<<< Vissza

Várják a szenvedélybetegeket
A család is segíthet a gyógyulásban

2005. december 16.

 
A szentesi kórházban augusztustól fogadja a betegeket az addiktológiai szakrendelés, novembertől pedig a drogambulancia is megkapta a működési engedélyt.

A két gondozó egy helyen, a Dr. Bugyi István Kórház rendelőintézetében működik, a Kiss Zsigmond utcai feljárónál. A júniusban átadott rendelő elhelyezését komoly vívmánynak tartják az ott dolgozók: indokolt, hogy az ide érkezők más betegekkel ne találkozzanak. Itt a hét minden munkanapján 7-től 15 óráig nyugodt környezetben fogadja a betegeket, segítségkérőket a szakmai team, melyben addiktológus és pszichiáter szakorvosok, pszichológus, addiktológus szakkonzultáns, szociális munkás és jogász is dolgozik. Eddigi tapasztalataik kedvezőek, van is igény munkájukra.

Nem könnyű ez a szakterület, emiatt nem is tevékenykedik elég szakember, - magyarázza dr. Rideg Sándor addiktológus főorvos. Úgy látja, keresik őket, bár a drogbetegek, szenvedélyfüggők természetéből adódóan nyilván nem olyan gyakorisággal, mint egyéb rendeléseket. Az addiktológián kérdőívek segítségével állapotfelmérést végeznek a betegnél, akinek pszichés és fizikai vizsgálaton kell ezután átesnie, beállítják a gyógyszerét, pszichológus szakvéleményét is kérik. A betegeket egy későbbi időpontban, hetente, majd ritkábban visszarendelik konzultációra, ez az ötven perces beszélgetés csak róla szól, beszélhet problémáiról.

Főként alkoholbetegekkel foglalkoztak eddig, de számítanak drogfogyasztókra, drogfüggőkre, leszokni vágyó dohányosokra éppúgy, mint a viselkedési függésben szenvedőkre, így a játék,- az internet,- a mobiltelefon függőkre, étkezési zavarokkal küzdőkre. Az alkohol inkább a középkorúak szenvedélybetegsége, míg a kábítószer jellemzően a fiataloké, már 14 éves korban előfordul a találkozás a drogokkal. A szakrendelésen a drogfogyasztóknak valós statisztikai adatok hiányában csekély százalékával tudnak foglalkozni. A helyzeten javítani fog, ha megkapják az engedélyt az elterelésre, vagyis a drogfogyasztáson rajtakapott fiatalok hat hónapos kezelésére. Nemrég adták be erre a pályázatot, egy-két hónapon belül elkezdhetik a szentesi rendelőben a kezelést, az eddigi eseteket - mintegy tíz ilyen fordult elő - most még Szegedre kellett irányítaniuk. Hívásra szívesen mennének iskolákba is előadásokat tartani, mondván, a megelőzés könnyebb, olcsóbb, kifizetődőbb, sokkal többet tud adni. Sokszor elismertetni is nehéz a szenvedélyét a beteggel, nézetüket kell elsőként megváltoztatniuk, árulja el dr. Szalayné Péter Ildikó szakkonzultáns. Beszámolhat azért sikerekről, nagy élmény volt például már az első alkoholbetegük állapotjavulása is. Tapasztalják: a háziorvos mellett sok esetben a házastárs bírja rá a beteget, hogy eljöjjön, így könnyebben megy a gyógyulás is. Többen családostól keresik fel a rendelést, a gyerekekkel közben pszichológus foglalkozik. Egy alkoholistánál óriási eredmény, hogy hajlandó együttműködni, sőt már az is, ha felveszi a telefont. Előzetesen is be lehet jelentkezni a 313-244/104-es telefonszámon, teljes diszkréció mellett, még a kórházon belül is, vagyis a betegek adatait kizárólag ebben a szakrendelőben tárolják.

A váróterem falán pedig önbizalomnövelőnek ott egy példázat a békáról, aki nem adta fel, s megnyerte a toronymászó-versenyt, nem hallotta ugyanis, hogy a közönség azt kiabálja neki, nem fog sikerülni. A tanulság: légy egyszerűen süket, ha azt mondják, nem tudod megvalósítani álmaidat!

D. J.


<<< Vissza