<<< Vissza

Lassan apad a Tisza
Átázott gátak, szivárgások, fakadóvizek

2006. április 28.

 
Szentesnél április 22-én, szombaton értük el a vízállás csúcsát, a Tisza 10 méter 60 centiméternél tetőzött, ez közel 60 centiméterrel több, mint a valaha mért legnagyobb vízállás. A folyó ezt közel 36 óráig tartotta, utána nagyon lassú apadás kezdődött el. A Körösökön hasonló nagyságrendű víz van, ma azt lehet látni, hogy a Tisza szinte egy szintben apad Kiskörétől az országhatárig. Ugyanez igaz a Körös-szakaszra is.

- A magasságot meg tudtuk fogni, a víz sehol nem csapott át a gátakon, a szivárgások és az átázások elleni védekezés homokzsákokkal, bordás megtámasztásokkal folyamatos - tájékoztatta lapunkat Szirbik Imre polgármester, a védelmi bizottság vezetője.

Összefogás a gáton

A polgármester megköszöni mindenkinek, aki ebben a munkában vállvetve segít, a vízügyi szakembereknek a szakmai irányítást, a katonáknak, akik, találékonyságukkal, munkabírásukkal nagyon sokat tettek és tesznek azért, hogy Szentes védelme megnyugtató módon zajlik.

- Külön köszönöm a több száz önkéntesnek, akik szabadidejüket feláldozva dolgoztak. Orvos, diák, családanya, a különféle szakmák képviselői egymás mellett lapátoltak - mondta. Ott volt a nyolcvan éves asszony, mellette idős emberek kenyeret kentek, teát főztek, hogy a gátakon dolgozókat segítsék. Átérezték, hogy szükség van rájuk.

A hét elején talán szokatlanul is csendes volt a város, nem zúgtak a helikopterek, az emberek a depókban dolgoztak. Köztük sok középiskolás homokzsákot pakolt. Sajnos egyre több helyen áznak át a töltések, csurgást és szivárgást látni a gátak mellett, a fakadóvizek is sok helyen megjelentek, de erre gátszakadás nem fenyeget. Felgyő térségében a gát talpa napokkal ezelőtt megcsúszott, és még mindig mozgásban van. A Tisza és a Hármas Körös apadása az elmúlt napokban mindössze 2–5 cm/nap ütemű. A védekezést erősen zavarhatja a várható csapadék. A Körös-zugot veszélyeztető 4 nagy repedésnél, az apadás révén lassan elmúlik a töltés-korona megbontása miatti veszély, de ezek változatlanul intenzív beavatkozást igényelnek.

- Közel két hét, amikorra talán megnyugodhatunk, elmúlik a veszély folyóinkon - jelentette ki a polgármester. De addig kell a segítség a hét végén is, minden kézre, minden emberi munkára szükség van a gátakon. Hisszük, hogy ez a hatalmas emberi erőfeszítés, áldozatvállalás nem veszhet kárba, a várost meg fogjuk védeni. Az április 30-ai és május 1-jei szentesi parádét megtartjuk, a programokra tisztelettel meghívok mindenkit, érezzék jól magukat. Ne szomorkodjunk, bízzunk benne, hogy összefogással úrrá tudunk lenni az elemi erőkön.

Lapzártánk előtt érkezett: a Tisza vízállása Szentesnél április 28-án, reggel 1034 cm volt.


<<< Vissza