XXXVII. évfolyam 17. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Polgármesterként a Parlamentben
 Higgadtság, bölcsesség, megfontoltság

2006. április 28.


Vannak olyan feladatok, amelyek túlnőnek a polgármester hatókörén. A döntések egész sora, amely a település és környezetének életét befolyásolja, az nem a városban, nem a körzeten belül dől el, hanem ott, ahol lobbizni kell. A területen kívül is.


Bővebben


 

Lassan apad a Tisza
 Átázott gátak, szivárgások, fakadóvizek

2006. április 28.


Szentesnél április 22-én, szombaton értük el a vízállás csúcsát, a Tisza 10 méter 60 centiméternél tetőzött, ez közel 60 centiméterrel több, mint a valaha mért legnagyobb vízállás. A folyó ezt közel 36 óráig tartotta, utána nagyon lassú apadás kezdődött el. A Körösökön hasonló nagyságrendű víz van, ma azt lehet látni, hogy a Tisza szinte egy szintben apad Kiskörétől az országhatárig. Ugyanez igaz a Körös-szakaszra is.


Bővebben


 

Rendőrök nagy fogása
Vadkender a tanyavilágban

2006. április 28.


A Nemzeti Nyomozó Iroda, a Békés és Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Szentesi Rendőrkapitányság együttműködésének köszönhetően nagy mennyiségű, több mint 1000 tő cannabist találtak április 25-én délután egy Szenteshez közeli tanyán.

A jelentős mennyiségű kábítószer-ültetvény megtalálásában közrejátszott, hogy régóta keresett személyt fogtak el a rendőrök ezen az ingatlanon. Egy békéscsabai férfi körözését rendelte el ugyanis a Gyulai Rendőrkapitányság kábítószerrel viszszaélés bűncselekmény megalapozott gyanúja alapján. Ő volt egyébként az első számú körözöttjük a leginkább keresettek top 10-es listáján.

A 36 esztendős Cs. Kornél felkutatásához és elfogásához az említett rendőri szerv a Nemzeti Nyomozó Iroda célkörözési alosztályát kérte fel. A kiterjedt adatgyűjtés eredményeként jutottak el az ingatlanhoz, amelyet 14 nagy termetű kutya védett. A körülményekre tekintettel a REBISZ, valamint a CSMRFK bevetési alosztálya működött közre a férfi és annak élettársa elfogásában.

A két személyt a rendőrség gyanúsítottként kihallgatta. Az ügyben a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság jelentős mennyiségre elkövetett, visszaélés kábítószerrel bűntett megalapozott gyanúja alapján szakértő bevonásával indított büntetőeljárást.

Ezzel közel egy időben, Tápén is találtak kábítószer-ültetvényt a rendőrök. A Szegedi Rendőrkapitányság munkatársai a ház melléképületében 114 tő vadkenderre bukkantak. A helyiség speciálisan e növény termesztéséhez volt berendezve, megfelelő feltételeket biztosítva a kenderültetvény optimális fejlődéséhez.

A lefoglalt cannabisok vizsgálata szakértő bevonásával folyamatban van. Az ingatlan tulajdonosát a rendőrség őrizetbe vette.

 


 

Próbáljuk meg!
 

2006. április 28.


Legutóbbi írásomat így fejeztem be: "Próbáljunk meg jól imádkozni, hogy "Béke, jöjj el már!"" Most meg, a választások utáni éjszakán azt merészelem tanácsolni minden jó polgártársamnak: ha tényleg szeretnénk békességre jutni, akkor próbáljunk meg nagyon jól gondolkodni! Eszünkkel és nem a szívünkkel. Főleg nem elfogultságok mentén vagy irányítása alatt.

Az már eldőlt, hogy politikai értelemben ki a győztes, és ki a vesztes? Kiknek van jó okuk a csalódásra és kiknek az örvendezésre? Ezzel tehát nem érdemes tovább foglalkoznunk, vagy netán még az Úristent, meg a magyarok nagyasszonyát is kérdőre vonnunk.


Bővebben


 

Az "újarcú magyarok" felfedezése
 75 éve történt - Móricz Zsigmond meghurcoltatása (I.)

2006. április 28.


Móricz Zsigmond író

Az ország legismertebb és legelismertebb íróját, Móricz Zsigmondot, 1931 elején rend-kívül komoly támadások érték. Nem kevesebbel vádolták, minthogy elárulta a magyar nemzetet és a nemzeti kultúrát, megtagadta a magyarságot! Az országossá duzzadt botrány városunkat, ill. Csongrád megyét is érintette, ezért az elkövetkezőkben igyekszem összefoglalni és az olvasók elé tárni e nagy vihart kavart ügy részleteit.


Bővebben


 

Gazdagyűlés, revíziós liga
 Évfordulók - 2006

2006. április 28.


115 éve, 1891. április 22-én Csongrád megyéből 100 fős monstre deputáció utazott a fővárosba. A delegáció részt vett a parlament délelőtti ülésén, ahol két interpelláció hangzott el a Csongrád megyében uralkodó állapotokról. A küldöttséget délután fogadta Szapáry Gyula miniszterelnök. A Csongrád megyei vezetés elleni panaszokat tartalmazó terjedelmes emlékiratot Horváth Gyula, Szentes díszpolgára nyújtotta át. A miniszterelnök ígéretet tett a bajok orvoslására.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2006. április 28.


Ha az átlagosnál tehetségesebb vagy, számolhatsz vele, hogy mindazok, akik kevesebbre vitték, mint te, irigykednek rád. Ne törődj velük: jobb tíz irigy, mint egy szánakozó.

Elgondolkodtató, hogy mindegyik magyar Nobel-díjas tudós elhagyta Magyarországot, külföldre költözött. Tudod, mi volt a közös okuk rá? Én csak a sejtésig jutottam el, a mélyebb utána gondolást meghagyom neked.

Ez aztán a sporthír: "Mapet" a mínusz 70 kilogrammosok csoportjában Európa-bajnok lett. Ez igen! De azért nem hagy nyugodni a gondolat, hogy van-e egyáltalán ilyen súlycsoport, vagy inkább csak hanyag tudósító van?

Még egy rekord, ami minden csak nem rekord: szomorú, hogy az árvizek mértéke sok helyen meghaladja a folyóink korábban mért magasságát. Ez félelmetes, de nem rekord. A rekordot az élő sportoló állítja fel, akinek a teljesítménye jobb, mint előtte bármelyik sporttársáé. Azt illik megtapsolni, sőt díjazni is! Az árvíz más világ, nem sport...

Egy háromszázezret érő lakóház árvízi védelme egymillió forintba kerül, írja egy újság. Szerintem ez nagy tévedés: egy lakóház a benne lakó család élete számára felbecsülhetetlen érték.

Dr. Imre Ernő

 


 

A Petőfi fénykora
 

2006. április 28.


A pár hetes hír örömteli: hosszas pereskedés után Szentest illeti a Petőfi Szálló. A város tulajdonába így végre viszszakerült az épület, mely mára a századfordulós pompáját teljesen elvesztette, megkopott. Remélhetőleg most már elérhető közelségbe kerül a fénykori állapot visszanyerése...


Bővebben


 

A kertbarát patikus
 A Közéleti kávéház vendége:

2006. április 28.


A Közéleti Kávéház áprilisi vendége dr. Horváth György gyógyszerész, - Dobos András házigazda szavaival - polihisztor volt. Beszélgetőtársa az előző meghívott, Mihály Béla volt, akivel nagyon jó barátok, és akivel együtt járnak úszni minden nap hajnalban. Az előadás elején a vendég elmondta, hogy messze áll a polihisztortól, mert ahogy egyre többet olvas, úgy érzi, egyre kevesebbet tud. Mi, hallgatók, ennek épp az ellenkezőjéről győződhettünk meg a borkóstolóval fűszerezett esten. Irodalom, színház, utazás - csak néhány dolog érdeklődési köréből.


