2007. január 26.

Strandbelépő a véradóknak

Szentes város önkormányzata, a Dr. Bugyi István Kórház és a Magyar Vöröskereszt Szentesi Területi Szervezete január 25-én sajtótájékoztatót tartott a kórház vérellátó osztályán. A témák között szerepelt a vérellátás mai helyzete Szentes és térségében, valamint a város és a kórház együttműködésének következő állomásaként az önkormányzat strandbelépőjegyeket adott át a vérellátó osztálynak a 2007-ben vért adó donorok részére.

Dr. Kispál Mihály belgyógyász, onkológus, a vérellátó állomás osztályvezető főorvosa elmondta, hogy a súlyos, csak vérkészítménnyel gyógyítható betegek száma egyre nő, és hiába a fejlett technika, ha nem áll rendelkezésükre megfelelő menynyiségű vér a műtéthez. Egy májátültetéshez például száz véradónak kell összefogni, hogy el tudják kezdeni a műtétet. Nekik közel egy időben kell leadniuk a vért, ezekből különböző készítményeket állítanak elő. Csökken a véradók száma, holott a vérigény nő. Csongrád megye az elmúlt évben olyan eredményeket produkált, hogy az élre került a véradók számát tekintve. A véradók és a vérellátó osztály nevében megköszönte, hogy gondolnak a városban a donorok megjutalmazására. A főorvos úr szerint a vért adó emberek nem azért jönnek, hogy hasznot húzzanak belőle, hanem önzetlenül, de biztos benne, hogy szívesen fogadják majd a strandbelépőt.

Szirbik Imre polgármester megköszönte a véradók áldozatát. Bízik benne, hogy

a fürdőbelépők szolgálják majd az emberek testi-lelki regenerálódását, és ezzel erősítik azt a kötelet, ami a városhoz tartozást jelenti, és ami sok apró szálból áll, de ezekből a szálakból lehet a kötelet erőssé tenni. Miután átadta a belépőket a főorvos úrnak, Fenyves Ernő megbízott főigazgató elmondta, hogy jól esik ilyen örömteli eseményen részt venni, amikor mindenütt a kórházak gondjairól hallunk. A város és a kórház jól tud együttműködni, pedig a városnak ez nem lenne kötelessége, hiszen a kórház megyei fenntartású. A szájsebészeti am-bulancia létrehozásához is segítséget nyújtott az önkormányzat. Megköszönte polgármestereak és az önkormányzatnak a sok segítséget.

Azok, akik január elseje óta adtak vért, postán fogják megkapni a strandbelépőket.

M. A.