<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2005. december 16.

 
Sárgaborsóleves gombával

Hozzávalók:
50 dkg sárgaborsó, 20 dkg gomba, 1 csokor petrezselyem, olaj, őrölt bors, só.

Elkészítés:
Az előző este beáztatott sárgaborsót sóval, borssal petrezselyemmel együtt feltesszük főni. Amikor megfőtt turmixgépben pépesítjük. Kevés olajban a megtisztított és felszeletelt gombát sózzuk, borsozzuk és puhára pároljuk, kissé megpirítjuk.

Tálaláskor a leves tetejére szedjük a gombát.

Bihari töltött dagadó

Hozzávalók 5 adagra:
70 dkg sertésdagadó, 35 dkg darált sertéshús, 1 vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 tojás, só, őrölt bors, majoranna, 1 dl vörösbor.

Előkészítés:
A dagadót hegyes, éles késsel felszúrjuk. A hagymát és a petrezselyemzöldet finomra vágjuk, a sárgarépát és a gyökeret lereszeljük.

Elkészítés:
A sertéshúsból, hagymából, zöldségekből készített, sóval, borssal, majorannával ízesített, nyers tojással összeállított tölteléket a felszúrt dagadóba töltjük és egy tűzálló tálba helyezzük, melybe egy kevés olajat öntöttünk. Ráöntjük a bort, alufóliával szorosan betakarjuk, és sütőben megsütjük. Utána a húst kiemeljük, felszeletelve, pecsenyelével leöntve burgonyapürével tálaljuk.

Luca-napi köszöntő ital

Hozzávalók:
2 citrom, 1 dl vodka, 10 dkg cukor, egy kis darab fahéj.

Elkészítés:
Felforralunk 2,5 dl vizet a fahéjjal, a lereszelt citromhéjjal és a cukorral. Három perc múlva leveszszük a tűzről és lehűtjük. Hozzáadjuk a citrom levét és a vodkát. Jól lehűtve citromkarikával kínáljuk.

Jó étvágyat!


<<< Vissza