<<< Vissza

Őszi lomtalanítás
Külön zsákba kell gyűjteni

2005. szeptember 23.

 

Ez év őszétől kikerül a lomtalanításkor elszállítandó anyagok köréből a zöldhulladék (levágott fű, gally, falevél, stb.), gumiabroncs, háztartási elektromos és elektronikai hulladék. A Városellátó Intézménytől kapott tájékoztatóból kiderül, szeptembertől elkülönítve gyűjtik a háztartásokban keletkező fentebb jelzett anyagokat.

A vonatkozó jogszabály szerint az elhasznált gépjármű abroncsok hulladéklerakóban szeméttel együtt nem helyezhetők el. Gondoskodni kell azok hasznosításáról, amely csak úgy biztosítható, ha a begyűjtés külön menetben, a lomtalanítástól elválasztva történik.

Zöldhulladék. Szeptembertől üzemel a városi komposztáló telep. A működéstől számítva az intézmény dolgozói a hasznosítható növényi hulladékot külön menetben gyűjtik össze. Jó tudni: a levágott fű, falevél bezsákolva, a nagyobb méretű nyesedék, gyökerestől kiszedett virág, gally maximum 50 cm átmérőjű és 90 cm hosszúságú kévékben kerül elszállításra.

Háztartási elektromos, elektronikai eszköz. Az elkülönített anyaghoz tartozik bármilyen, a háztartásban használatos elektromossággal működő eszköz, berendezés (konyhai eszközök, hűtő, TV, szórakoztató elektronikai eszközök, számítástechnikai eszközök, mosógép, barkács eszköz, vasaló, hajszárító. Mint megtudtuk, a begyűjtött eszközök engedéllyel rendelkező bontóhoz kerülnek hasznosítás, illetve a veszélyes alkatrészek ártalmatlanítása céljából.
Használt háztartási sütőolaj és zsiradék. A háztartásokban képződött, eldobható csomagolásban (például műanyag flakon) gyűjtött elhasznált sütőolaj és zsiradék engedélyezett országos begyűjtőhöz kerül, aki gondoskodik a megfelelő hasznosításról.

A fenti anyagok elszállítása díjmentes. Előzetes egyeztetés, bejelentés a Városellátó Intézmény 311-594-es telefonszámán lehetséges, az elkülönített anyagok elszállítása előreláthatóan 7-8 napon belül megtörténik.

A városellátó Intézmény felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy zöldhulladék saját szállítóeszközzel ez év szeptemberétől a Szentes-Berki hulladéklerakóban kialakított komposztálóba díjmentesen csak abban az esetben helyezhető el ha az egyéb hulladéktól (például: kötözőzsineg) mentes. Egyéb hulladékkal szennyezett zöldhulladék elhelyezésének díja bruttó 1,5 Ft/kg.


<<< Vissza