<<< Vissza

Osztrák hitelek: tovább nyomoznak

2005. december 16.

 
December 8-án történt, hogy egy idős hölgy házának ajtaján csengetett be egy máig ismeretlen férfi, mondván, a polgármesteri hivataltól érkezett a tüzelőtámogatás ügyében. A nyugdíjszelvényre lett volna kíváncsi, ám ez nem sikerült neki, így hamarosan távozott a lakásból. Néhány órával később két újabb ismeretlen csengetett a néninél, akik rendőrnek adták ki magukat. Azt állították, hogy a korábban a lakásnál járt illető csaló, de már elfogták, és most arra lennének kíváncsiak, merre járt a "tettes" a lakásban. A házigazda körbevezette egyiküket, majd az álrendőrök távoztak a háztól. Ez után derült ki, hogy a tolvajok magukkal vitték a néni 35 ezer forintját. A hasonló bűnesetek elkerülése végett érdemes elkérni a magukat rendőrnek kiadó személyektől az arcképes igazolványt, valamint a sorszámozott hivatali jelvényt. Az sem árt, ha a civil autó - mellyel az illetők érkeznek - rendszámát felírják.

Büntetőeljárás indult egy szentesi férfi ellen, aki a Főnix sörözőnél ittasan jelent meg - záróra után. Az üzletben a két alkalmazott tartózkodott, mire a férfi - a rendelkezésre álló adatok alapján - verni kezdte az ajtót. A bent lévők kimentek szólni, hogy ezt talán nem kellene, amire az volt a válasz, hogy az ideges látogató nekirontott egyiküknek, a másikukat pedig megrúgta és letépte annak kabátját. A randalírozó ellen garázdaság miatt indult vizsgálat.

Nyomoznak a rendőrök az ellen a férfi ellen is, aki szeptember óta háromszor is járt munkahelyén, munkaidő után. Ilyenkor vasat tulajdonított el, ezért lopás miatt vonták eljárás alá.

Ismeretlen tettesek feszítettek fel egy játékgépet az egyik sörözőben nyitva tartási idő alatt. A gépből 153 ezer forintot vittek el. Bár a tulajdonos később visszakapta a pénzt, mégis megindult a rendőrségi eljárás lopás miatt. A helyiségben szerencsére vagyonvédelmi rendszer volt beszerelve, a videokamera rögzítette a történteket, ám ennek elemzése még várat magára.

Áramlopás ügyében vizsgálódik a rendőrkapitányság egy helyi család ellen. A rendelkezésre álló adatok alapján a család, akiknek lakásából egy korábbi szabálytalan vételezés miatt már kikapcsolták a villanyt, ezúttal a szomszédtól lopta az áramot.

Továbbra is nagy az érdeklődés a rendőrségen az osztrák hitelekkel kapcsolatos nyomozás állása iránt. A nyomozóhatósághoz a héten érkezett meg a PSZÁF-tól a tájékoztatás, miszerint az ügyben szóban forgó vállalkozás, illetve annak ügyvezetője - a jelenleg itthon érvényben lévő szabályozás szerint - nem rendelkezik olyan magyarországi engedéllyel, valamint annak a bejelentési kötelezettségnek sem tett eleget, amely alapján ilyen jellegű tevékenységet végezhetett volna. A rendőrség munkatársai az ügyben az Interpolon keresztül megkeresték a külföldi hatóságokat, pénzintézeteket, hogy az ottani ellenőrzést is végrehajtsák. Ennek az eredménye még nem érkezett meg. A szentesi rendőrkapitányság várja azok jelentkezését, akik - 30 ezer forint befizetése ellenében - hitelt kaptak osztrák pénzintézettől, lapunk korábbi számában is ismertetett szervezőkön keresztül.

H. V.


<<< Vissza