<<< Vissza

Füstölgő diákok

2005. december 16.

 

Nagy Gyuláné

Magyarországon egyre nő a dohányosok száma. Hiába figyelmeztet a fekete keretes felirat, illetve a zárjegyen található pénzösszeg, saját és pénztárcánk "egészségének" megőrzése érdekében. Ha néhányan le is szoknak, az utánpótlás folyamatosan érkezik, melynek nagy része a fiatalok közül kerül ki.

Talán nem mindenki volt tisztában azzal, hogy a 14-20 éves középiskolás fiatalokra vonatkozó, negatív statisztikák mit is jelentenek. Egészen idén szeptemberig, amikor is az iskolakezdéssel, szó szerint utcára került a dolog. Új szabály lépett életbe, amely megtiltja a nappali tagozatos, középiskolai tanulóknak az iskola területén belüli dohányzást, függetlenül attól, hogy van-e joga rágyújtani. Ebből kisebb-nagyobb problémák származtak - és származnak - országszerte. A szentesi középiskolák dohányos helyzetét az intézmények vezetői vázolták fel.

Nagy Gyuláné, a Pollák Antal Műszaki Középiskola igazgatója, maximálisan az egészséges életmód mellett áll. Mégis úgy gondolja, hogy jobb volt, amíg a diákok a kijelölt helyen dohányoztak.

- A kijelölt helyen rendesen tudtuk ellenőrizni a kiskorúakat. Most eléggé lesújtó látvány, amikor kitódulnak a fiatalok az utcára dohányozni. Az akkreditációs képzés miatt sok nagykorú, mondhatnám felnőtt diákunk van, akik már joggal gyújthatnak rá, viszont velük elkeverednek a kisebbek is. Nem zárhatjuk be a kapukat, és nem rendelhetek mindenhova őrszemeket. Úgy gondolom, a sorozatos figyelmeztetés osztogatása sem lenne etikus megoldás, hiszen nem róhatok meg ennyi diákot. Ezért marad az utcai dohányzás, amiből viszont nemrég problémák adódtak. A közterület felügyelet szólt a szétdobált csikkekért. Ezért szemeteseket szereltettünk fel a kerítésre, hogy legalább ezt a problémát orvosolni tudjuk. Jó lenne ez a törvény, de jelenlegi állapotában nem betartható.

Dr. Csikai Miklósné, a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola igazgatója már az évnyitón bejelentette az iskolán belüli dohányzás, azaz a kijelölt dohányzó megszűntetését.


Dr. Bácskainé Fazekas Márta

- Nem volt példa "benti" szabályszegésre. A diákok tudomásul vették a dolgot. Azonban, ezzel egyidejűleg előfordultak esetek, amikor kimentek az utcára dohányozni. Próbáljuk megszűntetni ezt a kimászkálást, de megdöbbentő módon, már vannak 14-18 év közötti fiatalok, akik már nem bírják ki cigaretta nélkül, és mindig találnak megoldást, mindenki mellé pedig nem állíthatok tanárt. Nem tetszik ez az új rendszer, - habár én nem dohányzom - de ezzel nem oldottunk meg semmit, inkább csak egy újabb probléma merült fel - mondta az igazgató.

A Boros Sámuel Szakközépiskola Szakiskolában már két éve megszűnt a dohányzás az iskola területén.

- Se a tanárok, sem a diákok nem dohányoznak az iskolán belül. Így azonban a szomszédsággal adódtak gondjaink, az utcán eldobált csikkeket illetően, amiért a közterület felügyelet szólított fel minket a probléma kezelésére. A városi szolgáltatóktól kértünk álló kukákat az iskola köré, azonban nem kaptuk meg őket. A Diák Önkormányzati gyűlésen úgy döntöttünk, hogy közösen aláírt levélben kérjük újra a szemetesek elhelyezését.

Én nem dohányzom, és úgy gondolom, hogy a példamutatás is számíthat valamit. Azonban meglepve hallottam már nem egy diáktól, hogy a szülőtől kapja a pénzt a cigarettára. Így már az alapvető példa is elveszik. Amit tudunk, azt megtesszük annak érdekében, hogy csökkenjen a dohányzás a tanulók körében, de a példamutatás és a felvilágosítás nem elég, a szülők segítségére is szükségünk van.

Bugyáné Bakó Veronika

A Horváth Mihály Gimnázium igazgatója, tanári segítséggel próbálja fékezni a cseles diákokat.

- A korábbi években a gyerekek elhagyták az iskola területét és "búvóhelyeket" kerestek itt-ott, amiből problémáink akadtak a környékbeliekkel. Ezért megpróbáltuk a falak közt tartani a problémát. Az új szabály életbe lépése óta viszont megszűnt a kijelölt dohányzó hely a nappali tagozatosok számára. Nagy volt az elégedetlenség a tanulók között, s néhányan próbálkoztak áthágni a szabályokat, ezért bevezettük a tanári felügyeletet, kívül-belül az iskola területén. Ezzel fékezni tudjuk őket, de ennyi gyereket nem lehet egyenként ellenőrizni. Nem tilthatunk meg nekik mindent. Úgy vélem, hogy a példamutatás még jelenthet valamit, de a családtagok pozitív befolyására is nagy szükség lenne. Természetesen az esti tagozaton tanuló, 18 éven felüli diákoknak rendelkezésére áll a kijelölt dohányzó hely. Ezt a visszatérő problémát véleményem szerint nem lehet maradéktalanul megoldani - fejezte be dr. Bácskainé.

A Zsoldos Ferenc Szakközépiskola és Szakiskolában is tanári felügyelettel orvosolják a problémát.

- Szeptember 1-jétől vagyok az iskola igazgatója. Már az évnyitón kihirdettem az új szabályt. A több mint 70 főt számláló tanári karból csak néhányan dohányoznak, ezért különösebb probléma nem merült fel a kollégák körében. Azonban a diákok közt nem igazán volt pozitív foganatja a dolognak, hiszen az iskola egyharmada már betöltötte a 18. életévét, tehát cigarettázhatna.

"Benti" dohányzásra nem volt példa, ellenben a tanulók, az iskola területén kívül kerestek helyeket erre a célra. Ebből kifolyólag akadtak problémák a szemetelést illetően. Ezért tanári ügyeletet szerveztünk minden szünetben, mindkét épületben. Azóta sokat javult a helyzet. Eddig csak szóbeli, jogos indokkal hagyhatták el az iskola területét a tanulók, tanítási idő alatt. Persze itt is voltak, akik csellel próbálkoztak. Ezért külön nyomtatványt készítettünk, ami az osztályfőnök, vagy adott tanár aláírásával érvényes. Mindennek ellenére nem hiszem, hogy ez jó megoldás. A kijelölt dohányzó helyen, már évek óta "szűrtük" a kiskorúakat és nem voltak problémák. Nagy számban vannak technikusaink nappali tagozaton, 20-21 éves felnőttek, akik már a szülőktől sem igazán függenek. Nekik már joguk lenne dohányozni. Őket eléggé kellemetlenül érinti a dolog - mondta az igazgató.

Az új szabály, javulást nem, de változást annál inkább hozott.

Zeke János


<<< Vissza