Bővebben


 

A fizika nem katolikus
 

2006. április 28.


Idén a tavalyinál és a két évvel ezelőttinél is több gyermek lesz elsős a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában. A szeptembertől induló új tanévben Kálmán Györgyné - Kovács Nóra, és Ádorné Ruska Ella - Magyar Mária tanítónők vezetésével két osztályt indít az intézmény. A Szent Erzsébet Rózsái Alapítvány a tehetséges és szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek ösztöndíjaként működik.


Bővebben


 

Mindennap tanulnak
 

2006. április 28.


Szőri András, Kovács Enikő és Kruzslicz Tamás


Közeleg az érettségi. A város középiskoláiban is várják a megmérettetés előtt álló végzősök a május 8-át, amikor a magyar nyelv és irodalom írásbelivel elkezdődik a vizsgafolyam, melyre négy éve készülnek.


Bővebben


 

Az Utazás-kiállításon
 

2006. április 28.


Idén első alkalommal, hagyományszerűen az Utazás-kiállításra szervezte programját a TKME Koszta József klub. Március 18-án kora reggel indultunk, hogy új élményeket, esetleg térképeket, úti könyveket gyűjtsünk vagy csak egy jót szórakozzunk, nézelődjünk.


Bővebben


 

Eszköz nélkül mesélnek
 Szőke és Badár a világ közepén

2006. április 28.


A városunkból elszármazott Szőke András és Badár Sándor az ifjúsági házban nevettette a nézőket az Életjel Egyesület szervezésében a múlt héten. A Godot ká-véház-beli Dumaszínház, az Esti Showder és számtalan filmkomédia szereplői és alkotói a szentesi színpadon egykori itteni élményeikből idéztek.


Bővebben


 

Szakmai gyakorlat német szalonokban
 A Zsoldos fodrász tanulói Münchenben jártak

2006. április 28.


Szarka Olga, Babcsán Szabina, Gajdos Kitti, Ambrus Renáta, Klinek Olga, Szentpéteri Márta. Guggolnak: Szilágyi Judit, Héjja Szilvia.

A Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola nyolc fodrász tanulója és két kísérőtanár nemrégiben három hetet töltött Németországban. Március 17-től április 9-ig szakmai gyakorlaton vettek részt a 12. osztályos diákok Münchenben. Az előkészítőn való részvétel alapján választották ki a lányokat, nyelvi és szakmai képességeik alapján. A szakmai felkészítést Medgyesi Arnoldné, a nyelvit Karácsonyiné Bozó Erika tartotta.


Bővebben


 

Tanyabetörések
 

2006. április 28.


Bűnügyi szempontból viszonylag csendesen teltek az elmúlt hét napjai városunkban. Kistőkén egy tanyából loptak el színesfémeket 30 ezer forint értékben, míg az Ilona-partról, egy bekerítetlen telekről tűnt el 14 szál alumínium öntözőcső. Itt a kár meghaladja a 100 ezer forintot.

Tetőbontással hatoltak be egy felsőpárti sörözőbe a bűnözők, akik készpénzt vittek el az ivóból, míg a Mátyás söröző elől kerékpárt loptak a tolvajok.

Trafóolajat loptak egy külterületi berendezésből a bűnözők, a kár eléri a 800 ezer forintot.

A Tisza gátjára továbbra sem szabad felmenni, sem gyalogosan, sem járművel, aki a figyelmeztetés ellenére mégis megteszi, szabálysértést követ el. A gátakon kizárólag az ott munkát végzők tartózkodhatnak. A rendőrség tájékoztatása szerint a lakosság fegyelmezetten viselkedik, eddig senki nem szegte meg a rendelkezést.

H. V.

 


 

Tóni bácsi konyhája
 

2006. április 28.


