<<< Vissza

Helyi tömegközlekedés

2005. december 16.

 
A képviselő-testület novemberi ülésén tárgyalt a helyi tömegközlekedés díjának megállapításáról. Az előterjesztő vagyongazdálkodási iroda a tanuló és nyugdíjas bérlet díjának havi 750 forint összeget javasolt a Tisza Volán Rt. 800 forintos tarifájával szemben. Ez a pénzügyi, jogi és ügyrendi, valamint a vá-rosrendezési,- fejlesztési és környezetvédelmi bizottság álláspontja szerint 117 ezer forint plusz éves támogatást jelent az önkormányzat részéről.

Ollai Istvánné azt kérte, hogy a Tesco-buszjárattal legalább kéthetente egyszer a Kisérből az idős embereket vigyék el vásárolni. Mező István, a Tisza Volán Rt. képviselője válaszában kitért arra, hogy a buszjárat indítása nem a képviselő-testület kompetenciája. A Tesco Áruházzal komoly egyeztetéseket folytattak (megállapodásuk eredménye a lentebb közölt menetvonal-változás). Ezzel a vasútállomás kiszolgálása is javul. A megnövekedett kilométer miatt a Tesco Áruházak Rt. is hozzájárul a költségekhez. Úgy gondolta, hogy az utasok által fizetett bevétel, az önkormányzati hozzájárulás, az állami normatív támogatás és a Tesco hozzájárulása egy nullszaldós helyzetet teremthet a 2006. évre. Ollai Istvánné képviselő asszony kérdésére elmondta, hogy mindenre van lehetőség, de pénz kérdése, a kérést megvizsgálják, és javaslatot tesznek rá.

Karikó Tóth Tibor bejelentette: korábbi egyéni képviselői indítványa azt tartalmazta, hogy a város önkormányzata a következő évtől kezdődően a különböző szolgáltatások, tevékenységek díjtételeinek megállapításánál nem alkalmazhat nagyobb növekedést, mint a KSH által meghatározott inflációs ráta nagysága. Felhívta a figyelmet, hogy nem tudnak támogatni semmilyen olyan változtatást, amely az inflációt meghaladó mértékben akarja a lakosságot terhelni.

A képviselők egyetértettek a rendelet módosításával úgy, hogy a tanuló és nyugdíjas havibérlet 750 forint összegű legyen. A további tarifák: vonaljegy autóbuszon történő vásárlás esetén 125, elővételben 110 forint. Összvonalas havi bérlet 2510, félhavi bérlet 1680 forint.

Szirbik Imre polgármester még hozzátette: sokan érdeklődnek a városban az úgynevezett Tesco-busz-járatok indítása után. A jelenlegi javaslat az 1-es számú buszjárat útjának meghosszabbítását jelenti, amely a Drahos utca - Honvéd utca - Kiss Zsigmond utca - Tesco Áruház érintésével jár majd. A buszjárat teljes költségét a Tesco Áruház biztosítja, az önkormányzatnak nem jelent anyagi kiadást. (l. j.)


<<< Vissza