<<< Vissza

Tízéves Mesefalva

2005. szeptember 23.

 
Tíz év eseményei igen meghatározók lehetnek egy ember életében. Ennyi ideje szervezem azokat a nyári játszótáborokat, amelyeknek a MESEFALVA nevet adtam. Fontosnak tartom, hogy a gyerekek és felnőttek együtt valós közösséget alkossanak, s úgy éljék meg az egy-egy hetet, hogy a lelkükben, mint hamuba sült pogácsát vigyék magukkal annak bensőséges hangulatát, tudományát, mély emberi szeretetét. Számításaim szerint az évtized során 450-500 lélek pendítésére törekedtünk. /Arra következtetek, hogy eredménnyel, hisz évek óta sokan visszakívánkoznak közénk./ Biztos vagyok abban, hogy a tapasztalatok nemcsak az én, hanem az egy emberként gondolkodó táborvezetőség, s a gyerekek életének is bizonyos helyzetekben erőt adó, meghatározó elemévé is váltatnak.

Az első táborunkat Bükkszentkereszten tartottuk, majd Szilvásvárad, Túristvándi, Orfű, Parád, Pilisszántó, Pécsvárad, Monok, Nagyvisnyó után táborhelyül az idén Mátrafüredet választottuk. A változatos természeti környezet minden tábor meghatározója s alföldiek lévén hegyek közé kívánkozunk. Ez sok esetben adja az irodalmi - történeti-keretjátékot, melyre a tábor lelke épül.

A mostani táborunkat két turnusban tartottuk, s így 96-an léphettünk a mesék világába. A többségében 8-10 éves táborlakók zöme Szentes 5 általános iskolájából jelentkezett, de akadt csongrádi, százhalombattai, kecskeméti, derekegyházi, nagymágocsi gyerkőc is. Örülök, hogy az egymást nem ismerőknek is kínálhattunk lehetőséget a kapcsolatteremtésre, barátságra.

Fontosnak tartottam, hogy e táborunk kerete olyan legyen, ami összegzi, lezárja az eddigi témákat, s kiteljesíti a MESEFALVA nevet. Most a meséket a gyerekek költötték a hét során, mely a zárón került bemutatásra. Itt minden kicsi és nagy, gyerek felnőtt szerepbe bújt.

A bemutatót segítették a kézműves foglalkozások is, pl. a kasízozott-festett álarcok, a szőtt-font kiegészítők, jelmezek, kellékek. Emellett készültek textilbabák, díszes kavicsok, körmönfonások, papírforgók, s szinte mindenki batikolt magának egy-egy pólót, mely érkezéskor igen jól mutatott rajtunk.

Étkeink - hisz mi főztünk reggeltől estig - között több népi étel is elkészült pl.: pityókapaprikás, rongyleves, majomfogó... Valószínűnek tartom, hogy jó pár kilóval nehezebb lett a tábori hazautók össztömege az érkezéshez képest. Köszönjük a szülők támogatását, amelyből kiegészíthettük az éterendet.

Odafelé, Jászberényben, az állatkertben sok érdekes állatot nézegettünk meg. A táborban délutánonként eljutottunk a Mátra valamelyik "szegelletébe" (Sástó, Kékes, Parádi Üveggyár, Ilona-forrás, siroki vár, bükkszéki strand, Kozmáry kilátó). Hazafelé jövet pedig Hollókőt jártuk be, mely Mesefalva valós színhelyéül is szolgálhatna. A kirándulások költségeiben a polgármesteri hivatal és Kiss Bálint Református Általános Iskola segített, köszönjük.

Az évek során kialakult tábori hagyományaink megadták napjaink ritmusát, lendületét, a reggeli ébresztéstől az esti meséig. A hét folyamán a táborzáró felvezetésén voltunk, ezért ez a program a legmeghatározóbb része. A kimondott szó erejét barátságfonallal növeltük, erősítettük most is, s mikor pókhálóként kifeszült közöttünk, érezhetővé vált az együtt töltött idő varázsa, mely itt lengedez ma is körülöttünk, pedig már itt az iskola.

A változatlan összetételű táborvezetőség lelkes segítsége nélkül nem vághattam volna ilyen nagy fába a fejszét. Köszönöm Forrainé Julikának, Nánási Attilának, Nánásiné Katinak, Boldizsárné Zsuzsinak, Pataki Ferinek, Rácz Sz. Málinak, hogy mellettem álltak, segítettek.

A kicsi gyerekek körül az "őstáboros" kamaszok, kis-felnőttek atyáskodó-anyáskodó segítsége gyakran meghatott bennünket, hisz saját magunk erejét láttuk bennük. Talán egyszer majd ők is szerveznek táborokat, s továbbadják, amit általunk tapasztaltak.

Örömmel tölt el, hogy megszervezhettem MESEFALVÁKAT, ezt már senki nem veszi el tőlünk, mert "Amit eljátszom: az enyém" is marad.

Almásiné Szaszkó Edit
táborvezető
Kiss Bálint
Református Általános Iskola


<<< Vissza