  • Gyömbéres libaleves
  • Gyors sonkás batyu


Bővebben


 

"Mindörökké hastánc"
 

2006. április 28.


Gyovai Sándorné, Évi már négy éve hastáncol. Azonnal beleszeretett a keleti stílusba, és a zene adta nőiesség megtestesülésébe. Két éve nyitotta meg hastánciskoláját, Kelet lányai névvel, amely azóta egyesületté nőtte ki magát. Évi folyamatosan képzi magát fővárosunkban külföldi és magyar mestertanárok kurzusain.

Március 30-án sikeres hastáncművész vizsgát tett Budapesten a Magyar Táncművészetek Szakszervezeténél. A cím elnyerésével környékünkön egyedüli hastáncművész lett.


Bővebben


 

Pontokat vesztettek
 

2006. április 28.


Biztos győzelmet engedett ki a kezéből a Szentesi Kinizsi labdarúgó csapata az elmúlt hétvégén. A mieink már 2–0-ra vezettek az Universitas ellen, a végén mégis meg kellett elégedniük Törőcsikéknek az egy ponttal, ugyanis 2-2 lett a vége. Jól kezdte a Kinizsi a találkozót, mivel már a 10. percben nálunk volt az előny, köszönhetően Bajusz kapásgóljának. A félidő vége előtt még Szabó László is betalált, így megnyugtatónak tűnt az előny. Gyorsan egyenlített a pihenő után a szegedi csapat, és bár a mérkőzés hátralévő részében számos gólhelyzetet kidolgozott a Kinizsi, nem sikerült megszerezni a győztes találatot. A találkozó krónikájához tartozik, hogy a Szentes négy kapufát lőtt, ám mint tudjuk, ezt a játékot gólra játsszák... Bozóki Zoltán vezetőedző szerint egyértelműen ők vesztettek el két pontot a háromból, mivel végig jobban játszottak ellenfelüknél. Érthetően nagy volt a csalódottság a labdarúgók körében a lefújás után. Sok idő nincs a kesergésre, hiszen vasárnap a jelenlegi második helyezett Mórahalomnál vendégeskedik a gárda, és az sem ígérkezik könnyű összecsapásnak. A Szentesi Kinizsi a megyei másodosztályú bajnokságban a negyedik helyen áll a táblázaton.

H. V.

 


 

A döntőért játszanak
 

2006. április 28.


Rövid időn belül két vereséget szenvedett a Leg-rand-Szentes NB I-es futsal csapata, előbb az Első Beton-Szeged, majd, és ami különösen fájó, a tabella végén tanyázó Siklós ellen.

A Szeged 3-2-re, a Siklós 5-3-ra tudott nyerni a Dr. Papp László Sportcsarnokban. A Siklós ellen biztos győzelemre számítottak a hazai drukkerek, ám nem úgy ment a csapatnak, mint néhány héttel ezelőtt. Koncz Zsolt játékos-edző szerint ezen a vereségen nincs mit magyarázni, valóban gyengén játszottak. Gödörbe került a gárda, mindez szerencsére az alapszakasz végén történt, a rájátszásban így ott lehet a Legrand. A Siklós elleni győzelem azért lett volna fontos, hogy a két győztes mérkőzésig tartó párharcot hazai pályán kezdhesse a Szentes. Így azonban május 1-jén az Aramis otthonában lépnek pályára először Szarvas Zsolték, majd egy héttel később jöhet a szentesi viszszavágó. Az elődöntőbe kerülés már önmagában is óriási bravúr, kevesen gondolták volna a bajnokság kezdete előtt, hogy a Legrand a bajnoki döntőért játszhat majd májusban. Márpedig ez így lesz, ami kisebbfajta csoda. Az eredeti célkitűzés ugyanis a 6-8. hely megszerzése volt. Koncz Zsolt szerint ha a csapat a tavaszi idény középső részén mutatott játékát nyújtja, képesek lehetnek kivívni a döntőbe jutást. Kérdés az, hogy azok a nagypályás labdarúgók, akik szerda-szombat ritmusban lépnek pályára az NB II-ben, mennyire lesznek frissek a hétfő esti derbin. Bízunk abban, hogy kellően...

H. V.

 


 

Újra lendületben
 

2006. április 28.


Az idei bajnokságot több szempontból is megváltozott felállásban kezdte meg a Remco-Bertók SC OB I/B osztályú férfi vízilabda csapata. Új edző, új játékosok jöttek, és mentek is el. De a változások pozitív eredményeket hoztak, ugyanis a tavalyi szezonban elért 12. helyezés után, hatalmas előrelépést jelentett, hogy most ötödikként bejutottak a nyolc közé.


Bővebben


 

A végjáték következik
 

2006. április 28.


A Legrand-Szentesi VK férfi vízilabdacsapata a hetedik, a Hungerit-Top Cop Security-Szentesi VK női gárdája pedig a harmadik helyért csatázik a jövő héten. A fiúk május 3-án, szerdán Szolnokon kezdik meg az egyik fél két győzelméig tartó párharcot. A második mérkőzésre itthon kerül sor, május 6-án, 18 órától. A mindent eldöntő mérkőzést - persze csak akkor, ha szükséges - újra Szolnokon rendezik, május 10-én.

Berki András, a Legrand vezetőedzője elmondta, hogy a csapat az Újpest elleni mérkőzés óta egy ún. "minialapozáson" vesz részt. Az elmúlt napokban a fizikai felkészülésen volt a hangsúly, hamarosan azonban a labda is előkerül, mivel pénteken már Szegeden játszik edzőmérkőzést a Legrand, jövő héten pedig a kínai válogatott is edzőpartner lehet. Berki szerint, mivel a Szolnokkal nagyon jól ismerik egymást, ráadásul szinte két azonos képességű csapatról van szó, az aznapi forma dönthet egyik vagy a másik együttes javára. A győzelmet természetesen nem borítékolta az edző, ám azt megígérte, hogy tisztességes, becsületes hozzáállással küzdenek majd mindkét (mindhárom) mérkőzésen.

A papírforma alapján sokkal könnyebb párharc előtt áll a Hungerit-Top Cop Security, hiszen a BVSC elleni bronzcsatának egyértelműen a szentesi hölgyek az esélyesei. A harmadik hely sorsa két mérkőzés összesített eredménye alapján dől el. Az első találkozón, május 6-án, fél 5-kor itthon szerezhet megnyugtató előnyt Kocsis István együttese az egy héttel későbbi, fővárosi visszavágóra. A Hungerit edzője szerint nagy kudarc lenne, ha lecsúsznának a dobogóról. Bár a Top Cop az esélyes, Kocsis mégsem számít könnyű mérkőzésre, hiszen a BVSC-nek is épp olyan fontos az összecsapás, mint nekik. A Szentes ezen a héten edzőmérkőzéseket játszik a szerbia-montenegrói Vsacar Beograd gárdájával, valamint ifjúsági és serdülő fiú csapatokkal, jövő héten pedig a Győr lesz az edzőpartner.

Május 6-a minden bizonnyal a vízilabda ünnepe lesz a ligetben, hiszen 15 órától a REMCO-Bertók Szentes a Tatabányával mérkőzik, majd a hölgyek, azt követően pedig a férfiak mérkőzése következik az első osztályból. Mindhárom találkozót ingyen tekinthetik meg a szurkolók az immár nyitott uszodában.

H. V.

 


 

Vereséggel zártak
 

2006. április 28.


Befejeződött az NB II-es sakkcsapatbajnokság a Tisza Lajos csoportban. Az utolsó fordulóban a Szentesi Spartacus SK gárdáját a vásárhelyi Pákozdy Ferenc Sakk SE csapata fogadta. Sakkozóink idegenben 7–5 arányban kikaptak a vendéglátók gárdájától. A szentesiek közül egyedül Fábián Nagy Sándor szerzett győzelmet. Döntetlent játszott: Csala Imre, Vámos Viktor, Palásti Ferenc, Czibulya Ferenc, Hajdú István, dr. Makay Andor, Toókos Ferenc és Kondor Dániel.

A bajnok a szegedi Maróczy G. SE csapata lett 80,5 ponttal, így ők jutottak fel az NB I/B osztályba. A Szentesi Spartacus SE 50 ponttal a 8. helyen végzett a 11 csapatos mezőnyben.

 


 

Remekeltek a rögbisek
 A bajnoki cím kapujában

2006. április 28.


Eldőlni látszik a Rögbi Magyar Nemzeti Bajnokság második osztályának versenyfutása az elsőségért a két Csongrád megyei rivális között.
Az NB II-es bajnoki cím volt a tét az elmúlt hétvégi fordulóban, hiszen a Szentesi VSC "91-esek" a bajnokságban 2 helyezett Szegedet fogadta, és a mérkőzés győztese akár már bajnoknak is tekinthette magát.

A két csapat az őszi fordulóban is magas színvonalú mérkőzést vívott egymással, és a Szegedet a bajnoki cím megnyerése mellett az ősszel elszenvedett vereség utáni visszavágás lehetősége is motiválta. Nagyszerű, küzdelmes mérkőzést ígért az összecsapás, amelyet nyugodtan mondhatunk a másodosztályban az év mérkőzésének. A szép számú nézőközönség nem is csalódott.

A Szeged szerezte meg a vezetést rögtön a meccs elején, a Szentest azonban nem törte meg a gyors cél, hanem azonnal átvette a kezdeményezést. A hazaiak szervezett játéka egyre több hibára kényszerítette a Szegedet. Ezeket a "91-esek" rendre ki is használták és gyors kontratámadásokat indítottak, melyeket Csanki Sándor remek játékkal értékesített.

Ezzel eldőlni látszott a mérkőzés. A Szeged azonban elkezdte a felzárkózást, nagyszerűen játszó 9-es játékosuk vezérletével többször is át tudták törni az egyre inkább fáradó szentesi védőkből álló vonalat. Talán túl későn, mert a Szentes képes volt kibekkelni a hátralévő időt, sőt kiváló teljesítményére egy Mácsai Gellért-Gajdán Ferenc akció tette fel a pontot.

Összességében egy nagyon látványos, igen magas színvonalú mérkőzést vívtak a csapatok. A Szentes gyakorlatilag hiba nélkül játszott mind támadásban, mind védekezésben: Törőcsik ezúttal igazi vezéregyénisége volt a csapatnak, kiválóan fogta össze a két csapategységet ( tolongás-háromnegyed), Kiss I. ezúttal is igazolta tehetségét, Kocsis Zoltán, Fekete Csanád, Csanki Sándor Baranyi Gábor támadásban, míg Bélteki Zsolt védekezésben "alkotott maradandót", de a csapat minden játékosa kimagaslót nyújtott. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a Szentes pályafutásának legjobb teljesítményét mutatta fel ezen a mérkőzésen és várhatóan megérdemelten nyeri meg az idei NB II-es bajnokságot.

 


 

Családi események
 

2006. április 28.


Született:
Tomcsányi Ferencnek és Lucz Szilviának (Nagyhegy 144.) Péter, Kiss Pálnak és Tóth Zsuzsannának (Szigeti I. u. 15.) Amanda Beatrix, Budai Attilának és Török Mónikának (Csongrád, Fövenyi u. 46.) Adél, Olajos Árpádnak és Gémes Katalinnak (Csongrád, Bartók B. u. 3.) Árpád nevű gyermeke.

Házasságkötés nem volt.


Elhunyt:
Doboczky Istvánné Berezvai Julianna (Nagyörvény u. 53.), Deák István (Csongrád, Losonczi u. 3.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz