XXXVI. évfolyam 38. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Véget ért a hétéves pereskedés
 

2005. szeptember 23.


Pezsgőt bontottak a városházán szerdán délután, amikor megtudták a jó hírt: a Táblabíróság hétéves pereskedés után ítéletet hirdetett a Petőfi Szálló ügyében, vagyis jogi úton is elismerték a város száz százalékos tulajdonjogát. A sikert Szirbik Imre polgármester jelentette be, míg a bírósági eljárást dr. Stern Sándor ügyvéd ismertette a gyorsan összehívott sajtótájékoztatón.


Bővebben


 

Téglateknős a Kurca partján
 Jövőre épülhet az idősek otthona

2005. szeptember 23.


Az idősek otthonának megépítésére az önkormányzat már tavaly is pályázott címzett támogatásért. Akkor elutasították a kérést, ám az idén a kormány rábólintott a tervezetre, és elfogadta az Idősek Integrált Szolgáltató Centrum megépítéséről szóló pályázatot. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az Országgyűlés is igennel szavaz, akkor jövőre megkezdődhet az építkezés a ligeti strand mögötti fás övezetben. A hírt Szirbik Imre polgármester jelentette be.


Bővebben


 

Jutalom a fellegekben
 

2005. szeptember 23.


A Szentesi Repülőklub nyílt napot szervezett, hogy a repülősportot népszerűsítse a fiatalok körében. Azok a középiskolások, akik múlt pénteken kilátogattak a repülőtérre, amellett, hogy megismerkedtek a vitorlázó-és a motoros repülőgépekkel, még a repülés élményét is kipróbálhatták.


Bővebben


 

"Elszólás"
 

2005. szeptember 23.


Úgy hívnak engem, hogy Populizmus. Vagy úgy, hogy Populista úr, avagy Populista elvtárs, attól függően, hogy az ország melyik oldala akarja nevemmel a másikat kompromittálni.

Különben szakmám lényege nagyon egyszerű; azt kell elbájoló avagy elszédítő mondattá fogalmaznom, ami az istenadta nép vágyaiban és álmaiban jelen van, csak nem tudja azt kifejezni. Vagy nem meri. Persze nekem is vannak hiteim, elgondolásaim, meggyőződéseim, de azokat bujtatom. Csak akkor mutatom meg őket, ha véletlenül hasznomra válik a tisztesség. De az ritkán fordul elő.


Bővebben


 

A sikeres életút kezdete
 Száz éve hunyt el ifj. Zsoldos Ferenc (I.)

2005. szeptember 23.


Vándorkönyv

Több emberöltő óta közismertségnek és általános megbecsülésnek örvend Szentesen a Zsoldos család. Számos tagja tevékenyen részt vett városunk fejlesztésében, hírnevének öregbítésében. A tettekkel kiérdemelt elismertség megalapozójának ifj. Zsoldos Ferenc tekinthető, aki 1992 óta a helyi műszaki szakközépiskola és szakmunkásképző névadója. Halálának 100 éves évfordulóján idézzük fel rendkívül küzdelmes, de egyben páratlanul sikeres életútját.


Bővebben


 

Hatvan éve utcaneveket változtattak
 Évfordulónaptár 2005

2005. szeptember 23.


75 éve, 1930. szeptember 18-án született Tápén Katona Imre (1930–1997) híradástechnikai műszerész, festőművész, aki 1952-től Szentesen élt és alkotott.

35 éve, 1970. szeptember 20-án a Kossuth Téri Általános Iskola (ma Kiss Bálint Református Ált. Isk.) dísztermében megnyílt Katona Kiss Ferenc helyi festőművész kiállítása.


Bővebben


 

Vizsgálódik a szakszolgálat
 Hírforrás a Rádíó Szentes

2005. szeptember 23.


Megkezdte működését a Pedagógiai Szakszolgálat. Az intézmény az új tanévben új helyen, a Terney Béla Középiskolai Kollégiumban kialakított helyiségben dolgozik. Az oktatási bizottság felkérésére ebben a hónapban vizsgálatot végeznek az általános iskolák első osztályaiban. Célja, hogy még az iskolás kor elején kiszűrjék azokat a problémákat, amelyek akadályozhatják és megnehezíthetik a tanulási folyamatot.

 


 

Három év a szeméttelepnek
 Hírforrás a Rádíó Szentes

2005. szeptember 23.


