<<< Vissza

Szakmai gyakorlat német szalonokban
A Zsoldos fodrász tanulói Münchenben jártak

2006. április 28.

 
Szarka Olga, Babcsán Szabina, Gajdos Kitti, Ambrus Renáta, Klinek Olga, Szentpéteri Márta. Guggolnak: Szilágyi Judit, Héjja Szilvia.

A Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola nyolc fodrász tanulója és két kísérőtanár nemrégiben három hetet töltött Németországban. Március 17-től április 9-ig szakmai gyakorlaton vettek részt a 12. osztályos diákok Münchenben. Az előkészítőn való részvétel alapján választották ki a lányokat, nyelvi és szakmai képességeik alapján. A szakmai felkészítést Medgyesi Arnoldné, a nyelvit Karácsonyiné Bozó Erika tartotta.

Mészáros János, az iskola gyakorlati oktatásvezetője elmesélte, hogy minek köszönhető a tanulmányút. A Szakiskolai Fejlesztési Programban - melyben az iskola is részt vesz - kiírtak egy külföldi gyakorlatra szóló pályázatot, ami a Leonardo Program mintájára készült. Annyiban különbözik tőle, hogy hátrányos helyzetű gyerekeknek szánták, mert így másfélszeres pénzt kapnak a Leonardo Programhoz képest. A pályázat pontos címe: Szakiskolai tanulók külföldi szakmai gyakorlatának megvalósítása. Közel 3 millió forintot nyert az iskola, ennek egy része a nyelvi, szakmai, kulturális és pszichológiai felkészítésre ment.

A többi részét utazásra, szállásra, étkezésre, biztosításra fordították. Háromnapos nyelvi felkészítésen vettek részt Münchenben, ezt német nyelvtanárok tartották. Minden hétfői napot elméleti oktatáson töltöttek, a többi napon a gyakorlatban próbálhatták ki magukat, mindenki más szalonban. Informatika kurzuson is részt vettek, erről bizonyítványt kaptak, valamint mindenki Europass betétlappal térhetett haza.

A nyolc lány és a két kísérőtanár nagyon jól érezte magát Münchenben. Erről a diákok által írt élménybeszámolók is tanúskodnak. Íme, néhány idézet: "Voltak, akik dauert csavartak, hajat vágtak, és néhányan megtanultak kezet masszírozni. Általában a fodrászatban a kozmetika és a manikűr is szerepet játszik. Ahogy teltek a napok, egyre jobban megszoktuk a közeget. Gyakorlaton percről percre jobban szerettem lenni, olyannyira, hogy nem is akartam hazajönni." "Az a nyugalom, ami áradt az emberekből, nagyon magával ragadt. Szakmailag nagyon precízek, pontosak. Hihetetlen az a kölcsönös összedolgozás és gyorsaság, ahogy a munkájukat végzik."

A szabadnapokon kirándulni mentek a diákok és kísérőik. Ellátogattak Dachauba, megnézték a nymphen-burgi kastélyt, és Neusch-wansteinben is jártak.

Tervezik a program folytatását, megint pályázott az iskola. Ismét szeretnének kijutni Münchenbe három hétre. Céljuk, hogy a mostani 11. osztályosok is külföldi gyakorlatot szerezhessenek, és azok is, akik idén voltak.

M. A.


<<< Vissza