<<< Vissza

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005. szeptember 23.

 
Szeptember 1-jétől az alkalmazott (biztosított) foglalkoztatásán túlmenően akkor is foglalkoztatónak kell tekinteni a jogi és természetes személyt, egyéni vállalkozót, jogi személyiséggel nem rendelkező társaságot, ha a vele kapcsolatban álló biztosítottnak jövedelmet juttat.

A járulékfizetési kötelezettséget a foglalkoztatónak kell megállapítani, bevallani és teljesíteni.

A természetes személy, ha a juttatásban külföldi illetőségű jogi vagy természetes személytől részesül, és a foglalkoztató nem vállalja a járulékok megfizetését és bevallását, akkor azt neki kell megtennie. Ha a társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettséget az eredeti foglalkoztató átvállalja, a juttatásban részesülőnek az egyéni járulékok megfizetése és bevallása iránt kell intézkednie.

A foglalkoztatottnak a járulékfizetési kötelezettségét tárgyhónapot követő hónap 12-éig, a bevallási kötelezettségét az szja. bevallásában 2006. május 20-áig kell teljesíteni.

Olvasói kérdés:
A vállalkozásunk (kft.) tulajdonában lévő termelési célú ingatlant részletekben szeretnénk értékesíteni. Az áfa-fizetés tekintetében milyen kötelezettségekkel számolhatunk?
I. A.

Válasz:
A részletvétel, vagyis a termék átadása olyan okirat alapján, amely a termék részletvételéről azzal a kikötéssel rendelkezik, hogy a vevő a tulajdonjogot legkésőbb az utoljára esedékes részlet kiegyenlítésével megszerzi az Áfa törvény értelmében termékértékesítésnek minősül.

A részletvételnél a teljesítés időpontja és egyben az adófizetési kötelezettség keletkezésének időpontja az a nap, melytől kezdve a vevő birtokba veszi az ingatlant. Amenynyiben az ingatlan a tulajdonjog átszállását megelőzően a vevő birtokába kerül, az eladónak az értékesítést terhelő áfa teljes összegét a birtokbaadás időpontját magába foglaló adómegállapítási időszakban kell fizetendő adóként bevallania.

Ingatlanértékesítés esetében függetlenül attól, hogy az ingatlan tulajdonjogának átszállását a felek az utolsó részlet kiegyenlítésének időpontjában határozták meg, az értékesítést terhelő áfa teljes öszszegét a birtokbaadás időpontját magában foglaló adómegállapítási időszakban kell fizetendő adóként beállítani.

Olvasói kérdés:
A dolgozóinknak palackos ásványvizet vásárolunk. Ez természetbeni juttatásként vagy védőitalként számolható el költségként?
P. I.

Válasz:
Véleményem szerint a Mvt. rendelkezések (Mvt. 47.§. és 24.§ a) szerint az ivóvíz a normál munkakörülmények biztosításának része. Az ivóvíz olyan minőségű víz amely ivásra, főzésre, élelmiszer-készítésre vagy egyéb háztartási célra szolgál, tekintet nélkül az eredetére, valamint arra, hogy vízvezetékből vagy tartályból származik. Lásd. (201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet.

Ebből következően a palackos ásványvíz beletartozik a normál munkavédelmi eszközök körébe, így védőitalként elszámolható költség.

Várjuk az ön kérdéseit is a rovatba a 06-(30)-680-48-17 vagy 06-(20)-321-57-50 telefonon vagy az info@otthonok.hu e-mail címen.

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyvelő


<<< Vissza