<<< Vissza

Mindennap tanulnak

2006. április 28.

 
Szőri András, Kovács Enikő és Kruzslicz Tamás

Közeleg az érettségi. A város középiskoláiban is várják a megmérettetés előtt álló végzősök a május 8-át, amikor a magyar nyelv és irodalom írásbelivel elkezdődik a vizsgafolyam, melyre négy éve készülnek.

A Horváth Mihály Gimnáziumban idén öt osztály végez, 141-en tesznek érettségi vizsgát. A nagy múltú intézmény először lesz Szentes és Csongrád középiskoláinak emelt szintű érettségi vizsgaközpontja, az általános tárgyak zöme itt kap helyszínt, mondta el Kocsmár Gyula igazgató-helyettes.

Megéri a sok tanulás, konkrét célokkal - ezen a véleményen van három gimnazista beszélgetőtársam. A 12. A osztályba járó diákok nem félnek az érettségitől. Kovács Enikő kifejezetten várja is. Négy éve mindennap készül rá, ebéd után szokásosan estig tanul. A diáklánynak nagy a mozgásigénye, azelőtt futni járt, ezt is felfüggesztette a tankönyvek kedvéért. Különórák is szükségesek, van, amiből kevés az iskolai gyakorlás. Példának az idegen nyelvet hozza Kruzslicz Tamás, aki németből 9.-es korában középfokú nyelvvizsgát tett. Nem marad el tőle Szőri András sem, aki 10. osztályosként érte el ezt angolból. A diákoknak választaniuk kell: közép, vagy emelt szinten akarnak-e maturálni. Ebben a tavaly bevezetett rendszerben viszont úgy tűnik, még nem sikerült megtalálni az arany középutat: az emelt szint a többségnek nehéz, a közép könnyű - legalábbis ez utóbbiból a tavalyi tételeket a három diák annak tartja. A kétszintű érettségi hátránya szerintük az, hogy az egyetem nem tudja felmérni a képességeket. Ők emelt szinten érettségiznek. A német tagozatos, Kazinczy-érmes Tamás első helyen az ELTE magyar, másodikon a germanisztika szakát jelölte be, a matematika tagozatos András a szegedi egyetemen is maradna ennél a szaknál, a szintén matek tagozatos Enikő első négy helyen a Budapesti Corvinus Egyetemre pályázik. Közgazdasági tárgyakat ugyan nem oktatnak a gimnáziumban, de utánanézett: ez nem szükséges, viszont emelt szinten érettségizik magyarból és történelemből. Jól jönnek a nyelvvizsgái is: a német felsőfokúért 10 pluszpont jár, az angol középfokúért 7, igaz, ebből rendelkezik felsőfokúval is, de az "csak" szóbeli, nem kap érte pontot. Úgy vélik, megéri továbbtanulni. Olyan egyetemen, ami nagyon jó képzést ad, s akkor lehet érvényesülni, de ehhez jó átlag is kell. Aki tud és akar tanulni, annak érdemes egyetemre menni, foglalta össze András. A szülőkben még a régi szemlélet él: általános iskola, középiskola, továbbtanulás. Osztályuk vegyes, de mindenkiben ott a vágy. A gimnázium erős alapot ad, de ehhez nekik is hozzá kell tenniük.

A Pollák Antal Műszaki Szakközépiskolában két nagylétszámú osztály végez, 61 diák érettségizik. A héten nagy mozgósítás zajlott az iskolában, a 12.-es diákok is segítettek a gáton az árvízvédelemben, de csak a gyakorlati napjukon, utána ezzel már nem terhelték érettségizőiket, mondta Nagy Gyuláné igazgatónő.

A felsőfokú informatikai mérnök asszisztens olyan akkreditált szakképzés az iskolában, mely hatodik éve jól működik, s a Veszprémi Egyetemmel való megállapodás szerint kreditpontokat jelent, sokan így a Kecskeméti Főiskolán folytatják tanulmányaikat.

Ezen a szakon marad Szekeres Tamás is. A 12. A-ba járó fiú több okból döntött még két évig a középiskola mellett: túl hirtelen nem akart egyetemre menni, s a bátyja is most készül továbbtanulni, ez pedig már sok lenne a családjuknak anyagilag. Tervezte a továbbtanulást, de csak az utóbbi időben alakult ki, hogy majd programozó szakra menne a szegedi egyetemre. Erőssége az informatika, országos szakmai versenyen jól szerepelt, ezzel kiváltja az emelt szintű érettségit a tantárgyból. Osztálytársa, Sólyom Kornél emelt szinten érettségizik, azt mondja, amennyi kellett a dolgozatokhoz, azt mindig megtanulta, az érettségire tudni fogja az összes tételt. A Debreceni Egyetem mérnök-informatikai szakára készül. Ott viszont el kell kezdeni dolgozni a jó kapcsolatok kiépítésén, hogy aztán boldogulni lehessen. Diáktársaiknak kb. a fele akar továbbtanulni. A fiúk szerint informatikából jól felkészíti őket iskolájuk, de az érvényesüléshez csupán érettségi nem elég.

Darók József


<<< Vissza