<<< Vissza

Véget ért a hétéves pereskedés

2005. szeptember 23.

 

Pezsgőt bontottak a városházán szerdán délután, amikor megtudták a jó hírt: a Táblabíróság hétéves pereskedés után ítéletet hirdetett a Petőfi Szálló ügyében, vagyis jogi úton is elismerték a város száz százalékos tulajdonjogát. A sikert Szirbik Imre polgármester jelentette be, míg a bírósági eljárást dr. Stern Sándor ügyvéd ismertette a gyorsan összehívott sajtótájékoztatón.

A történet a '90-es évekre nyúlik vissza, amikor a Csongrád Megyei Vendéglátó Vállalat 100 százalékos tulajdonjogát értékesíteni akarta a város beleegyezése nélkül. Akkor annyit sikerült elérni, hogy az épület 20 százaléka az önkormányzat tulajdonában maradjon, míg a többi a Fővárosi Ingatlankezelő Rt. kezébe került. A szerződések aláírásakor azonban rögzítették az elővásárlási jogot, vagyis, ha a FIK Rt. értékesíteni kívánja az épületet, akkor a várost illeti meg a vásárlási elsőbbség. A budapesti cég 1998-ban eladta a Petőfi Szállót, ám az új tulajdonosok nem ismerték el azönkormányzat szerződésben rögzített jogát. Ekkor indult a hét évig tartó pereskedés.

Dr. Stern Sándor azzal kezdte, hogy módosítani kényszerül a szólást, miszerint nem három a magyar igazság, hanem öt. Öt megnyert per kellett ugyanis ahhoz, hogy a bíróság végre elismerje a város tulajdonjogát, és ítéletben mondja ki: Szentesé a Petőfi. Már az első pert is megnyerték a Csongrád Megyei Bíróságon, ám az alperesek fellebbeztek. Az újabb tárgyaláson egy olyan levelet mutattak be bizonyítékul, melyről később kiderült, hamisított volt. A harmadik tárgyalást is hatályon kívül helyezték egy elmaradt szembesítés miatt. Közben évek teltek el, az épület állaga folyamatosan romlott (romlik), ezért az önkormányzat soron kívüli peres eljárást kért a Legfelsőbb Bíróságtól. Két évig hiába vártak a válaszra. A következő tárgyaláson az alperesek elfogultságot jelentettek be a bíró ellen, és újabb hosszú hónapok teltek el eredmény nélkül. Ahogy Stern ügyvéd fogalmazott, az alperesek mindent megpróbáltak annak érdekében, hogy ne legyen jogerős ítélet, hiszen ezt az eljárást egy-másfél év alatt le lehetett volna folytatni.

Szirbik Imre a jövőt firtató kérdésekre válaszolva elmondta: a pezsgőt, amit az örömhírre bontottak, csak félig szabad meginni. Akkor lehet teljes az öröm, ha már a pénzügyi és a működtetési háttér is megvan az épülethez. A teljes rekonstrukcióhoz ugyanis 1,5-2 milliárd forintra lenne szükség. Ennyi pénze a városnak nincs. Most csak az állagmegóvásra tudnak költeni, ehhez állampapírokban 100 millió forint áll rendelkezésre.

A további tervekkel kapcsolatban a polgármester elmondta: a Petőfi Szálló szerepel az országos műemléki listán, így az épületet az eredeti, 1896-os állapotnak megfelelően újítják fel: az emeleten szálloda, illetve irodák, az alsó szinten étterem, cukrászda és üzletek lesznek. Ahhoz, hogy mindezt megvalósítsák, nem kizárt, hogy befektetőket is keresnek. Egyelőre azonban hétköznapi kérdések foglalkoztatják a polgármestert, vagyis mikor jegyzik be a földhivatalnál a tulajdonjogot, mikor kapnak kulcsokat az épülethez, és mikor kezdhetik meg a műszaki felmérést az állagmegóvás mihamarabbi elkezdése érdekében.


<<< Vissza