<<< Vissza

A kertbarát patikus
A Közéleti kávéház vendége:

2006. április 28.

 
A Közéleti Kávéház áprilisi vendége dr. Horváth György gyógyszerész, - Dobos András házigazda szavaival - polihisztor volt. Beszélgetőtársa az előző meghívott, Mihály Béla volt, akivel nagyon jó barátok, és akivel együtt járnak úszni minden nap hajnalban. Az előadás elején a vendég elmondta, hogy messze áll a polihisztortól, mert ahogy egyre többet olvas, úgy érzi, egyre kevesebbet tud. Mi, hallgatók, ennek épp az ellenkezőjéről győződhettünk meg a borkóstolóval fűszerezett esten. Irodalom, színház, utazás - csak néhány dolog érdeklődési köréből.

Szülei Rákospalotán laktak, és valahol a Balaton környékén ismerkedtek meg, egy kártyapartin. Ő Cegléden született, utána Szombathelyen laktak, majd Nyúlon, Bicskén, Szentlőrincen. Apja vasutas volt, hídépítésseln foglalkozott. Sokat utaztak együtt, ezt ma is kamatoztatja, amikor kirándulócsoportokat vezet. Szinte az ország minden városában járt. Ökumenikus család az övéké, egyik fele katolikus, másik része református. Bicskén nagyapja testvére volt a tiszteletes, a parókia udvarán sokat játszott gyerekkorában. Itt járt általános iskolába. A gimnázium után szeretett volna matematika-kémia szakra menni, de nem indult abban az évben, amikor végzett. Pécsen szőlész-borászként végzett. (Egy üveg bort is hozott az estre kóstolóba.) Utána az orvosi egyetemre került Szegedre, gyógyszerésznek tanult. Az egyetem növény tanszékére is bejárt, pollenekkel foglalkozott. Később a gödöllői agráregyetemet is elvégezte, majd menedzserképzésre járt Budapestre. Felesége évfolyamtársa volt, ő is patikusnak tanult. Horváth György Szentlőrincen lakott, jövendőbelije pedig Sarkadon, ezért megállapodtak, hogy félúton fognak letelepedni. Mezőbe-rénybe kerültek, szolgálati lakást kaptak. Kunágotára mentek innen, ami a világvégét jelentette számukra.

Nagybátyja révén kerültek Szentesre. A kutatóban volt álláslehetőség, a laborban. A kórházhoz került gyógyszerésznek ezután, ő készítette az infúziókat. Amikor új vezetés került a kórházba, lebontották az infúziós labort. 1992-ben egy gyógyszerésztársával magánpatikát nyitott, azóta itt dolgozik. Elmesélte, hogy amikor kezdték, még 900 körül volt a gyógyszerek száma, idén januárban 7800 gyógyszer szerepelt a listán.

Három gyermekük született. Nagyobb lánya Hódmezővásárhelyen angol szakos tanár. Középső fia Gödöllőn, a Szent István Egyetemen tanársegéd és az ottani irodalmi színpad vezetője. Legkisebb lánya egy svéd kórházi ellátó cég alkalmazottja Pesten, külföldi vendégekkel foglalkozik.

A gyógyszerész a kertbarátok körének elnöke is. Nemrégiben alapították meg a Ro-tary Klubot, melynél szervezőmunkát végez. Ez egy segélyező csoport, mely a nehezebb sorsú, de tehetséges gyerekeket támogatja.

M. A.


<<< Vissza