XXXVI. évfolyam 50. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Múlt századi gyár a jelenben
 

2005. december 16.


Második alkalommal rendeztek Legrand-sajtótájékoztatót Szentesen. Németi Vera kommunikációs vezető és Gáborné Sebesi Katalin humánpolitikai igazgató társaságában Károlyi László vezérigazgató szólt az idei eredményekről, a jövőbeni tervekről.


Bővebben


 

Kistérségben gondolkodva
 

2005. december 16.


Idén január 1-jével jött létre a Szentes Kistérség Többcélú Társulása. A társulás döntéshozó grémiuma a polgármesterek tanácskozása. Év végén már aktuális a kérdés: a települések első emberei hogyan tekintenek vissza, milyen volt a város és a kistérség községeinek együttműködése?


Bővebben


 

Üléseznek a képviselők
 

2005. december 16.


Lapunk megjelenésének időpontjában utolsó ülését tartja a város képviselő-testülete.

A napirend előtt az üzlet és kirakatrendező verseny eredményét hirdetik ki. Azt követően két jelentős pályázatról is dönenek. Az egyik az idősek otthonának ügye, amit a kormányzat már jóváhagyott, azonban a beruházással kapcsolatban pótlólagos dokumentumokat kérnek, hogy az országgyűlés elé kerülhessen. A másik: a Családsegítő Központ a középiskolai kollégiummal együtt vizesblokkok építésére nyújt be pályázatot, ami egyrészt a kollégisták komfortfokozatát javíthatja majd, másrészt az ott meglevő központi egység jobb kiszolgálását jelenti.

Megkezdődött az általános rendezési terv előkészítése, melynek első munkafázisaként az úgynevezett településfejlesztési koncepció első olvasatát kapják kézhez a képviselők. Szirbik Imre polgármester lapunknak adott tájékoztatójából kitűnt, az anyag felméri a város jelenlegi helyzetét, azokat az irányokat próbálja megfogalmazni, amelyek a később készítendő általános rendezési tervbe beépülnek majd.

Nagy változást nem hoz a fejlesztési koncepció, hiszen az is tény, hogy itt sokan élnek a mezőgazdaságból, s a város ennek a feltételrend-szerét továbbra is megtartja. Ugyanakkor figyelembe kell venni bizonyos Európai Uniós előírásokat, mint például az állattartás körülményeire vonatkozó szabályozást. A testület tavaly megalkotott állattartási rendeletében a 2007. évet jelölte meg arra, hogy az állattartók fel tudjanak készülni a szükséges beruházásokra.

A képviselő-testület legutóbbi ülésén levette napirendről a szemétdíjak módosításával kapcsolatos rendeletét. Két bizottság sem tudott benne állást foglalni. A decemberi ülésre három variációt dolgoztak ki, a különbség az, hogy az előterjesztés 4-től 14 százalékig terjedő növekedési skálát foglal magába, attól függően, hogy azok az elvégzendő feladatok költségét milyen mértékben hárítsa át az önkormányzat a szolgáltatást igénybe vevőkre (lakosokra) vagy a saját költségére.

(l. j.)

 


 

Aranyos vasárnap
 

2005. december 16.


Jobban mondva: a kis aranyosok vasárnapja. Azoké, akik ebben az évben születtek. Elsősorban itt, Szentesen. S, ki tudja hányan az országban. Rájuk gondolok ma. És kedves szüleikre, akik az idei Szentestén először mutatják meg karon ülő kicsinyeiknek a karácsonyfát, s boldogan állapítják meg: milyen szépen csillog a szemük. Mert amit látnak, az tényleg fény. Nekik még csak ragyogás, melyet nézni jó, nem kell tőle félni.

Kívánom a kedves szülőknek: legyenek áldottak gyermekeikben! Növekedjenek szépen, egészségesen! És nyíljon ki a kis szemük olyan látásra, mely már sokkal fontosabb, mint a karácsonyfán égő gyertyáké.


Bővebben


 

Követésre méltó művész-tanár
 100 éve született Terney Béla

2005. december 16.


Mi voltunk az utolsó évfolyam a gimnáziumban, akiket 1971-ben még tanított Terney tanár úr, azaz Béla bácsi. Hisz így szólította őt mindenki, kollégái és tanítványai egyaránt. Kezdetben csak annyit tudtunk róla, hogy nemrég még ő volt az iskolaigazgató, s most nyugdíjasként óraadó. Művészettörténetet tanított, rendkívül lebilincselő, érdekfeszítő módon.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2005. december 16.


Tudod meddig vagy fiatal? Addig, ameddig tudsz csodálkozni és örülni annak, ha újat tanultál.