2008 végéig üzemelhet a hulladéklerakó. A Berki városrészben 1998-ban létrehozott szeméttelep 10 évre kapott használati engedélyt. Ezt követően vagy saját depónia-telepet alakítanak ki, de ennek költségeit a város nem tudja egyedül vállalni, vagy melyről most folynak tárgyalások, - Szentes csatlakozik valamelyik regionális hulladéklerakóhoz, Felgyőhöz vagy Orosházához. Egy úgynevezett átrakóállomás építésével, a szemét tömörítését követően 30 kilométeren belül gazdaságos a szállítás.

Jelenleg egy dél-békési regionális hulladékkezelési rendszerhez való csatlakozás a valószínűbb, amely majd 2008–2009-ben kezdi működését.

 


 

A vízügy adott vizet
 Hírforrás a Rádíó Szentes

2005. szeptember 23.


Az Atikövizig az idén több mint 2,5 millió köbméter vizet táplált a kettős hasznosítású Kurcába, amely mintegy 20,5 millió forintba került. Június elején 570 ezer köbmétert ökológiai célból a Körös folyóból szivornyával, illetve gravitációsan juttattak a Kurcába. Július végétől egy héten át öntözési és ökológiai céllal 734 ezer köbméter vizet szivattyúztak a Felső-Kurcába.

Augusztus 25-től - a halpusztulást követően - 400 ezer köbméter vizet engedtek gravitációsan a mederbe. A tömeges halpusztulás idején két hétig 860 ezer köbméter vízutánpótlás érkezett a harmadfokú vízminőségi-kárelhárítási védekezés keretében a Szarvas-kákai szivattyútelepen keresztül a Vekerbe. A vízügyesek a Kurcából és a Vekerből húsz mázsa növényzetet szedtek ki, és a hétvégén is 69 ezer köbméter víz folyt Szarvas felől a Vekerbe.

 


 

Csak nekünk szokatlan az átkelő
 

2005. szeptember 23.


Egyesek bosszankodnak a Klauzál utcai forgalomlassító emelkedő miatt, mondván szétrázza a járművüket, mások viszont jó ötletnek tartják, hiszen így az autóvezetők, motorosok kénytelenek lesznek valóban óvatosabban megközelíteni a forgalmas gyalogosátkelőt. Vannak, akik úgy vélik, nem lett volna szabad egy ilyen forgalmas utcára ilyen magas forgalomlassítót építeni.


Bővebben


 

Friss diplomások a köz szolgálatában
 

2005. szeptember 23.


Több éve hagyomány, hogy meghívják a városházára azokat a diplomás pályakezdőket, akiknek köztisztviselőként vagy közalkalmazottként sikerült elhelyezkedniük. Szeptember 20-án is összegyűltek azok a fiatalok, akik szeptemberben kezdtek dolgozni valamelyik közintézményben.

Szirbik Imre köszöntőjében elmondta, hogy a város büszke a diplomás fiatalokra, mert általuk a szentesi értelmiség megújul, és egyben hasznosak is, mert átadják tudásukat. Városunknak szüksége van a fiatal értelmiségre, azt várják tőlük, hogy sugározzanak valami többet, amit innovációnak, új szellemnek nevezhetnénk. Sokan nem helyi lakosok, van olyan, aki jött, és itt maradt, beépült a városba. A polgármester azt kívánta a jelenlévőknek, hogy ne csalódjanak, és bár a jövedelem nem túl sok, megéri a kemény munka.

Szűcs Lajos alpolgármester elmondta, hogy irigyli a mostani pályakezdőket, mert elkezdenek valamit, és a kezdés mindig jó dolog. A teremben körbenézve megjegyezte, hogy minden évben vegyes a kép: van, akinek csillog a szeme, és van, akinek kevésbé vidám az arca. A munkához és a sok elvégzendő feladathoz kívánt erőt, egészséget és kitartást.

Oltyán Lajos, a művelődési bizottság elnöke elmesélte, hogy ő 1956 júliusában volt pályakezdő, 47 évet dolgozott. A jelenlévők a legmodernebb tudással rendelkeznek, de a folyamatos képzés elengedhetetlen a pályájukon. Arra is felhívta a figyelmüket, hogy amire vállalkoznak, az a köz szolgálata, ezt tartsák szem előtt.

A több mint harminc pályakezdő között volt három olyan fiatal, akik a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskolában kezdtek dolgozni. Erdei Enrikó tavaly végzett a szolnoki főiskolán közgazdász-külgazdász szakon, a Zsoldosban áruismeretet, számvitelt, gazdasági környezetet és pályaorientációt tanít. Nagyon örül neki, hogy sikerült tanári állást találnia. Torday Árpád is most kezdett tanítani, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola Karán végzett, testnevelés-rekreáció szakon. A Legrand-Szentesi VK-nál igazolt sportoló testnevelést tanít. Piti Péter Pál a Pécsi Egyetemen szerezte diplomáját, földrajz szakosként sikerült elhelyezkednie a Zsoldosban.

Majzik Andrea

 


 

Fellélegezhetnek a halak a Kurcában
 

2005. szeptember 23.


Szeptember 17-én találkozóra hívták a sajtó munkatársait a Szarvasi úton a Cserebökény táblához. Itt egy rövid megbeszélés után dr. Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkárának vezetésével helyszíni szemlére indultunk. Nemcsak azért, mert közelgett az ENSZ környezetvédelmi programjának (UNEP) keretében a szeptember 20-ra meghirdetett takarítási világnap, hanem azért, mert hetekkel ezelőtt 60 mázsa hal pusztult el a Kurcában bemosódott szennyezés miatt.

Az illetékes környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőség eddigi vizsgálatai szerint a Cserebökényi Tájvédelmi Körzet egyik volt rizsföldjéről került a szennyeződés a Veker-éren keresztül a Kurcába. A zöldkommandó is helyszíni szemlét tartott az illegális szennyvízlerakónál, ahol számos olyan bizonyítékot gyűjtöttek be (víz és talajmintát), melyek vizsgálata után fény derülhet, hogy kik és mit hordtak a területre, vagyis mi okozta a kurcai halpusztulást.

A napokban is dolgoznak a markolók a Kurca partján a zöld növényzetet emelik ki, hogy minél kevesebb oldott oxigént elvonó anyag maradjon a mederben.

De még mindig nem annyira oxigéndús a víz, ami megnyugvásra adna okot. A szakemberek most újabb módszerrel próbálnak oxigént pumpálni a szakemberek a csatornába. Egy automata oxigéndúsító készüléket telepítettek a kórház feletti Kurca szakaszra. Ez a készülék óránként 2,5 kilowattot fogyaszt és 600 liter oxigént dolgoz bele a vízbe.

Várhatóan az ősz folyamán még itt marad a készülék, és a tél előtt állítják le a mesterséges oxigénpumpálást.

Kép és szöveg:
Vidovics Ferenc

 


 

Nagymágocsiak utazhatnak
 A Piramis Áruház nyereményjátékában

2005. szeptember 23.


Véget ért a Piramis Áruház nyereményjátéka, melynek fődíja egy 2 személyes utazás, ellátással, egyenesen az EGYIPTOMI PIRAMISOKHOZ!

Sőt e csodálatos nyeremény mellett még értékes tárgynyeremények is gazdára találtak. A nyereményjátékban azok a vásárlók vehettek részt, akik augusztus és szeptember hónapban 10 ezer forint feletti összegért vásároltak a Piramis Áruházban, 10 ezer forintonként 1-1 db nyereményszelvényt kaptak.


Bővebben


 

Tízéves Mesefalva
 

2005. szeptember 23.


Tíz év eseményei igen meghatározók lehetnek egy ember életében. Ennyi ideje szervezem azokat a nyári játszótáborokat, amelyeknek a MESEFALVA nevet adtam. Fontosnak tartom, hogy a gyerekek és felnőttek együtt valós közösséget alkossanak, s úgy éljék meg az egy-egy hetet, hogy a lelkükben, mint hamuba sült pogácsát vigyék magukkal annak bensőséges hangulatát, tudományát, mély emberi szeretetét. Számításaim szerint az évtized során 450-500 lélek pendítésére törekedtünk. /Arra következtetek, hogy eredménnyel, hisz évek óta sokan visszakívánkoznak közénk./ Biztos vagyok abban, hogy a tapasztalatok nemcsak az én, hanem az egy emberként gondolkodó táborvezetőség, s a gyerekek életének is bizonyos helyzetekben erőt adó, meghatározó elemévé is váltatnak.


Bővebben


 

Aranyérem-eső
 

2005. szeptember 23.


Nemrégiben Szombathelyen rendezték meg a Tíztánc Magyar Bajnokságot, a junior II. és ifjúsági országos bajnokságot, amely a Szilver TSE elsöprő győzelmével zárult. Mindhárom kategóriában az egyesület versenyzői szerezték meg a bajnoki címet.

Felnőtt tíztánc magyar bajnokság: 1. László Csaba–Szögi Szilvia, 5. Páli Erik–Páli Viktória. Ifjúsági tíztánc országos bajnokság: 1. Budai Attila–László Szilvia, 3. Borbás Csaba–Szepesi Anetta, 4. Szalkai Sz. Gábor–Kovács Erika, 5. Kósa András–Túri Bernadett. Junior II. tíztánc országos bajnokság: 1. Nagy Gergő–Horváth Alexandra.

A Pozsonyban megtartott Bratislava IDSF standard OPEN-en is a László Csaba-Szögi Szilvia páros szerezte meg az első helyezést, így aranyérem-esővel zárták a hétvégi versenysorozatot. Felkészítő tánctanár: Szatmári-Nagy Szilvia.

 


 

A világvége elkerülhetetlen?
 

2005. szeptember 23.


Szeptember 14-én Tágabb hazánk - a Naprendszer címmel tartott előadást Zombori Ottó, az Uránia Csillagvizsgáló igazgatója. Elmondta, mindenkiben van valami őszinte odafigyelés az égre, és ez öszszeköt bennünket. Amikor tavasszal itt volt a csillagász, már megcsodálhattuk esernyőjét, melyen az ég, a csillagos háttér volt látható. Most is elhozta.


Bővebben


 

Katona Imre emlékezete
 

2005. szeptember 23.


Ha élne, most lenne 75 éves, de már nyolc éve nincs az élők sorában. Ki is volt ő? Festőművész? Postaműszaki szakmunkás? Ember? Mindegyik. És mindegyiknek kiváló...

Festőnek kifejezetten tehetséges volt, de nagyon szerény és visszafogott. Tokácsli Lajos szentesi festőművész volt a legfőbb mestere, de sokat tanult az egykori szegedi Postás Képzőművész Körben is. A hazai kiállításokon kívül a nemzetközi bemutatkozás lehetősége is megadatott számára. Képei a Magyar Posta nemzetközi kapcsolatainak keretében - több más postás amatőr alkotó műveivel együtt - Szabadkára és Bécsbe is eljutottak. Festményei annyira lenyűgözték a bécsi kiállítás-szervezőket, hogy képeiből önálló tárlatot is rendeztek számára 1986-ban. Negyvennégy alkotását csodálhatták meg ekkor az osztrák főváros kiállítótermének látogatói.

A festészetet, a művészetet csak kikapcsolódásnak tekintette, postai munkájának ellátása legalább annyira fontos volt számára. Emberként nagyon sokat jelentett neki a család. Bár maga családot soha nem alapított, anyjához és testvéréhez nagyon ragaszkodott. Fontosak voltak számára a barátok is. Képeiből vagyont gyűjthetett volna - mondják róla ismerősei. De inkább elajándékozta azokat.

Több mint nyolc éve halott. Művészi hagyatékának kezelői, továbbá egykori művésztársai és barátai úgy határoztak, hogy születésének 75. évfordulójára kiállítást rendeznek műveiből egykori munkahelyén, a szentesi főpostán. Ebből az alkalomból Tóth László, a Magyar Posta Rt. irodavezetője, és dr. Zenei József nyugalmazott középiskolai tanár, főtanácsadó emlékezett az alkotóra. Méltatva Katona Imre postaműszaki és képzőművészeti munkásságát. A látogató nyolcvan képpel találkozhat a tárlaton, amelyből nem hiányozhat a postások, a posta története sem.

A kiállítás szeptember 26-áig látható a posta nyitva tartási ideje alatt hétköznap 8–18, szombaton 8–12 óra között az épület emeletén.

 


 

Új szerzeményeink
 

2005. szeptember 23.


Tihanyi Sándor kovácsműhelye

A Koszta József Múzeum a tavalyi esztendő folyamán a Szentesi Élet hasábjain egy olyan sorozat elindítását kezdeményezte, amely az ország különböző társintézményeiben kiállított műtárgyainkat, műtárgyegyütteseinket kívánta az érdeklődők figyelmébe ajánlani.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2005. szeptember 23.


Szeretek olvasni. Mert folyamatosan új ismeretekhez juttat, szórakoztat, karban tartja a beszédkészségemet, rég elfeledett dolgokat, élményeket idéz fel bennem és még sorolhatnám. Te hogy vagy az olvasással? Jut rá időd? Örömmel teszed? Gondolatban nézlek és látom, amint jól válaszolsz… Örülök.

Másokkal összehasonlítva, hova rangsorolod magadat? Ha nagyon szerény vagy, akkor kijavítalak: értékes ember vagy. Nagyon értékes: unikum vagy, mert csupán egy van belőled. Ha már nem leszel, senki sem fog pótolni. Csak az emlékedet idézhetik fel. De azért ne bízd el magad: a másik ember is unikum. Van benne érték. Csak fedezd fel!

Ami 1918 óta történt, csaknem a teljes XX. században, benne éltem. Részben gyermekként, nagyobb részt felnőttként. Még hozzá úgy, hogy felnőttként végig nyilvánosan beszédeket kellett mondanom és tanulmányokat írnom. Olyan korban, amikor aki bölcs volt, hallgatott. Már aki megtehette. Olykor „borotván kellett táncolnom“. Isten Szentlelkének a segedelméért kevesen imádkoztak annyit, mint én, csakhogy betölthessem a szolgálatomat.

Minden szónoki ügyességnél többet köszönhettem annak, hogy Isten képessé tett arra, hogy azokat, akikhez szólnom kellett, szeretni tudjam. Soha nem használtam a szavakat hamisságra, rosszra, megfizetésre. Meggyőződésemmel ellentétes érzület kifejezésére, inkább Isten szeretetének a meghirdetésére. Ez ellen nem tehetett senki. Nem is tett.

Annak a hivatalnak, amelyik az ellene indított ügyekben maga jár el, mindig "igaza van". Neked is mindig igazad van, ha senki nem bírál meg... Ha nem merik megtenni, akkor zsarnok vagy. Persze ezt nem rólad, csak neked írom.

Dr. Imre Ernő

 


 

Kábítószer az autóban
 

2005. szeptember 23.


Nyitás előtt járt ismeretlen elkövető az egyik helyi lángossütőnél. A tettes lefeszítette a lakatot, így jutott be a sütödébe, ahonnan két pénztárgépet vitt el mintegy 200 ezer forint értékben.

Szeptember 18-án Szegvár belterületén közúti ellenőrzés során megállítottak egy személygépkocsit, benne öt mindszenti lakossal. Az autó átvizsgálása során a rendőrök orvosi fecskendőket, zöld növényi maradványokat, valamint fehér port találtak bezacskózva. Mivel kábítószer-gyanús anyagokról volt szó, ezért ezeket a nyomozók lefoglalták, az öt személyt pedig előállították a rendőrkapitányságon, ahol vizeletmintát vettek tőlük. Közülük ketten beismerték, hogy kábítószert fogyasztottak, ellenük visszaélés kábítószerrel vétsége miatt indult eljárás. A lefoglalt anyagokat, valamint a vizeletmintákat szakértők elemzik. Amennyiben a másik három személy ellen is bebizonyosodik, hogy kábítószert fogyasztottak, ellenük is eljárás indul majd.

Ugyancsak kábítószerrel való visszaélés miatt indult vizsgálat ismeretlen elkövető ellen Fábiánsebestyénben. A rendőrök egy ház udvarán két tő vadkendert találtak. A növényeket és azok kábítószer hatóanyagtartalmát jelenleg szakértők vizsgálják.

Közel tíz személyt jelentettek fel a rendőrök az elmúlt néhány napban városunkban és környékén. A kerékpárosok, merthogy róluk van szó, kivilágítatlanul és ittasan tartottak hazafelé, amivel nem csak maguk, hanem mások számára is balesetveszélyt jelentettek. A rendőrség a továbbiakban változatlanul határozott fellépést tanúsít velük szemben, vagyis fokozottan ellenőrzik, és ha szükséges feljelentik a vétkes kerékpárosokat.

H. V.


 

Adó-info
 Törőcsik Norbert rovata

2005. szeptember 23.


Szeptember 1-jétől az alkalmazott (biztosított) foglalkoztatásán túlmenően akkor is foglalkoztatónak kell tekinteni a jogi és természetes személyt, egyéni vállalkozót, jogi személyiséggel nem rendelkező társaságot, ha a vele kapcsolatban álló biztosítottnak jövedelmet juttat.

A járulékfizetési kötelezettséget a foglalkoztatónak kell megállapítani, bevallani és teljesíteni.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2005. szeptember 23.


  • Zalai csirkeleves
  • Csőtészta csirkemájas raguval
  • Gyümölcsös palacsinta


Bővebben


 

Új vezetés a kosarasoknál
 Indul a pontvadászat

2005. szeptember 23.


Balról jobbra: Marossy Gyula elnök, Szabó Dénes elnökhelyettes, Bartucz Csaba, Bere Márton, Farkas Dániel, Szőke Tamás, Kovács István, Kútvölgyi Csaba játékos-edző. Guggolnak: Czibere Zoltán, Marossy Arnold, Gergely Gábor, Czakó Tamás, Gindele Richárd. Hiányzik a képről: Szemán Leander és Ferwagner Péter csapatkapitány. (Fotó: Vidovics)

Már egy éve új vezetés irányítja a Szentesi Kosárlabda Klubot, így a múlt évad pontvadászatában már Marossy Gyula vezette a klubot.


Bővebben


 

Több mint ezer sportolóért felel
 

2005. szeptember 23.


Három év óta folyik a sportorvosi rendelés a Klauzál u. 6. szám alatti orvosi rendelőben dr. Szabó Ildikó irányítása alatt. Tavaly, a december 3-i lapszámunkban mi is beszámoltunk arról, hogy a rendelő egy részét felújították, sőt egy új családi- és sportorvosi rendelőt is kialakítottak. Arra voltunk kíváncsiak, vajon azóta is zavartalanul folyik-e a mintegy 1300 sportoló vizsgálata.


Bővebben


 

Horgászverseny a Gerecz-tavon
 

2005. szeptember 23.


A Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége a tisztségviselőknek szeptember második hétvégéjén, Szentesen, a Gerecz-tavon horgászversenyt rendezett. Csapatban a következő eredmény született: 1. Baks, 2. Csanytelek, 3. Szőke Tisza ( Szeged), 4. Szentes. Az elnöki kategóriában 1. Herpai Mihály (Baks, 9340 gr.), 2. Csatordai Mihály (Szegvár, 8870 gr.), 3. Füsti M. Lajos (Szentes, 3870 gr.). Az alelnökök között első Lovas József (Csongrád, 30910 gr.), a titkárok között Fülöp Ferenc (Baks, 22500 gr.). A jól szervezett, kellemes hangulatú rendezvényen mintegy 2 mázsa halat pecáztak ki a versenyzők, amit vissza is engedtek a tóba.

 


 

Két gólos előny után döntetlen
 

2005. szeptember 23.


Két idegenbeli szereplés után, hazai pályán szállt harcba a győzelemért a Szentesi Kinizsi megye II. osztályú labdarúgócsapata. Az első félidőben nagyszerűen játszott a Kinizsi a fábián.

sebestyéniekkel. Bakai és Pataki góljával 2-0-ás hazai vezetéssel vonultak pihenőre. Ekkor még senki sem gondola, hogy a két gólos Kurca-parti előny nem lesz elegendő a győzelemhez. Szünet után teljesen más felfogású Kinizsi jött vissza a pályára. Rosszul játszottak. A vendég együttes óriási iramot diktált, s meg is lett az eredménye, a hátrányból felállva egyenlítettek. A második félidő produkciójával a Kinizsi magának tette nehézzé az összecsapást. Az utolsó negyed órát a vendégek emberhátrányban játszották, mert szövegelés miatt egyik játékosuk már korábban elmehetett zuhanyozni. Bozóki tanítványai az emberelőnnyel sem tudtak mit kezdeni, s maradt a 2-2-es eredmény.

A mérkőzés után Bozóki Zoltán edző értékelt: - Az első félidőben sem játszottunk igazán jól, de a sok helyzetből kettőt tudtunk értékesíteni. A második negyvenöt perc siralmasra sikeredett, hazai pályán. Nagyon sajnálom. Nem tudjuk átlépni az árnyékunkat, olyan mérkőzéseket bukunk el, vagy hozzuk döntetlenre, amit már eleve megnyertünk. Az elején még csak-csak gólokat rúgunk, de a csapat még mindig sok gólt kap. Nem tudjuk stabilizálni a védelmünket. Nagyon rövid volt most a kispadunk is.

D. V. Z.

 


 

Másodikok
 

2005. szeptember 23.


Alaposan visszavágott a tavaly elszenvedett hazai vereségért a Legrand-Szentes futsal csapata a Vasasnak. A hétfő esti mérkőzésen a négy gólt szerző Koncz Zsolt vezérletével a Szentes 8–3-ra verte fővárosi riválisát. A gárdából Szarvas kétszer, Kerepeczky és Ábel egy-egyszer volt eredményes. A Legrand két forduló után csak roszszabb gólkülönbsége miatt áll a tabella második (!) fokán. Legközelebb ismét idegenbe utazik a csapat, majd azt követően újra hazai fellépés következik, reméljük hasonlóan nagyszerű szerepléssel.

H. V.

 


 

Szentesi úszók Egerben
 

2005. szeptember 23.


Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Bitskey Aladárról elnevezett nemzetközi szenior úszóversenyt. Az egri versenyre cseh, osztrák, szlovák és szerbiai úszók is érkeztek a magyar versenyzőkön kívül. Nagy küzdelmeket láthattak a nézők a medencében, mert a sportág legjobbjai fontosnak tartották, hogy ezen a találkozón részt vegyenek.

A Szentesi Delfin ESC úszói közül kilencen vettek részt.

Pólyáné Téli Éva: 50 mell, 50 pille, 100 pille 1. 200 mell; 2. Berezvainé Virágos Éva: 50 hát 1. 200 gyors, 200 hát, 200 vegyes, 400 gyors, 50 gyors 2.; Debreczeni Beáta: 200 mell 1. 200 hát, 400 gyors 2. 50 mell 3.; Melkuhn Dezső: 100 pille 1. 200 vegyes 2. 200 gyors, 50 pille, 200 hát, 400 gyors, 200 mell 3.; dr. Bakacsi Gyula: 200 mell, 50 mell 2.; Bocskay Zsófia: 200 vegyes, 50 pille 2. 100 pille 3.; Dancsóné Csák Zsuzsanna: 200 hát, 50 hát 2. 50 gyors 3.; Kasza József: 50 hát 2.
4x 50 m női vegyesváltó: 1. Szentes (Virágos, Téli, Csák, Pengő).

Pólyáné Téli Éva

 


 

Svédországi bajnokság
 

2005. szeptember 23.


Stockholmban rendezték meg a 10. szenior úszó Európa bajnokságot. Az augusztus végi versenyen négyezer sportoló indult, köztük közel száz magyar. A Szentesi Delfin ESC-t nyolcan képviselték, a következő eredményekkel tértek haza.

Dr. Bakacsi Gyula: 100 hát 5., 50 hát 8.; Pólyáné Téli Éva: 100 pille 11., 50 pille 14., 100 mell 19.; Csák Zsuzsa: 200 pille 11., 100 hát 19., 200 hát 20; Virágos Éva:100 hát 12., 200 hát 13., 50 hát 17.; dr. Kanyó Ádám:100 hát 11., 50 hát 23.; Tar János: 50 hát 21., 50 pille 34.; Pólya Sándor: 50 mell 48.

 


 

Cselgáncs
 

2005. szeptember 23.


Szeptember 18-án Cegléden rendezték meg a junior cselgáncs országos bajnokságot, ahol a Petőfi DSE-t képviselő 70 kg-os Gyói Alexandra (HMG) bronzérmet szerzett.

Edző: Tóth Béla.

 


 

A polgármester kezdő dobása
 

2005. szeptember 23.


Két fordulón van túl a 2005/2006-os bajnoki évadban az ismét NB II-ben szereplő Szentesi Kinizsi férfi kézilabdacsapata. Az első megmérettetésen idegenben, Tiszakécskén léptek pályára az egyik bajnok esélyes gárda ellen.

A mérkőzés eredménye: Tiszakécske-Szentesi Kinizsi 39-20.


Bővebben


 

Építettek, majd sztrájkoltak
 

2005. szeptember 23.


A szentesi izraelita templom mögötti térség a nagyvölgyig kézműves, gabona, szálastakarmány, sertéspiac volt a harmincas évek végéig. A Kossuth Lajos utca 45. sz. telken kezdődött a Téli Gazdasági Iskola építése. Szegedi illetékességű építőmester a létesítmény kivitelezője. Gyollai István szegedi pallér irányította a helyi kitűnő szakmunkásokat. Pallagi Sándor kőművesként vett részt a munkában. 1952-ben az Állami Vállalat munkavezetőjeként a martfűi építkezéseken tevékenykedett. Szentesi vasútállomásról 3 óra 55 perckor indultunk, 6 óra körül értünk a martfűi állomásra. Majd vissza 18 órakor. Pallagi szaktárs utazás közben munkáséletéről beszélt. Elmesélte az iskolai építkezést is: a sok munka után nagyon kevés bért adtak. "A Magyar Építő Munkások Országos Szövetségének tagjai voltunk, amely irányította mozgalmunkat. Béremelési kérésünket a munkaadó nem teljesítette. Megjelentünk az építkezésen, de nem dolgoztunk.

Néhány nap múlva szegedi kőműveseket, építőmunkásokat hoztak sztrájktörőknek. Ők viszont megkérdezték: Mi a helyzet? Elmondtuk. Válaszuk: Nekünk ezt nem mondták!

Munkanélküliek vagyunk. Szentesiektől nem vesszük el a kereseti lehetőséget. Visszamentek Szegedre.

Az építész ezek után teljesítette béremelési kérésünket. Kertész Ferenc kőműves ugyanígy emlékezett az iskolaépítés történéseire a 70-es években. Az épület elkészült: 1940 őszén a tanítás megkezdődött. Az épület a város egyik jelképes mozaikja."

A múlt század közepén az emberek életében jelentős változás történt: Pallagi Sándor, a hajdani kőműves munkavezetői beosztásba került. Gyollai István pallér az ÉM 65 Állami Építőipari Tröszt igazgatója lett. Az építőmunkások bérezését kollektív szerződések rögzítették.

Kátai Ferenc

 


 

Őszi lomtalanítás
 Külön zsákba kell gyűjteni

2005. szeptember 23.


Ez év őszétől kikerül a lomtalanításkor elszállítandó anyagok köréből a zöldhulladék (levágott fű, gally, falevél, stb.), gumiabroncs, háztartási elektromos és elektronikai hulladék. A Városellátó Intézménytől kapott tájékoztatóból kiderül, szeptembertől elkülönítve gyűjtik a háztartásokban keletkező fentebb jelzett anyagokat.


Bővebben


 

Családi események
 

2005. szeptember 23.


Született: Gál Csabának és Szabó Erikának (Felsőrét tanya 52.) Panka Amália, Szin Jánosnak és Sipos Orsolya Katának (Somogyi B. u. B lh.) Orsolya Panna, Gácsi Lajosnak és Sipos Andreának (Csongrád, Fő u. 204.) Marcell, Keresztély Károlynak és Papp Szilviának (Csongrád, Tanya 7713.) Kinga Eleonóra, Pitenyák Lászlónak és Domokos Anita Erikának (Csongrád,Vörösmarty u. 1.) Bálint, Páli Zoltánnak és Juhász Erzsébetnek (Csongrád, Bartók B. u. 22.) Zoltán Bence, Sántha Róbertnek és Fekete Krisztina Máriának (Csongrád, Muskátli u. 4/A, II./7.) Gergő Róbert nevű gyermeke.

Házasságot kötött:
Cser Zsolt Ferenc (Budai N. A. u. 19.) és Köteles Mária (Wesselényi u. 119.), Kovács Benedek (Székesfehérvár, Mátyás király krt. 14.) és Baranyi Margit (Dr. Lakos I. u. 16.), Balog Attila (Kossuth u. 26.) és Szabó Angéla (Deák F. u. 63.), Bakó Dániel (Boros S. u. 42.) és Lászka Linda (Heves, Csabavezér 8.), Rátkai Géza (Vecseri u. 10/A) és Berezvai Mária (Nyíri köz 4.).

Elhunyt:
Boldis Györgyné Lestyán Ilona (Gaál I. u. 6.), Gaszmann Gizella Erzsébet (Kolozsvári u. 7.), Mészáros Ferencné Kánvási Lídia (Kéreg u. 39.), Sáfrán Balázs (Deák F. u. 57.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz