<<< Vissza

Több mint ezer sportolóért felel

2005. szeptember 23.

 
Három év óta folyik a sportorvosi rendelés a Klauzál u. 6. szám alatti orvosi rendelőben dr. Szabó Ildikó irányítása alatt. Tavaly, a december 3-i lapszámunkban mi is beszámoltunk arról, hogy a rendelő egy részét felújították, sőt egy új családi- és sportorvosi rendelőt is kialakítottak. Arra voltunk kíváncsiak, vajon azóta is zavartalanul folyik-e a mintegy 1300 sportoló vizsgálata.

- Minden héten kedden és csütörtökön délután 15 és 19 óra között jöhetnek alkalmassági vizsgálatra a sportolók - mondja dr. Szabó Ildikó. Tekintettel arra, hogy Szentes Nemzeti Sportváros, valamint Eperjes, Nagymágocs és Fábiánsebestyén is az ellátási körünkbe tartozik a vizsgálatok száma 1300 körüli. A sportolók vizsgálatát ezért csak bejelentkezéssel lehet megoldani, ami nem azt jelenti, hogy a szülő vagy az edző szól, hogy mikor fognak jönni, hanem az asszisztensek adják az időpontot. Ezt rendelési időben, valamint minden délelőtt 7 és 10 óra között a 311-372-es telefonszámon lehet egyeztetni.

Az alkalmassági vizsgálatokra a várakozási idő általában két hét, ami február-márciusban és júliustól szeptemberig valamivel több is lehet. Csak összehasonlításképpen: a megyében jelenleg hét sportorvos dolgozik, de számuk januártól - a finanszírozási problémák miatt - valószínűleg ötre fog csökkenni. A rendelés menete városonként különböző, egyedül Szegeden hasonló. Ott csak a laborvizsgálatot kell külön elvégezni, a többit a sportorvos végzi, viszont a sportolók nagy száma miatt 4–6 hét a várakozási idő a bejelentkezés után. Hódmezővásárhelyen tetszőleges időpontban mehetnek a sportolók, de ott először beutalót kapnak a különböző vizsgálatokra (labor, EKG, belgyógyászat), és ha minden eredmény a rendelkezésre áll, akkor mehetnek vissza a sportorvoshoz.

- Sokan úgy gondolják, csak egy pecsét kell az igazolványba, és kész a vizsgálat.


- Nálunk az alkalmasságin testsúly-, magasság és vérnyomásmérés, vizelet és 12 csatornás EKG, pulzusellenőrzés, a sportoló előző betegségeinek és műtéteinek kikérdezése, valamint részletes fizikális (szív, tüdő, mozgásszervi) vizsgálat történik. Ez általában 10-15 percet vesz igénybe sportolónként, de például a küzdősportoknál kiegészítő vizsgálatok is szükségesek (szemészet, ortopédia). Tekintettel arra, hogy az egy rendelésen ellátható sportolók száma véges, valamint a sportolóknak is kényelmesebb, ha a megbeszélt időpontra jönnek, ezért van szükség bejelentkezésre. Ez már a többi szakrendelésen is működik, a városi rendelőintézetben is, a betegek elfogadták. A rendelőben délelőtt is folyik ugyan orvosi ellátás, de ott a felnőtt, beteg, gyakran fertőző páciensek vannak, így érthető, hogy a sportorvosi rendelés csak ettől különválasztva működhet. Nem lehetséges, és nem is engedélyezett egészséges sportolók ellátása délelőtt.

- Aki más városba szeretné vinni gyermekét sportorvosi rendelésre, az megteheti-e?


- Természetesen, Szegeden dr. Mikulán Rita főorvostól kaphatnak felvilágosítást a 62/424-468-as telefonszámon. Én azonban remélem, hogy az ismételt tájékoztatással, és kicsit nagyobb odafigyeléssel a rendelésünk zökkenőmentesen működhet továbbra is, és nem kell a gyerekeket évente kétszer más városba vinni rendelésre. A sportorvosi alkalmassági vizsgálatot ugyanis 18 év alatt évente kétszer, 18 év felett évente kötelező megismételni.

H. V.


<<< Vissza