<<< Vissza

"Mindörökké hastánc"

2006. április 28.

 
Gyovai Sándorné, Évi már négy éve hastáncol. Azonnal beleszeretett a keleti stílusba, és a zene adta nőiesség megtestesülésébe. Két éve nyitotta meg hastánciskoláját, Kelet lányai névvel, amely azóta egyesületté nőtte ki magát. Évi folyamatosan képzi magát fővárosunkban külföldi és magyar mestertanárok kurzusain.

Március 30-án sikeres hastáncművész vizsgát tett Budapesten a Magyar Táncművészetek Szakszervezeténél. A cím elnyerésével környékünkön egyedüli hastáncművész lett.

- Hogyan zajlott ez a vizsga, és meddig tartott a felkészülés?


- Két részből állt. Az elméleti része ritmusok és stílusok felismeréséről szólt. A második feladat az orientális tánc színpadi előadásmódjának bemutatása volt. Itt külön figyelte a vizsgabizottság a színpadi megjelenést, és a közönséggel való kontaktusteremtést. A vizsgára fél évig készültem, melyen egy klasszikus raks sharki zenére táncoltam.

- Milyen jótékony hatásai vannak a hastáncnak?


- Elsősorban a nőiesség hangsúlyozása. Emellett olyan belső izmokat mozgat meg, melyeket semmilyen más sporttal nem tudunk fejleszteni. Eredetileg az arab nők szülést elősegítő "táncként" használták. Lelki hatásai is vannak. Az egész napi munka után a felgyülemlett stressz eltűnik.

- Ez a tánc korhoz vagy alakhoz van kötve?


- Szerencsére nem. Gyermekkortól kezdve korhatár nélkül lehet táncolni. A legidősebb tanulóm 65 éves. Mindenkinek lehet problémája a súlyával kapcsolatban. Itt nyugodtan maradhat mindenki önmaga, mert tulajdonképpen saját magunk elfogadása nagyon fontos.

- Mit tervez a közeljövőben, és meddig akar eljutni a hastáncban?


- Nemsokára elindítok egy hastáncstúdiót Csongrádon is. A kedves olvasók értesülni fognak róla, ugyanis a meglévő tanulóimmal fogjuk felavatni az új termet, s természetesen mindenkit várunk.

A másik, hogy pár nap múlva a világhírű hastáncművész, Jillina work shopjára készülök a kislányommal. Hogy mi a csúcs? Mindörökké hastánc! A Kairói Akhla Wa Shakla fesztiválon való részvétel s persze tanulás, melyre ez év júliusában újra sor kerül, és már mi is ott leszünk!

S. H.


<<< Vissza