26.

Madárinfluenza Lapistón

Leölték a libaállományt

A hazai laborvizsgálatok eredménye kimutatta a szentesi libákban a madárinfluenza vírusát. A beküldött mintákban kimutatták a madárinfluenza H5 típusú vírusát. Az eredményt azonban az angliai referencialaboratóriumban még igazolni, pontosítani kell.

Kedden délutánra az öszszes szárnyast leölték Lap-istón, azon a libatelepen, amelyet madárinfluenza gyanúja miatt vontak zár alá a hatóságok. Hétfő estig 1600 libát gázosítottak el a helyszínen, a többit állatot is leölték. A telep körül három kilométeres védő- és tíz kilométeres megfigyelési zónát jelöltek ki.

Pénteken találták meg az első elhullott libákat a Szentestől 14 kilométerre található telepen, ahol nem vágó-, hanem tenyészállatokat neveltek. Az állategészségügyi hatóság vasárnap este vizsgálta meg az állományt, miután 18-ra nőtt az elpusztult szárnyasok száma. A szakemberek 30-40 libánál találtak betegségre utaló idegrendszeri tüneteket: fejüket tekergették, reszkettek, hátukon feküdtek. A helyszínen felboncoltak néhány tetemet, a többi mellett a hasnyálmirigyükben vérzést találtak, ami vírusos eredetű fertőzésre utal.

A telepen a biztonság kedvéért ölik le a libákat, így akarják megakadályozni, hogy az esetleges fertőzés továbbterjedjen. A szárnyasokat egy speciális járműben gázosították el a helyszínen, majd a tetemeket fehérjefeldolgozóba vitték. Ott először húslisztet készítenek a maradványokból, majd elégetik azt.

A helyiek elmondása szerint karácsony és szilveszter között hatalmas vadkacsa-állományok pihentek meg a tenyészet közelében folyó Kórógy-partján.

A három kilométeres védőkörzetben egy tanyaközpont van, a tíz kilométeres megfigyelési zónában pedig Nagymágocs, Derekegyház, valamint Szentes és Árpád-halom külterülete található, egyelőre.

Az érintett telep egy kilométeres körzetében nincs másik tenyészet. A három kilométeres körzetben 57 tanya van, ezeken az összeíráskor 1743 baromfit számoltak meg, amelyek egészségi állapotát már ellenőrizték. 19 hatósági orvos vizsgálta meg a szárnyasokat, gyanús nem volt köztük.

A 10 kilométeres zóna baromfiállományáról egyelőre nincsenek pontos adatok, csak feltételezések vannak. Eszerint a szakembereknek várhatóan 850 udvart kell ellenőrizniük, bennük nagyjából 8500 baromfit. Az viszont biztos, hogy ebben a körben 18 nagyobb baromfitelep van, ezeken több mint 43 ezer szárnyasnak van hely.

(Forrás: Független Hírügynökség)