<<< Vissza

Téglateknős a Kurca partján
Jövőre épülhet az idősek otthona

2005. szeptember 23.

 
Az idősek otthonának megépítésére az önkormányzat már tavaly is pályázott címzett támogatásért. Akkor elutasították a kérést, ám az idén a kormány rábólintott a tervezetre, és elfogadta az Idősek Integrált Szolgáltató Centrum megépítéséről szóló pályázatot. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az Országgyűlés is igennel szavaz, akkor jövőre megkezdődhet az építkezés a ligeti strand mögötti fás övezetben. A hírt Szirbik Imre polgármester jelentette be.

Azt, hogy szükség van ilyen intézményre, adatok bizonyítják. A város lakosságának 22 százaléka 60 év feletti, s az előzetes felmérések szerint 900-ra tehető azoknak a száma, akik intézményi ellátásra várnak. Eddig csak a csongrádi Aranysziget, illetve a nagymágocsi kastélyotthon fogadta a szentesieket. A városban ugyanis nincs állandó bentlakásos otthon az idősek számára.

A pályázatot Agócs Lászlóné egészségügyi referens és Mészáros Ágnes, a szociálpolitikai osztály munkatársa készítette. A terveket is ők mutatták be.

A győri építész, Cserhalmi Győző egy teknősre hasonlító épületet tervezett a Kurca partjára. A lábak egy-egy részleget, míg a páncélt szimbolizáló helyiség a bejáratot és az aulát foglalja magába. A terv rugalmas, hiszen egy későbbi bővítés lehetőségét is magában hordozza. A száz férőhelyes épület kétszintes lesz, és a különböző részlegek átjárhatók lesznek.

Az otthon integrált lesz, ami azt jelenti, hogy nemcsak a hagyományos ellátást biztosítja, hanem a súlyosan pszichés betegeket is gondozni tudja. A szociális otthonban élő idősek átlagosan 30 százaléka igényli a fokozottabb odafigyelést. A megyében itt lesz az első erre az ellátásra szakosodott 24 fős demens részleg. A másik újszerű ellátási forma a hagyományos mellett, a 24 fős rehabilitációs részleg kialakítása. A mozgásszervi betegségben szenvedőknek nyújt lehetőséget az, hogy a műtétet követő rehabilitáció 3–6 hónapját nem a kórházban, hanem az otthonban tölthetik el a rászorulók. A felépülést követően pedig az idős ember választhatja a hazatérést, vagy az otthonban maradást. A hagyományos bentlakásos ellátást 38, az emelt szintűt pedig 14 főnek tudják biztosítani. Ötven fő nappali ellátóként keresheti fel az intézményt.

A bekerülés díja az ellátástól függ, így az emelt szintű részlegbe a bekerülést egy öszszegben kell megfizetni, ám a rehabilitációra orvosi beutaló szükséges.

A beruházás összköltsége 150 milliárd forint, melynek 15 százalékát az önkormányzat biztosítja, csakúgy, mint a közművesítést. Az önkormányzat együttműködve a munkaügyi központtal megkezdi a szakdolgozók felkészítését, átképzés formájában. Az otthon működéséhez 39 szakdolgozóra és 34 technikai dolgozóra lesz szükség, és már a közbeszerzés során is szeretnének munkahelyet teremteni. A "teknős-otthon" a tervek szerint 2008. július 1-jétől várja lakóit a ligetes fás zöldövezetben.

V. É.


<<< Vissza