<<< Vissza

A fizika nem katolikus

2006. április 28.

 

Idén a tavalyinál és a két évvel ezelőttinél is több gyermek lesz elsős a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában. A szeptembertől induló új tanévben Kálmán Györgyné - Kovács Nóra, és Ádorné Ruska Ella - Magyar Mária tanítónők vezetésével két osztályt indít az intézmény. A Szent Erzsébet Rózsái Alapítvány a tehetséges és szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek ösztöndíjaként működik.

Az ősszel kezdődő új tanévben két első osztállyal indul a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola. A negyvenkilenc gyermek neve már olvasható az iskola honlapján ( www.szterzsebetszentes.sulinet.hu ), mindamellett a kicsik szülei az intézményben folyó szakmai munkába is betekintést nyerhetnek.

- Elmondhatjuk, hogy egyre több beiratkozó gyermekünk van - fogalmazta meg Nemes Éva igazgató (képünkön).

- Ön szerint minek köszönhető az oktatási intézmény népszerűsége?


- Úgy gondolom, annak hogy egyházi iskola. Bár hallottam már olyan véleményt is, hogy Szentesen nincs igény katolikus iskolára, de szerintem ez nem így van. Természetesen az egyházi iskolában minden tantárgyat tanítunk, de nincsen katolikus fizika vagy református matematika.

- Miben több mégis a Szent Erzsébet iskola?


- Abban, hogy élni segít, és figyelmeztet arra, hogy a tudás nem öncél, ugyanis szerintem, azért kell tanulnunk, hogy jobbak legyünk egy olyan világban, amelyben gyakran úgy tűnik, nincsenek fix pontok, nincs viszonyítási alap. A keresztény tanítás szerint mindannyian úton vagyunk. Senki sem tökéletes, folyamatos fejlődés kell, hogy legyen egész életünk; a gyermekeké, a pedagógusoké és a szülőké egyaránt. A legfontosabb az egymásra figyelés, egymás segítése. Mert nem arról van szó, hogy a tanár okosabb, mint a szülő, inkább úgy vélem, a pedagógus máshonnan lát a problémákra, de szükséges, hogy a különböző perspektívák a gyermek javát szolgálják. A katolikus iskolák nevelésének egyik célja a hit ébresztése. Hinni abban, hogy a Teremtő mindenkinek feladatot szán.

- Sok szülő talán mégis úgy gondolja, hogy az egyházra a konzervatív nevelés a jellemző.

- Nem hiszem, hogy ez negatív jelző. Sajnos az emberekben sok előítélet van, gyakorta azt gondolják, az egyházi iskola zárdaszökevények gyűjtőhelye. A konzervativizmus számomra nem azt jelenti, hogy az osztályokban a gyerekek fapadon fapofával ülnek, a tanár meg egy szál krétával áll a tábla előtt és lerajzolja a számítógépet. Pedagógusainkra nem jellemző a "maradiság", de az általunk fontosnak tartott értékeket szeretnénk megőrizni, azaz konzerválni és tovább adni. Szerintem éppen a keresztény emberek azok, akik előremennek, kreatívak, újítanak. A mi hitünk szerint amikor a világot megismerjük, Istent ismerjük meg. S ezt mindig az adott kor technikai színvonalának megfelelően, azt alkotó módon használva.

- Milyen változások várhatóak a jövő tanévben?

- Egy angol nyelvi szaktanterem is várja a diákokat, az osztályokban így francia és angol nyelvből mindenki a maga szintjén három csoportban tanulhat, természetesen az egyéni fejlődés szerint lehetséges a csoportok között az átjárás. Félévente írnak teszteket, ekkor mérjük a tudásukat. Egyébként francia és angol lektor segíti a nyelvtanulást.

- Az igazgatónő kezdeményezésére született meg a Szent Erzsébet Rózsái Alapítvány.


- Az "Út a keresztény iskolához" alapítvány a város két keresztény iskolájának közös alapítványa volt. A Szent Erzsébet Rózsái Alapítvány a mi iskolánk alapítványa. Számlaszáma a honlapunkon olvasható, és a tehetséges illetve a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek ösztöndíjjal való támogatását is segíti. A felajánlások folyamatosan érkeznek, nagylelkű adakozóinknak hálásan köszönjük.

Végül engedje meg, hogy egy Szent Ágoston idézettel zárjuk ezt a beszélgetést, mely iskolánk mottója is lehetne: "Lényeges dolgokban egység, vitathatókban szabadság, de mindenben szeretet."

Nagy Andrea


<<< Vissza