<<< Vissza

Polgármesterként a Parlamentben
Higgadtság, bölcsesség, megfontoltság

2006. április 28.

 

Vannak olyan feladatok, amelyek túlnőnek a polgármester hatókörén. A döntések egész sora, amely a település és környezetének életét befolyásolja, az nem a városban, nem a körzeten belül dől el, hanem ott, ahol lobbizni kell. A területen kívül is.

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő vallja, elsősorban a közlekedési, munkahelyteremtő ügyek jó része olyan információt igényel, és olyan jó értelemben vett lobbizási lehetőséget, amely miatt a parlamentben jelen kell lennie a városnak egy olyan képviselettel, amely személy egyértelműen a település mellett elkötelezett, tehát nem pártpolitikailag megkötött személy.

- Az elmúlt évek tapasztalatai, más településekkel is összevetve azt mutatták, ott, ahol a polgármester és a képviselő azonos személy, sokkal eredményesebben lehet dolgozni - mondja. Ez volt a fő motívum, amellyel azt a többletet, ami a két funkció együttes ellátását jelenti, a vállamra vettem, és bízom benne, hogy az itt élők érdekében eredményesen végzem majd a feladatot.

- Parlamenti képviselőként mire számít? Amit a kampány során hallottunk öntől, amit vállalt, azt lehet teljesíteni? - kérdeztük.


- A munka sokirányú egyeztetést, kompromisszumokat, jó értelemben vett lobbizást jelent. Úgy látom, hogy az a magatartás, amivel már harmadik ciklusban vezetem a várost, eredményes lehet. Oda kell figyelni, mindenegyes pillanatban érzékelni a terület igényeit, érzékelni azt, mit tesznek lehetővé a környező feltételek, s a legkisebb mértékű pozitív elmozdulás esetén abban a pillanatban reagálni kell, megtalálni az esélyt, hogy a térség céljait valóra váltsuk. Természetesen nem lehet kijelenteni azt, hogy holnapután itt minden alapvetően változik, hiszen a parlamenti munkába be kell illeszkedni, azokat a bizalmi és kapcsolati tőkéket fel kell építeni, amelyek ehhez még szükségesek, ez sziszifuszi munkát fog jelenteni, nyilván sikerekkel és kevésbé sikeres periódusokkal, de hát a végcél mindig ott lebeg az ember szeme előtt, hogy amit elvállalt, azt teljesítse.

Szirbik Imre lapunk korábbi számában őszinte tisztelettel köszönte meg azt a támogatást, amit április 9-én kapott a választóitól. Felvetődik a kérdés, mi az a plusz, amit adni tudott Szentes és a térség lakosságának, amivel nyert Csongrád megye 5. számú választókerületében? Íme a válasz:

- Úgy gondolom, személyemben a választók azt a munkát minősítették, amit a város életében tettem három cikluson át. Azt az összefogásra sarkalló, a célokat megvalósító, nem nagy szavakat, hanem remélem nagy tetteket végrehajtó munkát értékelték. Úgy gondolták, a városnak és környékének ez a stílus, ez az út a választható út. És örülök annak, hogy ugyanez a stílus országosan is az MSZP győzelmét hozta.

- A helyi testületben is vita van olykor az egyéni és listás képviselők között. Sokszor elhangzott, hogy a város érdeke fontosabb a pártérdekeknél. Szirbik Imre személyében mire számíthat a lakosság?


- Arra, amit eddig is tapasztalhattak: higgadtságra, bölcsességre, megfontoltságra. Ugyanakkor a város iránti abszolút elkötelezettségre, lendületre, arra a munkastílusra, amit eddig is tettem. A célok érdekében idáig is képes voltam összefogni. Igaz, ehhez valahol partner is kell, továbbra is nyitott vagyok, ha úgy tetszik, az ördöggel is cimborálok azért, hogy a város céljait eredményre vigyem.

A már elkészült beruházások mellett cél a város folyamatos szépítése, fejlesztése.


- Mi az, ami ebben a pillanatban foglalkoztatja, amit a legfontosabbnak tart?


- Most, amikor közel tízméteres víz folyik a város mellett, a legfontosabb számomra az, hogy a töltést, a Tiszát megfogjuk úgy, hogy ne tegyen kárt semmiben. Maradjon a folyó a gátakon belül, menjen el csendben az árvíz mellettünk, ez a napi cél. A további feladat? Elsődlegesen is munkahely, munkahely és munkahely. Ehhez különféle eszközök fejlesztése, beruházások megvalósítása, mint például a kórház-rekonstrukció, a csatornaprogram befejezése Szentesen, illetve annak a környező településeken való megvalósítása, a Kurca ügyének nyugvópontra helyezése. Az árvíz kapcsán hosszú távú megnyugtató megoldást találni a gátak kezelésére, hiszen be kell látni, az a dolog nem megy, hogy éveken át, egyre gyorsuló ütemben, egyre magasabb vizek ellen, egyre drágábban védekezzünk.

- Ősszel ismét az urnák elé várják a lakosságot. A helyhatósági választásokon polgármesterként is megméretteti magát?


- Megtisztelő volt a számomra, hogy nagyon sok ember a kampány során is visszakérdezett: ugye azért polgármesterként marad? Megkérdezték: a választások után már nem lesz a mi polgármesterünk? Mindenkit szeretnék megnyugtatni, a helyhatósági választásokig a két funkciót betöltöm, és ha októberben a város lakói megtisztelnek a szavazataikkal, továbbra biztosítanak a bizalmukról, akkor vállalom, hogy polgármesterként és képviselőként együtt vigyem a feladatot.

- A választások során többektől hallhattuk: Szirbik Imrére és a Fideszre szavazott. Hogyan látja e kettősséget?


- A pártokat emberek személyesítik meg, emberek minősítik, emberek adnak neki fazont, döntenek pártokon belül, amit utána képviselnek. Az embereknek kell látni azt, ha egy párt rossz vagy jó úton halad. Azt mondom, első az ember, utána nagyon sok minden következik, és valahol messze a távolban van az, hogy ki melyik pártot képviseli.

- Hogyan alakul a további programja?


A pontos programot még nem tudom. A pártoknál az előkészítések folynak, azon túl, hogy a frakciók megalakulnak, ki kell alakítani egy megyei képviselőcsoportot, ki kell alakítani azt az együttműködési formát, ami a parlamenten belül a különböző politikai erők a megye és a térség érdekeit képviselik. Dönteni kell arról, hogy az egyes bizottságokba a frakciók kiket delegálnak, tehát az egyes tisztségeket is. Ez utóbbiban nagy valószínűséggel meghatározó szerepet nem tudok vállalni, hiszen országgyűlési képviselőként és polgármesterként nagyon sok feladatom lesz majd.

Lovas József


<<< Vissza