A szegénységbe azért sem szabad belenyugodni, mert tudatlansághoz vezet. A tehetséges szegény gyerekeket feltétlenül ki kell emelni. Az én gyermekkoromban a tehetséges szegény gyerekek ingyen tanulhattak. Általában ők vitték később a legtöbbre.

A külföldi multikat hazánkban csak a jelen érdekli. A jövő tudósait és szakmunkásaikat nekünk magunknak kell kitaníttatni. Ha nem akarunk lemaradni.

Nem feltétlenül elméleti diplomára kell törekedni. Egyszerűbb és célra vezetőbb egy kapós szakma elsajátítása.

A műszakiak tudását ma jobban megfizetik, mint a bölcsészekét. A jövőben még inkább így lesz.

A földmunkás szó megfelelője: kubikos. A múlt heti elírásomért elnézést kérek.

Dr. Imre Ernő

 


 

Farkas Zsigmond, a második patikaalapító
 Évfordulónaptár 2005

2005. december 16.


120 éve, 1885. december 11-én született Vajda Imre (1885-1952) földmunkás-kubikos, 1929-től megyei és városi képviselő, 1945-ben a helyi Nemzeti Bizottság elnöke, 1945-1948 között Szentes polgármestere. (1959-1990 között utca viselte nevét Szentesen; ma Soós utca. 1985-ben emléktáblát helyeztek el tiszteletére a városháza emeleti folyosóján; 1992-ben eltávolították.)

50 éve, 1955. december 11-én 79 éves korában elhunyt Matyó Sándor tanár, aki 1899-1934 között tanította a latin és magyar irodalmat a gimnáziumban.

110 éve, 1895. december 14-én Budapesten született Drahos István (1895-1968) grafikus, a magyar exlibris művészet belföldön és külföldön egyaránt elismert képviselője. 1920-25 között az Iparművészeti Iskolában Helbing Ferenc tanítványa volt. 1933-tól 1957-ig, nyugalomba vonulásáig rajztanárként működött Szentesen. Elsősorban fametszetben dolgozott, a düreri hagyományú, vonalas metsző technikát művelte, amelyben igazi virtuóznak mutatkozott. Munkásságáról 870 számozott exlibris tanúskodik, de készített könyvillusztrációt és bélyegterveket is. Gyűjteményes hagyatékát a Koszta József Múzeum gondozza. 1971-ben utcát neveztek el róla Szentesen. 1985-ben emléktáblát helyeztek el tiszteletére a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola falán, az avatón Bucsány György középiskolai tanár méltatta a mester munkásságát.

190 éve, 1815. december 15-én született Szentesen Farkas Zsigmond (1815-1863) gyógyszerész, a második szentesi patika megalapítója. Gyógyszerész oklevelét 1839-ben nyerte a Pesti Királyi Egyetemen. A Megváltóhoz címzett gyógyszertárát 1847-ben nyitotta meg bérelt helyiségben, amely 1856-ban új, végleges helyére költözött (ma Kossuth u. 11.).

130 éve, 1875. december 15-én a megyegyűlés határozatilag kimondta, hogy székhelyváltozás esetén Csongrád megye települései közül egyedül Szentest tartja arra alkalmasnak. Erről feliratban értesítette a belügyminisztériumot.

65 éve,
1940. december 15-én megalakult a Szentesi Bőriparosok Termelő és Értékesítő Szövetkezete.

60 éve, 1945. december 15-én 69 éves korában elhunyt dr. Négyesi Imre (1876-1945) volt városi rendőr-főkapitány, Szentes 1919-1936, majd 1944-1945 közötti polgármestere.

Összeállította:
Labádi Lajos

 


 

Miniszterhelyettes Szentesen
 Hírforrás a Rádió Szentes

2005. december 16.


A Szivárvány Alapfokú Művészeti Iskola meghívására Szentesen járt Csíkós János, a vajdasági ifjúsági és sportminiszter helyettese. Részt vett a Damjanich János Általános Iskolában tartott Néptánc találkozón, majd tárgyalásokat folytatott Szirbik Imre polgármesterrel és Szűcs Lajos alpolgármesterrel. Többek között az együttműködés konkrét lehetőségeiről és formáiról tanácskoztak.

 


 

Társult gyermekvédelem
 Hírforrás a Rádió Szentes

2005. december 16.


A Szentes Kistérség Többcélú Társulás vállalt feladatai között szerepel az egyes gyermekjóléti intézmények közös fenntartása, ezen belül a gyermekek átmeneti otthonának létesítése és annak működtetése. Most tervezik a gyermekvédelmi szakellátási feladatok társult működtetését, ezen belül a szülői hálózat, a gyermekek átmeneti és a családok átmeneti otthona tevékenységét szervezik, irányítják, tartják fenn. Mindezekhez a kormány jövő évi költségvetéséből jelentős támogatás is igényelhető. Az együttműködés akkor léphet életbe, ha a társulásban résztvevő valamennyi település képviselő-testülete elfogadja az elképzelést.

 


 

Pályázatírók elismerése
 Hírforrás a Rádió Szentes

2005. december 16.


Az önkormányzatnál már hagyomány, hogy anyagilag is elismerik azok munkáját, akik pályázatok készítésével teszik lehetővé, hogy külső források segítségével bővüljön a költségvetés mozgástere. Az elismerések mértékét az intézményi szabályzatok határozzák meg, a második félévi munkáért járó összes személyi juttatás 2,2 millió forintot tesz ki. A legtöbb pályázatot a polgármesteri hivatal, a Családsegítő Központ, a Művelődési Központ és a Deák Ferenc Általános Iskola és Damjanich János Tagiskolája írta. A jutalmak átadása december 21-én, szerdán délután fél 3 órakor lesz a városháza kistanácskozó termében.

 


 

Helyi adók módosítása
 Hírforrás a Rádió Szentes

2005. december 16.


A képviselő-testület pénteki ülésén a napirend szerint négy helyi adórendeletét módosítja. Ennek célja, hogy jövő január elsejétől az adóalap csökkenthető legyen a külföldi telephelyeken végzett tevékenység eredményeként jelentkező adóalappal, abban az esetben, ha az ottani állam önkormányzatához is adót fizet a vállalkozás. A csökkentés azonban legfeljebb az adóalap 90 százalékáig terjedhet. A kettős adóztatás megszüntetése érdekében az iparűzési, a magánszemélyek kommunális, az idegenforgalmi és az építmény-adóról szóló rendeletet igazítják majd a felsőbb jogszabályokhoz.

 


 

Helyi tömegközlekedés
 

2005. december 16.


A képviselő-testület novemberi ülésén tárgyalt a helyi tömegközlekedés díjának megállapításáról. Az előterjesztő vagyongazdálkodási iroda a tanuló és nyugdíjas bérlet díjának havi 750 forint összeget javasolt a Tisza Volán Rt. 800 forintos tarifájával szemben. Ez a pénzügyi, jogi és ügyrendi, valamint a városrendezési,- fejlesztési és környezetvédelmi bizottság álláspontja szerint 117 ezer forint plusz éves támogatást jelent az önkormányzat részéről.


Bővebben


 

Dicséret a könyvtárnak
 

2005. december 16.


Az önkormányzat novemberi ülésén tárgyalta a városi könyvtár 5 éves szakmai munkáját. Azt követően a képviselő-testület személyi kérdésekben is döntött. G. Szabó Lenke eddigi vezetőt újabb öt évre, 2010. december 31-ig kinevezte a Szentes Városi Könyvtár Kht. ügyvezetőjének.


Bővebben


 

Közel 30 pályakezdő jut munkához
 Start-program plusz állásbörze Szentesen

2005. december 16.


Manapság nehezen talál munkát még a képzett pályakezdő fiatal is, akinek esélyeit ráadásul befolyásolja az, hogy a munkaadók "nem kapkodnak" az üzemi, irodai és egyéb szakmai tapasztalat híján lévő fiatal munkavállalók után. Most a problémák megoldását segíti elő országosan az úgynevezett Start-program, helyileg az önkormányzat kezdeményezése az állásbörzéhez kapcsolódva. Az előbbi alapján megalkotott kormányrendelet szerint minden eddiginél kisebb járulékot kell annak a munkaadónak fizetnie, aki legalább 90 napig regisztrált pályakezdő fiatalt alkalmaz. Ehhez kellő információt és támogatást ad a Csongrád Megyei Munkaügyi Központ Szentesi Kirendeltsége. A helyhatóságnak nem alapfeladata munkahelyeket létrehozni, de ettől függetlenül kiemelt feladatának tekinti, hogy a maga eszközeivel könnyítse a pályakezdő munkanélküli fiatalok elhelyezkedését.

Így került sor a napokban a városháza nagytermében az állásbörzére, amikor is az érdekelt fiatalok közvetlenül találkoztak az intézményvezetőkkel, az ipari, mezőgazdasági és más ágazati munkaadókkal. A nagy cégeken kívül a kisebb vállalkozók képviselői is megjelentek. Az eseményt megelőzve a Munkaügyi Központ értesítette a különböző képzettséggel és végzettséggel rendelkező regisztrált munkanélküli fiatalokat, továbbá az önkormányzati intézmények kimutatást készítettek arról, hogy milyen munkakörben tudnak pályakezdőket foglalkoztatni.

Az összehangolt közös és népes akciónak olyan biztató és ösztönző eredménye született, hogy az első szakaszban közel 30 fiatal jut munkához, és szerezheti meg a szükséges szakmai gyakorlatot a város különböző munkahelyein, ahol igényt tartanak a teljesítményükre. Mindez reményt keltő fejlemény a jövőre nézve. Az önkormányzat és a munkaügyi központ az elkövetkezendő időszakban figyelmet fordít arra, és segítséget nyújt ahhoz, hogy a közvetlen kapcsolatok megteremtésével és az információk ismertetésével minél nagyobb arányban és minél hamarabb találjanak egymásra a városi és a térségi munkaadók, valamint a fiatal munkavállalók.

 


 

Nívódíjat kapott
 

2005. december 16.


Dani Imre, a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola zongora szakos növendéke a Bartók Béla tiszteletére rendezett zongoraverseny kecskeméti területi válogatójáról tovább jutott a Budapesten rendezett országos döntőbe, ahol nívódíjat kapott.

Egy, a tavasszal rendezett országos Kortárs Zenei Fesztiválon való sikeres szerepléséért decemberben meghívást kapott a Bartók Rádióba, ahol Sári József zeneszerző 70. születésnapja tiszteletére rendezett hangversenyen zongorázott. Tanára Nagy János.

 


 

Várják a szenvedélybetegeket
 A család is segíthet a gyógyulásban

2005. december 16.


A szentesi kórházban augusztustól fogadja a betegeket az addiktológiai szakrendelés, novembertől pedig a drogambulancia is megkapta a működési engedélyt.


Bővebben


 

A felnőtté válás felé
 

2005. december 16.


A Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola diákjai érkeztek el elsőként ebben a tanévben az iskolai élet egyik legfényesebb ünnepéhez. Az iskola szalagavató báljára december 2-án a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban került sor.


Bővebben


 

Füstölgő diákok
 

2005. december 16.


Nagy Gyuláné

Magyarországon egyre nő a dohányosok száma. Hiába figyelmeztet a fekete keretes felirat, illetve a zárjegyen található pénzösszeg, saját és pénztárcánk "egészségének" megőrzése érdekében. Ha néhányan le is szoknak, az utánpótlás folyamatosan érkezik, melynek nagy része a fiatalok közül kerül ki.


Bővebben


 

Az élet apróban is óriási
 

2005. december 16.


Objektív sorokat akarsz olvasni egy újságban? A világért se hagyd ki az apróhirdetéseket! A mindennapi élet legjobb tükrei. A publicisztikánál hívebben visszaadják azt, hogy az emberek mire vágynak, mitől akarnak megszabadulni és hogy mit forgatnak a fejükben. Például kipécéztem, hogy valaki szolgáltatásként tenyérből, kártyából jósol és nem idegen tőle a sorselemzés, továbbá az átok- és rontáslevétel sem. Ez utóbbi nagyon rám férne, - és másokra is - hiszen tényleg átok ül rajtam, hogy soha nem nyerek a lottón, pedig szorgalmasan játszom, már régóta, heti egy szelvénnyel. Viszont valódi szerencsemalac a sertéstartó gazdák számára, hogy a megye déli részén lévő szalámigyár újra nagy tételekben vásárol élőállatot! Fellélegezhetnek tehát a tenyésztők, akik a közelmúltban a reményeiket is leölték a vásárlások elmaradása miatt.


Bővebben


 

Értékeiket örökítik tovább
 

2005. december 16.


A Szentesi Cigány Kisebbségi Önkormányzat szervezésében negyedik alkalommal mutathatták meg tehetségüket roma fiatalok. A regionális tehetségkutatóra a Móricz Zsigmond Művelődési Házban került sor.


Bővebben


 

Áhítat kéne, gyermeki csodálkozás!
 

2005. december 16.


Szép adventi ajándékot kaptunk a békéscsabai színészektől december 12-én a városi könyvtárban bemutatott karácsonyi irodalmi összeállítással. Kevesen voltunk, mert az igazi értékek nem sok ember vonzanak. Úgy látszik, nem tudunk megállni a nagy rohanásban, a mókuskerék forgásából nehéz kilépni. Pedig, ha máskor nem is, de most nagy szükség lenne egy kis csendességre.

Áhítat kéne, gyermeki csodálkozás?


Csak az áhítat nem elég, ha nem gyermeki kíváncsisággal várjuk a karácsonyt, nem lesz igazi ünnepünk, holott a karácsony az egyetlen olyan ünnepünk, melyre mindenki hosszasan készül. Takarítjuk a lakásainkat, feldíszítjük az utcákat, kirakatokat, ablakokat. Külsőségekkel már egész jól állunk, s közben a lényeget meg tudjuk-e ragadni? A lelkünkben is rendet raktunk, azt is feldíszítettük, békét kötöttünk magunkkal és másokkal?

Áhítat kéne, gyermeki csodálkozás...


Szép és elgondolkoztató verseket, novellákat hallottunk Tomanek Gáboréktól, köszönet érte. Remélem, ezekben a napokban azok is elolvasnak egy-egy verset, akik máskor messze kerülik az irodalmat.

"Gyanútlanul szikrázik az égbolt
gyanútlanul olvad el a hó
gyanútlanul szépen megfeszítik
gyanútlanul minden eladó."


Dr. Horváth György

 


 

Az ajándékozás örömeiről
 Városunkban járt Böjte Csaba

2005. december 16.


A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szentesi Szervezetének meghívására városunkba érkezett Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Árvaház és Gyermekvédelmi Központ alapítója. December 7-én délután a Szent Anna-templomban ökumenikus adventi istentiszteletet mondott, majd átvette az erdélyi rászorulóknak hozott adományokat.

Csaba testvér elmondta, hogy örömmel jött Szentesre. Decemberben, az ajándékozás hónapjában jó dolog ajándékot venni, készíteni és adni a másiknak. Az ajándékkal fejezzük ki a másik iránti szeretetünket. Az Úr a világot ötmilliárd éve formálja és megajándékozott vele bennünket. Ha belegondolunk, milyen szép a világ, és menynyi szín, íz és illat létezik, rájövünk, hogy mind Isten ajándékai, túlcsorduló szeretetének jelei.

Az egészséget is az Úrnak köszönhetjük, a társunkat is, akit a legszebbnek látunk, a fán termő gyümölcsöket is. Hálásnak kell lennünk ezért, mert mindezek boldogsággal töltenek el bennünket, és széppé varázsolják életünket. Az ember azon gondolkodhat, hogyan tudná mindezt viszonozni. A válasz: úgy kell élnünk, hogy viszonozva Isten szeretetét, méltóak legyünk az ajándékokra.

Milyen jó lenne, ha elhatároznánk, hogy advent hátralevő részében, bármi is történjék, Isten áldó kezeként tartanánk számon családtagjainkat és minden embert. Milyen más lenne a világ, ha csak simogatás, áldás létezne. A szentesiek számára azt kívánta, hogy legyenek egymás számára a legszebb karácsonyi ajándék.

A liturgia után a Máltai Szeretetszolgálat által összegyűjtött ajándékokkal, kisebb-nagyobb csomagokkal igyekeztek Csaba testvérhez. Hoztak többek között játékokat, könyveket, gyümölcsöt, és sok hasznos felajánlást is, melyek mind-mind a rászoruló erdélyi gyermekek karácsonyának szebbé tételét szolgálják.

M. A.

 


 

Nem-formális pedagógia
 

2005. december 16.


Érdekes és tartalmas találkozásra került sor december első hetében a Dél-Alföldi Regionális Irodában. A "Határtalan Hét" program keretében látta vendégül a VE-GA Gyermek és Ifjúsági Szövetség a Les Francas, francia gyermek és ifjúsági szervezet két képviselőjét: Marc Epront, a Francas országos külügyi képviselőjét és Cécile Laurenst, a Languedic-Roussillon régió és Montpellier helyi csoportjainak képviselőjét.

A VE-GA két éve fedezte fel a Francas felhívását az Eurodeskben és vette fel velük a kapcsolatot. Ennek keretében utazhattam ki 2004-ben Monpellierbe és hívtuk vissza őket az elmúlt hétvégén. Marc és Cécile azzal a céllal jött, hogy jobban megismerkedjenek a VE-GÁ-val és más civil szervezetekkel is. Kíváncsiak voltak a magyar viszonyokra és tapasztalatot szerettek volna cserélni magyar civil szervezetek képviselőivel. És nem utolsó sorban partnereket keresnek ifjúsági csere programokhoz, hisz a Francas mintegy 79 megyében van jelen, körülbelül 5000 helyi egyesülettel.

A szentesi és a szegedi találkozás keretében mind a magyar, mind a francia résztvevők képet kaphattak arról, hogyan működnek a civil szervezetek a két országban. Megismerhettük a Francas alapelveit, célkitűzéseit, törekvéseit, valamint intézményrendszerének felépítését, működését és az animátorképzés rendszerét is. A magyar résztvevők igyekeztek minél nagyobb rálátást nyújtani a magyar civil szférára és annak működési kereteire, lehetőségeire.

A nem-formális képzés, nevelés elveit és célrendszerét tekintve lényegében nincs eltérés a két ország civil szervezetei között. Letagadhatatlan az is, hogy a francia demokrácia érettebb, a kialakult intézményhálózat és támogatási rendszer fejlettebb és kiszámíthatóbb. A politika is jobban tiszteletben tartja a civil szféra függetlenségét, mint hazánkban.

Mi, a VE-GA Szövetség már el is kezdtük egy konkrét program kidolgozását a Francas-val. Reméljük, sikerül megvalósítani a következő évben!

Korom Annamária

 


 

Szivárvány néptánc
 

2005. december 16.


Az első, hagyományteremtő szándékkal rendezett Szivárvány Néptánc Fesztivált megnyitó Szűcs Lajos alpolgármester a népek táncát olyan őseinktől örökölt tudásnak nevezte, mely meghatározó egy nemzet számára.

Amennyiben a történelem órákra gondoltok - szólt a népviseletbe öltözött, piros pántlikás gyerekekhez az alpolgármester - tudjátok, hogy egy nemzet nem lehet meg a hagyományai nélkül. A sok munka után megfáradtan haza érkező emberek így fordultak egymáshoz, figyeltek a másikra, töltötték el a szabadidejüket. Út ez, melyen élni, vágyakozni, nevelkedi, tervezni lehet egy nemzetnek.

A Csongrád Megyei Pedagógiai Intézet munkatársa, a Szivárvány Művészeti Alapítvány Kuratóriumának tagja, Szuromi Pálné úgy fogalmazott: minden település annyit ér, amennyit ápol a hagyományaiból.

Első műsorszámként a vajdaságból érkezett Csizmadia Annát konferálta fel az iskola igazgatója Kálmánné Szabó Erzsébet. A hagyományőrzőket többek között a Pengető Citerazenekar, a Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület, a Szegvári Alapfokú Művészeti Iskola, és a házigazda Szivárvány Művészeti Iskola képviselte.

A vajdasági delegációt vezető Csíkos János, Tartományi Sport- és Ifjúsági államtitkár a régióban élő embereket összekötő kapocsnak és az egymástól való kölcsönös tanulás lehetőségének nevezte a néptáncot.

- Nálunk, az idősebb emberek és asszonyok még a mindennapokban hordják a népi viseletet - mesélte a politikus, - a lakodalmakban pedig a fiatalabbak is. A Vajdaságban nehezebb a népszokásokat tartani, mint önöknél, hiszen a vajdasági magyarság közel húsz nemzetiség sokadalmában tizennégy százaléknyi lélekszámot jelent.

Az államtitkár jelentős lépésként értékelte, hogy december 16-án Déván kezdődik az a háromnapos Duna -Körös-Maros- Tisza eurorégiós ifjúsági találkozó, melyen Magyarország, Románia és a Vajdaság egyezményt ír alá. A jövő évtől ennek köszönhetően már közösen indulhatnak az eurorégiós pályázatokon.

N. A.

 


 

Osztrák hitelek: tovább nyomoznak
 

2005. december 16.


December 8-án történt, hogy egy idős hölgy házának ajtaján csengetett be egy máig ismeretlen férfi, mondván, a polgármesteri hivataltól érkezett a tüzelőtámogatás ügyében. A nyugdíjszelvényre lett volna kíváncsi, ám ez nem sikerült neki, így hamarosan távozott a lakásból. Néhány órával később két újabb ismeretlen csengetett a néninél, akik rendőrnek adták ki magukat. Azt állították, hogy a korábban a lakásnál járt illető csaló, de már elfogták, és most arra lennének kíváncsiak, merre járt a "tettes" a lakásban. A házigazda körbevezette egyiküket, majd az álrendőrök távoztak a háztól. Ez után derült ki, hogy a tolvajok magukkal vitték a néni 35 ezer forintját. A hasonló bűnesetek elkerülése végett érdemes elkérni a magukat rendőrnek kiadó személyektől az arcképes igazolványt, valamint a sorszámozott hivatali jelvényt. Az sem árt, ha a civil autó - mellyel az illetők érkeznek - rendszámát felírják.


Bővebben


 

Adó-info
 Törőcsik Norbert rovata

2005. december 16.


Változások 2006

A személyi jövedelemadónál 1.500.000 forintról 1.550.000 forintra emelkedik az adótábla 18%-os sávjá-nak felső határa, illetve 38 százalékról 36 százalékra mérséklődik a felső adókulcs. Marad az adójóváírás 2006-ban, 63 ezer forint havi bérjövedelmet mentesít az adó alól. Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári befizetések kedvezményét a pénztártag megtakarítását növelő jóváírás váltja fel, tehát, a pénztári számlájára utalják át. A nyugdíjas évekre szóló öngondoskodás új változata a nyugdíj-előtakarékossági számla bevezetése, amelyhez a személyi jövedelemadóban adójóváírás tartozik.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2005. december 16.


  • Sárgaborsóleves gombával
  • Bihari töltött dagadó
  • Luca-napi köszöntő ital


Bővebben


 

Játék nélkül is nyernek
 

2005. december 16.


Kellő tekintélyt vívott ki magának ezen az őszön a Legrand-Szentes futsal csapata, hiszen rövid időn belül a második ellenfele is lemondta a szentesi látogatást - gondolván: így legalább megúsznak egy alapos verést. Előbb a Temesvár-Hús-Domaszék gárdája nem érkezett meg a Magyar Kupa visszavágóra, ezt a találkozót 3-0-s Legrand sikerrel, és természetesen a Szentes továbbjutásával hagyta jóvá a szövetség. A mieink így már a legjobb nyolc között vannak, ahonnan egyáltalán nem tűnik lehetetlennek a továbblépés, tekintve, hogy a következő ellenfél a Miskolc csapata lesz. Az első mérkőzést január 16-án idegenben, rá egy hétre a viszszavágót hazai pályán vívja meg a Legrand. Függetlenül attól, hogy a Szentes meddig menetel a kupában, a Legrand vezetősége kérvényezte a Labdarúgó Szövetségnél, hogy a jövő februári kupadöntőt városunkban rendezzék meg.


Bővebben


 

Matyóföld és Gála kupa
 

2005. december 16.


Mezőkövesden rendezték meg a XVI. Áfész ker. Coop Matyóföld kupa standard ranglista táncversenyt, ahol a Szilver TSE versenyzői is részt vettek. Eredmények: 1. László Csaba-Szögi Szilvia, 2. Szepesi József-Szepesi Judit, 6. Budai Attila-László Szilvia. Ugyanitt meghívásos latin versenyt is tartottak, ahol Püspöki Dávid-Markó Ágnes 4. helyezést ért el.

Zalaegerszegen a VIII. Gála kupáért táncoltak a Szilveresek. C ifj. standarban 2., B ifjúsági latinban 3., B felnőtt latinban 5. helyezést ért el a Schwartz Péter-Zsiros Gabriella páros.
***
A szlovéniai Mariborban IDSF standard táncversenyen László Csaba-Szögi Szilvia 3. helyezést ért el.
Felkészítő tánctanár Szatmári-Nagy Szilvia.

 


 

Pozsony és Gödöllő
 

2005. december 16.


December első hétvégén Pozsonyban versenyeztek a Pollák DSE dzsúdósai. A Mikulás kupát Csehország, Ausztria, Olaszország, Szlovénia, Szlovákia, Németország és Magyarország klubjainak részvételével rendezték meg.

U 13-11 korcsoportban -48 kg 2. Kalydy Patrícia Fatima, U 6-8 kcs. -22 kg 1. Kalydy Vivien Paloma.

Gödöllőn a Nagy László emlékversenyen is eredményesek voltak a Pollákosok. Diák "A" (1993) -54 kg 2. Őri József, -45 kg 3. Füsti M. Ádám. Diák "B" (1994) -49 kg 1. Kalydy Patrícia, -49 kg 2. Gila Nóra és 3. Csó Regina. Diák "C" (1995) -36 kg 2. Gila Ádám, -39 kg 1. Máté Dániel, -55 kg 1. Valkai Béla, -44 kg 1. Kürti Varínia. Diák "D" (1996-97) -33 kg 2. Kiss Zoltán, 3. Tyityán Bendegúz.

 


 

Szabadidős versenyek
 

2005. december 16.


A Szabadidős Sportklub több versenyt is rendezett a Szeretetakció a szegények karácsonyáért elnevezésű program keretében. A sportversenyek eredményeit az alábbiakban közöljük.

Női kézilabda: 1. Fitye (volt vasutas), 2. Fábián-sebestyén, 3. Szabadidős Sportklub (Ötye). Teremlabdarúgó torna felnőtt férfi: 1. Laser - 2000, 2. Fiorello, 3. Bio-Chip. Gyermek teremlabdarúgó-torna: 1. Mindszent, 2. Fábiánsebestyén, 3. Farkasok I. csapat, 4. HSZATÁK.

Sakk, felnőttek: 1. Volosin Vlagyimir, 2. Hajdú István, 3. Fábián N. Sándor; gyermek: 1. Kondor Dániel (Boros szakközépisk.), 2. Koplándi Tamás, 3. Koplándi Péter (mindketten Deák isk.).

 


 

Stefi a legeredményesebb
 

2005. december 16.


Nemzetközi úszóversenyt rendeztek Baján, ahol 25 egyesület 237 versenyzője ugrott vízbe, köztük a Szentes Városi Úszó Club tagjai is.

Csák Anikó ('94) 100 és 200 m mellúszás 1., Elbert Stefánia ('95) 400 m gyors 2. 100 vegyes, gyors és mellúszás 2., Mordvincev Sándor 100 m gyors 3.
Elbert Stefánia korosztályában elnyerte a legeredményesebb versenyzőnek járó serleget.

 


 

Már jól érzi magát
 

2005. december 16.


Ugye emlékszünk a Csoda vagy szerencse? cikk címére, amikor mi is közreadtuk, hogy egy kislányt elütött a helyijáratos busz a Kossuth téren. Azóta is többen kérdezik, hogy mi történt pontosan, és hogyan érzi magát a balesetet szenvedett kislány. Az esetről és a következményekről a kislány apukáját kérdeztük.


Bővebben


 

Negyvenötezer tonna gabona sorsa
 

2005. december 16.


Az egymást követő legutóbbi két esztendő rekordtermése, ezt megelőzően pedig a hazai állatállomány csökkenése és a jelenleg is tapasztalható erős kínlat a nemzetközi piacokon éles formában vetette fel a gabonatárolás problémáját Magyarországon. Az illetékes szakminisztérium és a mezőgazdasági szereplők kezdeményezésére jelentős változások következtek be: a támogatási programok keretében például 2,5 millió tonna kapacitású gabonatároló épül folyamatosan az országban, nem egy új létesítményt már át is adtak, pontosabban használatba vettek.


Bővebben


 

Százéves vicinális
 

2005. december 16.


Az 1800-as évek közlekedésének forradalmi átalakulását hozta a vasút megjelenése. Szentesen l887-ben, Orosházán 1870-ben indult meg a vonatközlekedés.

A Szentest Orosházával összekötő vasútvonal kiépítését a helyi érdekeltek már az l890-es évektől szorgalmazták, de az építkezés csak l905 áprilisában kezdődött el. A kor színvonalának megfelelően kézi erővel végezték a munkát, és alig 9 hónap alatt, l906. január 4-re el is készült a 40 kilométer hosszú, három állomást, két rakodóhelyet és tizenkét megállóhelyet magában foglaló vasútvonal Orosháza-Csongrádi Helyiérdekű Vasút RT néven (hamarosan Csongrádig is vezettek a sínpárok). Szentes vasúti csomóponttá vált.


Bővebben


 

Családi események
 

2005. december 16.


Született: Janó Tibornak és Szegi Katalinnak (Vécsey K. u. 26.) Eszter, Miskei Jánosnak és Cseh Gizellának (Bereklapos Tanya 10.) Nikolett, Fodor Krisztiánnak és Paróczai Mónikának (Derzsi K. u. 40.) Réka Nikolett, Varga Róbertnek és Tatár Szilviának (Nagyhegy 352/A) Dániel, Boták Sándor Istvánnak és Farkas Etelka Rozáliának (Somogyi B. u. 3/A) Emese, Kardos Norbert Leventének és Pataki Mónikának (Csongrád, József A. u. 10/A) Csanád, Palatinus Tamásnak és Jónás Tímeának (Csongrád, Justh Gy. u. 55.) Anna, Tropa Zoltánnak és Szentmiklósi Anitának (Csongrád, Arany J. u. 23.) Elizabet nevű gyermeke.

Házasságkötés: Pócsi László Alfréd és Németh Éva (Bacsó B. u. 9.), Németh Ferenc (Kiskunhalas, Mátyás tér 8.) és Kovács Emese (Kéreg u. 19.).

Elhunyt: Bugyi József (Pipacs u. 18.), Czakó Mátyás (Klauzál u. 1.), Tyukász Istvánné Szikszai Mária (Ürge u. 54.), Kovács Imre (Lapistó Tanya 25.), Cséke Géza (Daru u. 12/A), Kis Ferenc László (Dr. Berényi u. 6.), Mecs Mihály (Bercsényi u. 57.), Seres József (Csongrád, Thököly u. 38.), Szarvas József (Csongrád, Jegenye u. 33.), Kádár János (Csongrád, Fövenyi u. 3.), Göbölyös Istvánné Zsíros Franciska (Csongrád, Deák F. u. 10.), Maszlag Jánosné Ornyik Piroska Erzsébet (Csongrád, Alma u. 4.), Vincze Imréné Kádár Erzsébet (Csongrád, Zsilip u. 7.), Serege Gáborné Sándorfi Margit (Csongrád, Vasút u. 92.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz