XLIII. évfolyam 6. szám

2011. február 18.

Előtérben a gazdaság

Tanácskozás a megyeházán

Henterné Tringer Ágnes előadásaA várost előrevivő törekvéseket az új kihívásoknak megfelelően tovább kívánjuk folytatni – olvasható a meghívóban, amely "ECO Szentes – Gazdaság minden mozdulatban!" című rendezvényre invitált a megyeházára. A konferencia céljaként jelölték meg a szervezők a Szentessel kapcsolatban álló közigazgatási és vállalkozásszervező intézmények vezetőivel, továbbá a városban tevékenykedő vállalkozások képviselőivel való találkozást, tájékoztatásukat, az együttműködés erősítését.

2011. február 18.

Előjegyzés a kardiológiára

A Dr. Bugyi István Kórház kardiológiai szakrendelésén előjegyzés alapján fogadják a betegeket. A rendelési idő folyamatossága és a betegek zavartalan ellátása érdekében a jövőben dr. Tarajossy Zsuzsanna főorvos rendelésére hétköznaponként 13.30– 14.30 óra között lehet időpontot kérni a kórház 63/ 313-244 (221-es mellék) központi telefonszámán, vagy a közvetlenül hívható 63/500-821 számon.

Felhívjuk a figyelmüket arra is, hogy a gépjárművezetői engedélyhez szükséges orvosi vizsgálatok nem soron kívüliek. Az ilyen vizsgálatokkal kapcsolatban is időpont-egyeztetésre van szükség.

2011. február 18.

Ünnepség és előadások

Elkészült és február 23-án ünnepélyesen átadják az Árpád-Agrár Zrt. új üvegházát a volt 5-ös üzemegységben. Az ország egyik legkorszerűbb termesztő berendezésében két hektáron nevelik a paradicsomot. Az átadóhoz kapcsolódóan szakmai konferenciát rendeznek a zrt. székházában. Dr. Csikai Miklós elnök megnyitója után Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár beszél a kertészeti ágazat fejlesztési terveiről. Zentai Ákos, a cég kertészeti igazgatója az új üvegházról tart előadást. Szó lesz még a beruházás pénzügyi vonatkozásairól és a termálvíz hasznosításáról is. Az új üvegház ünnepélyes átadására szerdán 12.30 órakor kerül sor a Felsőpárti Kertészeti Telepen, a Nagytőkei út mentén. A rendezvényt követően 16 órától Szántai Lajos művelődéstörténész Árpád vezér Magyarországáról az Árpád-Agrár Zrt. székházában című ünnepi előadása lesz hallható.

2011. február 18.

Előre tör a H1N1

Emelkedett a megbetegedések száma

A Dr. Bugyi István Kórház után más Csongrád megyei egészségügyi intézményekben is látogatási tilalom lépett életbe az elmúlt napokban. A megyében továbbra is Szentesen és környékén a legmagasabb az influenzaszerű megbetegedések száma, valamint növekvő tendenciát mutat az ilyen panaszokkal orvoshoz fordulók száma. A vírus aktivitása azonban egyelőre még továbbra is közepesnek mondható. Városunkban már két-három héttel ezelőtt átlépte az előre meghatározott küszöbértéket az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma: 100 ezer emberre vonatkoztatva jelenleg 468 az esetszám, amely a virológusok meghatározása szerint még éppen közepesnek mondható.

Dr. Tombácz Zsuzsanna, az ÁNTSZ járványügyi osztályvezetője lapunk érdeklődésére elmondta: az ÁNTSZ statisztikai adatai szerint térségünkben az elmúlt egy hét alatt hat beteg került kórházba, az azt megelőző héten tizenkettő. Jelenleg a szegedi klinikán és Hódmezővásárhelyen ápolnak ilyen megbetegedéssel ellátásra szorulót.

A H1N1 influenzavírus ellen védelmet jelent az oltás, melyet térítésmentesen vehetnek fel többek között a diabéteszesek, akik krónikus vagy anyagcsere betegségben szenvednek. Akik magas vérnyomással küzdenek, szív-, keringési problémájuk van, illetve a várandós kismamák és az egészségügyi dolgozók. A január 10-i adatok szerint 54 ezer ingyenes oltóanyag került a háziorvosokhoz a megyében. Szentesen 10 ezer 600 oltóanyagból 8446 védőoltást vettek fel.

2011. február 18.

Kiváló sportolókat köszöntöttek

Február 12-én a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban ünnepélyes keretek között köszöntötték a 2010. évben kiváló teljesítményt elért sportolókat és sportvezetőket. Átadták az Életmű díjat, az Év edzője és az Év sportolója elismeréseket. Az ünnepség díszvendége volt shinan Furkó Kálmán (7 dan), a Magyar Kyo-kushin Karate Szervezet elnöke és alapítója. Az elismeréseket ő, továbbá Szirbik Imre polgármester, Szűcs Lajos alpolgármester, Karikó-Tóth Tibor alpolgármester és Móra József a művelődési és sportbizottság elnöke adta át.

Életmű díjat kapott Virág István (képünkön), aki több sportágban is kimagasló eredményt ért el. A szentesi Vízmű Sportegyesület labdarúgójaként hosszú éveket töltött a pályán, és a különböző bajnokságok címei mellett az NB III-ban is sikerrel szerepelt. Nagyfokú technikai tudása mellett igen nagy "stratéga" is volt. Teljesítményével elnyerte az "Örökös Amatőr Városbajnok" címet is.
A legnagyobb sikereit azonban a labdarúgás abbahagyása után a teniszben érte el, nemcsak játékosként, hanem edzőként is. Korosztályos megyei bajnokságok – felnőttek között első szentesiként lett megyebajnok! – mellette második helyezést ért az Országos Vidék Bajnokságon is. 1960–2007 között a Szentesi Kinizsi Tenisz Szakosztályának volt aktív tagja, játszott OB I-ben, OB II-ben és OB III-ban is. Több százra tehető azok száma, akikkel megszerette ezt a sportágat. Tanítványai közül többen vidék- és országos bajnoki címeket, helyezéseket értek el, sőt a korosztályos magyar válogatottnak is a tagjai voltak. Edzői munkáját 1988-ban az "Egyetemes Magyar Tenisz Sportért" kitüntetéssel ismerték el. Sokat tett a szentesi ligeti tenisz sportcentrum jelenlegi állapotának a kialakításában is, hiszen dr. Lakos Sándor segítőjeként nemcsak szervezte, hanem tevékenyen részt vett a pályák és a környezet szépítésében, korszerűsítésében.

A legnagyobb sportemberi öröme 2007-ban érte. Egy csapatban szerepelhetett az I. osztályban rendszeresen szereplő István fiával, majd az azóta már több korosztályos országos bajnoki címet is elért Máté unokájával, aki az ünnepségen szintén díjat vehetett át a SAP Kupa, korosztályos Magyar Bajnokságban, párosban elért 1. helyezésért.

2011. február 18.

Gólyák

Egy, a Gergely utcában lakó hölggyel beszélgettem: A gólyák – valószínűleg – a Kurca közelsége kapcsán a Mariska utca vonalába, a villanyoszlopra szép fészket raktak. A helyük sajnos néhány éve üres!

A város déli részén, a Nagyvölgy-csatorna közelében álló betonoszlop feletti villanyvezetékre rakott gólyafészekre Vásárhely felé haladva menet közben felnézek. Látom, mások is így tesznek, az arra járók. Szeretjük a nagy madarakat. Fészküket a vihar megtépázta. Az áramszolgáltató dolgozói a fészkeket több helyen a vezeték fölé szerelt keretbe helyezték el, hogy megmentség őket az áram okozta sérüléstől, a pusztulástól. Ezzel a megigazított fészkekkel várhatnánk a tavasz első hírnökeit.

A Petőfi utca 4. szám alatti lakóház két kéményére fészket raktak a múlt század elején, ezért nevezték el az emberek gólyásháznak. (Tél vége volt még, amikor a gólyák megérkeztek. A Kossuth tér felöli kéményen a füst a gólyafészken át áramlott. Ezért a madarak elhagyták fészküket. Hiányoltuk őket.) Az épület átalakítása után csak egy kéményen maradt fészek.

A gólyákban és a körülöttük lévő élelmes verebekben gyönyörködhetünk. A szép kéményekre szerelt fészekalapokkal a madarakat lehetne fészekrakásra ösztönözni.

Kátai Ferenc

2011. február 18.

Lázadás a kormánypolitika ellen

90 éve alakult a Szentesi Kisgazda Párt

Pataki Imre pártelnökA dualista kori pártok az első világháború és az azt követő forradalmak alatt megszűntek, társadalmi bázisuk átalakult, az érdekeltségi viszonyok jelentős változásokon estek át. A zömmel földműveléssel, mezőgazdasággal foglakozó népesség Szentesen túlnyomórészt a régi 48-as függetlenségi népkörökbe tömörült, amelyek választások idején pártkörökké alakultak. Ezek a kaszinószerű, klubszerű formációk inkább önművelő, kulturális szerveződések voltak, nem politikai pártok. Laza szállal általában kötődtek valamelyik országos pártközponthoz, és választások alkalmával ők biztosították a tömegbázist a támogatott párt jelöltjének. A választási küzdelmek után azonban folytatták békés egyesületi életüket. Az 1920-as évek elejétől ez merőben megváltozott.

2011. február 18.

Felhívás

A Szabadidős Sportklub Közhasznú Egyesület várja középiskolás fiúk és lányok jelentkezését kondícionáló illetve önvédelmi edzésekre.

Edzéseket szombaton és vasárnap 16 és 18 óra között a klub Tóth József u. 28/A sz. alatti pinceklubjában tartják.

Jelentkezés a klub irodájában szerdánként 15 és 17 óra között (Tóth József u. 28/A ). Az edzéseken való részvétel feltétele tagsági viszony létesítése, valamint a havi tagsági díj fizetése.

További információ kérhető az edzésekről Léhi Gábor klubelnöktől 30/468-87-69.

2011. február 18.

Kézműveskedéssel őrzik a hagyományt

Pillanatkép a kézműves foglalkozásrólA Szivárvány művészeti iskola nemrégiben tartott foglalkozása rendhagyó volt. Fiedler Judit rajzpedagógus a kézműves foglalkozások hagyományokat megőrző hatásáról beszélt. Az oktatási intézmények – némelyik óvoda kivételével – egyre kevesebb energiát fordítanak erre, pedig a jövő megfelelő építése nem képzelhető el a múlt megfelelő ismerete és a népszokások ápolása nélkül. A művészeti iskola szeretné kitölteni ezt az űrt. A verbálisan, zenével, képi jelekkel és az ábrázolás, a kommunikáció egyéb módszereivel, a régi mesterségek művelésével, egyre több ingert szeretnének átadni. A néprajzi foglalkozásokon szerzett ismereteket a gyerekek megpróbálják ábrázolni az ún. "akciófestészet" lehetőségeivel. Egy-egy ilyen kép több gyerek közös alkotása, mely során belefesthetnek egymás képeibe, az adott hangulatuknak megfelelően. A tárgyak elkészítésével – bőrözés, faragás, papír-, fémdrót hajtogatás – kifejezhetik a gondolataikat, benyomásaikat. A tárgyi kultúra, a szóban megfogalmazott ismeretek megörökítése. Minden egyes megvalósulási forma, formavilág, a vizuális jelek, a szimbólumok – legyen az kosárfonás, gyékényszövés, egyéb használati vagy dísztárgykészítés – ábrázolnak egy-egy ünnepet, egy-egy gazdálkodással, netalán az időjárással kapcsolatos információt. Ezeket az értő ember le tudja fordítani, mintha egy másik nyelvből akarna valaki információt szerezni.

A kézműves foglalkozások mellett – forgószínpadszerűen – olyan előadást hallhattak az általános iskolások az időjóslásról, amelyeket a népi megfigyelések alapoztak meg.

Kép és szöveg:
Garai Sz. Imre

2011. február 18.

A könyvtárban…

…február 23-án, szerdán 18 órakor Őrzők és várak címmel tart előadást Pető Bálint történész a magyar végvárrendszerről.

…február 24-én, csütörtökön 18 órakor Merre halad a történelem? című sorozat következő előadása lesz. Cserbik Attila bibliaoktatót hallhatják a témáról, amelyet Jézus visszajövetele elképzelhető? címmel tart.

2011. február 18.

A borászok téli elfoglaltsága és a biobor termesztés

Bodor László, a fiatal szőlőtermelő és borász a borok téli gondozásáról és a biobor termesztésről tartott tájékoztatót általános iskolásoknak a Művészetek Házában. Régebben itt az Alföldön is szinte minden háznál voltak borospincék. A szőlő- és bortermelés egész évben ad munkát, de télen van idő arra, hogy egy kicsit "lazítsanak" a borászok.

A téli időszak kezdete az ún. "borfojtó Márton-nap". Ekkorra az újbor elvileg kiforr, át lehet fejteni, és meg lehet kóstolni. Karácsony után, János napkor van az újbor szentelése. Ekkor a termelők a saját borukból vesznek egy-egy palackkal, elmennek a templomba, ahol a pap megszenteli és megáldja a bort. A januári Vince-napi vesszővágás már arra az évre szóló termésbecslésre ad információt. Ekkor metszenek meg néhány vesszőt a tőkékről, amelyeket bevisznek a szobába, és ott meleg helyen "meghajtatják". A kipattanó rügyek színéből, állapotából lehet következtetni a termés mennyiségre.

Egyre nagyobb kereslete van a bioboroknak, amelyek termesztésénél nem használhatók szintetikus úton előállított növényvédő szerek vagy tápanyagok. Emiatt nagy a kockázata a termésbiztonságnak. Más termesztési módszereknél felhasznált permetszerek, műtrágyák, pillanatnyilag nagyobb és biztosabb terméseredményt érnek el, de nem tudhatjuk, hogy a fogyasztó szervezetébe milyen káros anyagok kerülnek és halmozódnak fel. A bioborban található szermaradvány 0%, míg a konvencionálisan termelt borokban ez 0,1% is lehet.

A biotermesztésről annyit kell tudni, hogy nagyon sok kézi munkát igényel, bár vannak munkafolyamatok, amelyeket gépesíteni lehet, de a a kapálás, a metszés, a szüret, az mai is kétkezi munka. Természetesen a szőlőművelés egyik velejárója a permetezés is, de itt kizárólag csak a réz-, és kénalapú permetszereket lehet használni.

Garai Sz. Imre

2011. február 18.

Fogadónap

Február 24-én, csütörtökön 9–11 óra között Szirbik Imre polgármester, 14–16 óra között Szűcs Lajos és Karikó-Tóth Tibor alpolgármesterek tartanak fogadónapot (220. sz. iroda) a polgármesteri hivatalban. A város vezetői várják az ügyeiket intéző lakosságot.

2011. február 18.

Két szentesi beszélget

– …Te, mit szólsz ahhoz, hogy újra téma lett a fizetős parkolás? Vannak akik például a központban vissza akarnák állítani a régi szokást, hogy az utca két oldalán fizetés nélkül sorakoznának a személygépkocsik. Miként is létezik tényleg az, hogy most az ember a saját városában dobálja be a forintokat az automatába parkolás végett?

– Már bajos dolog lenne a régi szokás, mert a kerékpárút megépítésével keskenyebb lett a főutca és így csökkent a parkolási lehetőség is. Szerintem jobb képet mutat most a városközpont, mint azelőtt, amikor sokan "autótárolás" céljából vonzódtak oda. Ráadásul a Szentesre tévedt idegen, vagy turista meg sem tudott állni a középületek és üzletek előtt.

2011. február 18.

Kutyabajok a Felsőpárton

Lehet, hogy játékos, de akkor is kell rá póráz és szájkosárA felelős állattartás kérdése rendszeresen visszatérő problémája a településeknek. Nincs ez másként városunkban sem, ahol nem csak a haszonállatok, de a kedvtelésből tartottak is a szomszédok közötti nézeteltérésekhez vezethetnek.

Szerkesztőségünkhöz a következő esettel fordult egy olvasónk. Elmondása szerint tőle nem messze, a Deák Ferenc utcában egy hölgy szokatlan módját választotta a kutyasétáltatásnak. A két nagy testű állatot délutánonként szabadon engedi az udvaráról, amelyek a környező utcákon szabadon kószálnak, majd dolguk végeztével hazatérnek.

2011. február 18.

Adatbejelentési kötelezettség

Agrártermelők számára

A mezőgazdaág szereplői, ha különféle pályázatokban programokban vesznek részt, akkor szinte automatikusan adatszolgáltatási kötelezettséget is vállalnak előre meghatározott, vagy bejelentett időszakokra. Így akik például az európai forrásokból mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásban érdekeltek azoknak február l5 és március l5 között kell elektronikus formában jelezni a kapott összeg gyakorlati hasznosítási eredményeit, méghozzá pénzügyi tekintetben is. Összefüggésben persze a termelési, környezeti és egyéb vállalásokkal, illetve feladatokkal. A konkrét tudnivalók megszerezhetők a Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapjáról.

Postai úton kell eljuttatni február 28-i az információkat a pénzügyi kérelemmel kapcsolatosan azoknak az agrártermelőknek, akik az úgynevezett gazdaságátadási támogatás programjához csatlakoztak.

Mindkét adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez természetesen további felvilágosítást adnak és kellő segítséget nyújtanak a Megyei Kormányhivatal falugazdász – hálózatának munkatársai.

2011. február 18.

Önképzés helyett "papír"

Bizonyítványosztás utánSikeresnek bizonyult a Városi Könyvtár KHT., a Szentesi Művelődési Központ és a Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola közös uniós TÁMOP-pályázata a "Felnőttoktatás Megújításáért" címmel. Ezen belül eredményesen zárult a városi könyvtár ingyenes ECDL-tan-folyama is, melyen a végzettek Európai Számítógép-kezelői Jogosítványt kaptak, így az önképzés helyett hivatalos bizonyítvány került a kezükbe.

2011. február 18.

Új vezető a levéltárban

Tánczos RolandTánczos Roland a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán végzett történelem, valamint művelődésszervező-média szakon. Tanulmányai befejezése után a polgári szolgálatos katonaság következett. Végül is így került a levéltárba. Némi humorral hintve a dolgokat, azt is mondhatnánk: ott védte a hazát. Ahhoz, hogy kiskatona legyek, már kicsit öregnek tartottam magam – meséli. – Lehetőségem volt, hát ezt választottam.

2011. február 18.

Érdemes a rendész osztályba járni

Tizedik osztályosok a Zsoldos középiskolában azok a rendészeti képzésben tanuló diákok, akik elsőként jelentkezhettek annak idején erre a szakra. Az elmúlt pénteken tartott tájékoztatón a sajtó képviselői meggyőződhettek arról, hogy a fiatalok szívesen vesznek részt ebben az oktatási formában, a nyolcadikosok körében is nagy népszerűségnek örvend a lehetőség.

A Szegedi Rendészeti Szakközépiskola képviseletében Mezei Józsefné (képünkön) őrnagy, a tanulmányi osztály vezetője arról tájékoztatta a diákokat, hogy érettségi után a hozzájuk való bejutást megkönnyíti, ha a Zsoldos rendészeti osztályát végzik el. A kétéves, nappali tagozatos képzésükre nagy a túljelentkezés, 210 helyre akár 700 fiatal is beadja a felvételi lapját. Az úgynevezett pályaorientációs képzés, mint amilyenben a szentesi középiskola diákjai tanulnak előnyös egyrészt, mert az országos versenyeredmények többletpontot érnek, másrészt, mert a rendvédelmi érettségi jegye szintén pluszt pontokhoz juttathatja a jelentkezőket.

A képzés fontos része a fizikai felkészülés. A kilencedik osztályosok a testnevelés órán sajátíthatják el az önvédelem alapjait. Erre – dr. Orosz Katalin rendőr őrnagy tájékoztatása szerint – egy kollégájuk oktatja a Zsoldos rendész szakos diákjait.

K. E.

2011. február 18.

Akár kölcsönözhetjük is a jelmezt

Lázban ég a város apraja-nagyja, hetek óta készülődik a jubileumi városi karneválra. A nagyszabású helyi rendezvényt számos kisebb iskolai, óvodai vagy akár házibuli keretében megrendezett jelmezverseny előzi meg, amelyre a jelmezeket többen otthon készítik el, míg mások megvásárolják vagy a kölcsönzést választják.

A helyi jelmezkölcsönző alapítója, Baranyiné Jutka elmondta, hogy a 80-as évek elején, amikor fiai, és barátnőinek gyermekei is óvodások lettek, egyre többször kellett valami érdekes farsangi öltözet. Az ötlet, hogy önálló kölcsönző működjön a városban, 1990-ben valósult meg. A kezdetben néhány ruhával induló üzlet mára több száz szebbnél-szebb darabbal büszkélkedhet. A jelmezek világában is követni kell a divatot. A legnagyobb segítséget a gyerekek nyújtják, amikor ötleteikkel új jelmezek megalkotására ösztönzik őket. Az elmúlt két évtizedben nem csak a kicsik, hanem a felnőttek ízlésének megfelelő kollekciók is bekerültek a választékba. Kérdésemre, hogy melyek a legkedveltebb darabok, azt a választ kaptam: örök sláger a kislányoknál a hercegnő, királynő, boszorkány jelmez, míg a fiúk szívesebben bújnak a mesehősök bőrébe, mint: Batman, Superman, ninja harcosok. A szezon január végétől március elejéig tart, ám a sok színes kosztüm, kalap, nyakék, kiegészítő tisztán tartása, varrása, igazít-gatása egész éves munka. Szabicsné Klárika nagy szakértelemmel végzi ezeket, hiszen ő Jutka jobb keze, s precíz gondossággal ellenőrzi a kiadott jelmezeket. A vidám kavalkádban minden korosztály megtalálja az ízlésének megfelelőt, legyen az egy óvodai rendezvény, felnőtt jelmezes házibuli, vagy városi karnevál... és a következő hétvégén biztos találkozhatunk is a legszebbekkel.

F. A.

2011. február 18.

Vanda és Xénia: a kiválasztottak

Lantos Xénia és Csatlós Vanda a díjátadónMinden év januárjában díjazza a megyei úszószövetség a legjobb utánpótlás korú úszóit. A 12 év alatti versenyzők motiválása a céljuk, ünnepélyes keretek között jutalmazzák a legjobbakat. Legutóbb a Hód Úszó SE volt a házigazda, s a vásárhelyi rendezvényen a Szentes Városi Úszó Clubból Csatlós Vanda és Lantos Xénia vehette át a díjat.

A megyei egyesületek maguk választhatják ki, hogy kiket javasolnak erre az elismerésre. Szentesen az a koncepció, hogy mindig a 12 évesek közül választanak versenyzőket, vagyis akiknek még adható a díj, magyarázta Vincze Edit, a lányok edzője. Természetesen az eredményeik alapján is kijárt nekik a díj, hiszen szin-te minden versenyen, amelyeken a szentesi klub részt vett, benne vol-tak a csapatban. Emellett Xénia edzésmunkáját különösen példamutatónak nevezi edzőjük, Vandát pedig jó versenyzőtípusnak tartja.

2011. február 18.

Milyen a jó feleség?

A konyhában is jeleskedniük kellett a "fiatal feleségeknek"Férjek, feleségek, szülők és azok is, akik még csak "jelöltek", jól érezhették magukat, és hasznos tippeket kaphattak az ötödik alkalommal megrendezett Esküvő és Baba-Mama kiállításon.

Hagyományosan a megyeháza impozáns termei adták az évről-évre sokak által várt rendezvény helyszínét. Idén már mintegy 50 kiállító mutatkozott be, s kínálatukból lemérhető volt, hogy a házasságkötés köré mi minden épül. A szív alakú- és emeletes torták, ruhaköltemények, esküvői kellékek, virágkötészeti remekek mellett a rendezvény vonzerejét az is adja, hogy a szervezők a gyermeket vállaló párokra és a családokra is gondoltak. A kicsik készségfejlesztő játékokkal foglalhatták el magukat, míg a szülő, mondjuk a műköröm építő asztalánál szépült.

2011. február 18.

Öt intézmény vesz részt a projektben

A Szentesi Művelődési Központ a TÁMOP-3.2.11/ 1020100251 számú, "Nevelési-oktatási intézmények tanórai, tanórán kívüli és szabadidős tevékenységének támogatása" című pályázatán 34.424.032,- Ft-ot nyert. A projekt címe: "Csodák palotája" Szentes városában.

Varróné Szabó Ildikó, a művelődési központ igazgatója röviden összefoglalta a projekt lényegét. Az intézmény legfontosabb céljai között szerepel, hogy a Szentesi Művelődési Központ minél több gyermeknek, fiatalnak számszerűen is több lehetőséget tudjon biztosítani a tanórai és a tanórán kívüli szabadidős programokon való részvételre.

2011. február 18.

Bábjáték

Az ezeregy éjszaka csodái című bábjátékot mutatja be a MASZK Bábszínpad. Három testvér Kelet legszebb virágait neveli kertjében. Szeretnék munkájuk eredményét a Kalifa elé vinni, de a sivatagban a pompás virágok elhervadnak. A két fiútestvér a próbákon nem jutna keresztül, ha húguk egy katona és egy bölcs tanítómester segítségével meg nem szerezné az élet vizét. A darab különlegességét a keleti mesék jellegzetes motívumai: dzsinnek, repülő szőnyeg, a speciális látványvilág, mint például arany vízesés, türkizkék sziklák, zenélő fa és beszélő madár adják. A február 22-én, kedden 9, 10.30 és 14 órakor kezdődő előadást a Móricz Zsigmond Művelődési Házban tekinthetik meg a gyerekek. Jegyek a helyszínen kaphatók.

2011. február 18.

Daloltak a kis pacsirták

A Petőfi iskola óvodások számára hirdetett ének- és versmondó versenyt a közelmúltban. Az iskola diákjai hangszeres bemutatóval készültek a kicsik fogadására. A "Daloló pacsirták" ügyesen képviselték az óvodájukat, mindannyian emléklapot és színezőt kaptak a szereplésért. A zsűri kiemelt néhány nagycsoportost, akiknek a teljesítményét egy kis ajándékkal díjazták. Dicséretben részesült Péter Armand (Damjanich óvoda), Mácsai Kata Gréta és Török Hanna Magdolna (mindketten Szent Anna utcai óvoda), Károlyi Amanda (Vásárhelyi úti óvoda), Ágoston Máté (Rákóczi utcai óvoda), Aradi Anasztázia, Béni Zsófia, Madarász Karina és Pörneki Richárd (Kossuth utcai óvoda) és Valkai Laura (Apponyi téri óvoda).

2011. február 18.

Köszöntötték a festőművészt

Szalay FerencNyolcvanadik születésnapján köszöntötték Szalay Ferenc festőművészt február 13-án a Református Idősek Otthonában. Karikó-Tóth Tibor alpolgármester a város önkormányzata és a művészetet kedvelő szentesiek nevében gratulált az idős mesternek. Szalay Ferenc másfél évtizedig vállalta a Katona Kiss Alapítvány kuratóriumi tagságát és segítette a hiteles szakmai döntéseket. A kuratórium köszönetét Kruzslicz Pál tolmácsolta.

A Munkácsy-díjas Érdemes Művész , a Magyar Művészetért Díj kitüntetettje, aki 1967-ben kapta meg a Koszta József plakettet, a hódmezővásárhelyi festőiskola kimagasló alakja. Mosonmagyaróváron született 1931. február 13-án, a főiskola elvégzése után Vásárhelyre költözött, a szegedi Tömörkény Gimnázium tanára, igazgatóhelyettese, a szegedi főiskola óraadó pedagógusa. Számtalan kiállításon szerepelt és a legrangosabb köz- és magángyűjteményekben megtalálhatjuk a műveit.

A mártélyi táj, a szélmalom szerelmese legutóbb 2007 novemberében mutatta be a festményeit a szentesi galériában. Szalay Ferencet születésnapja alkalmából köszöntötték az otthon vezetői és lakói is.

2011. február 18.

Az Év edzője

Zantleitner Krisztina2009 augusztus óta Zantleitner Krisztina a Hungerit-MetalCom Szentesi VK női vízilabda-csapatának vezetőedzője. A fiatal edzőnő és csapata tavaly a bajnoki ezüstig, a Magyar Kupában pedig az aranyéremig menetelt, így nem csoda, ha a megyei napilaptól az Év csapata és az Év edzője címet is bezsebelhették. Az elmúlt szombaton városunk is kitüntette Zantleitner Krisztinát; őt választották 2010 legjobb szentesi edzőjének.

Kriszta örömmel vette át az újabb elismerést, hiszen, mint mondta, a díj visszaigazolása annak, hogy van értelme a kemény munkának, és önbizalmat adhat az eredményes folytatáshoz. Sportpályafutása során számos helyen megfordult már, ám csak kevés helyen ismerték el így is a munkáját, mint ahogy azt a város tette. Ideérkezésekor az volt a célja, hogy csapatával fokozatosan lépjenek előre, és minél eredményesebbek legyenek. A csapatban egyre több lehetőséget kapnak a fiatalok, akik előtt, ahogy Zant-leitner fogalmazott, "nyitva áll az ajtó". Egy esztendő alatt is rengeteget lehet fejlődni, amire példa Miskolczi Kitti és Gémes Alexa esete, akik élni tudtak a lehetőséggel, meghálálták a bizalmat, és mára meghatározó játékosai lettek a gárdának.

Kriszta és csapata úgy tűnik, jó úton jár, hiszen 2009-ben bronzérmet szereztek a Magyar Kupában, majd következett a bajnoki ezüst és a Magyar Kupa arany, közben a LEN-kupában is menetelnek. Igazán nagy feladatok várnak a lányokra, hiszen előttük áll a patraszi LEN Kupa visszavágó – előnyös pozícióból – és a bajnokság hajrája is most következik, ahol a Hungerit-MetalCom harcba száll az aranyéremért.

h. v.

2011. február 18.

Az Év sportolója

Lantos LehelAz Év sportolója elismerésben részesült az Oyama Dojo Sportegyesület versenyzője Lantos Lehel. A kyo-kushin karatét ötéves korában kezdte el, és azóta is céltudatosan halad előre. 2007-ben diákolimpiát nyert, majd 16 évesen, Japánban egy nagyszabású nemzetközi tornán 3. helyezést ért el. Még ebben az évben a felnőtt súlycsoport nélküli magyar bajnokságon második lett. 2009-ben, már mint válogatott, indulhatott a sportág legnagyobb rendezvényén, az All Kyokushin Karate World Tournamenten. Sikeresen levizsgázott fekete övre, és ezzel első danos mester lett. 2010 tavaszán Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett, októberben Olaszországban világbajnok lett, Budapesten Európa Kupát nyert.

Tudását szeretné átadni az őt követő nemzedékeknek, a Deák valamint a Damjanich általános iskolában gyermekeknek oktatja a karate alapjait és mutatja be a versenyzés fortélyait. Tanítványai között többen szép eredményeket értek el a korosztályos versenyeken, diákolimpián. Jelenleg a Testnevelési Egyetem elsőéves hallgatója.

g. sz. i.

2011. február 18.

Az utánpótlás nyert

Nemrégiben a sportuszodában a legfiatalabb – 1999-2000-ben született - korosztálynak szerveztek egy felkészülési vízilabdatornát az uszodában. A vízilabda-utánpótlás erejét mi sem jellemzi jobban, minthogy ebben a korosztályban közel 30 gyerek ismerkedik a játék alapelemeivel. Ezekkel a fiatalokkal két edző, Csendes Tamás és Vass Sándor foglalkozik.

Vass Sándor (képünkön) – aki a katari kitérő után jött vissza Szentesre – nagy örömmel fogadta azt a lehetőséget, hogy Csendes Tamás mellett a kezdő fiatalokkal foglalkozzon. Elmondta, ezt a tornát azért szervezték meg, hogy játéklehetőséget biztosítsanak mindenkinek. Ne csak az edzésmunka legyen az "élmény", hanem az, hogy hasonló korosztályú csapatokkal tudjanak játszani. A környező városokból – Kiskunfélegyháza, Csongrád, Békéscsaba – érkeztek csapatok, és játszottak egy körmérkőzéses tornát, melyet a szentesiek nyertek meg.

Annyit mindenképpen el kell mondani a csapatról, hogy országos korosztályos vidékbajnokságban vesznek részt. A bajnokságot az országban két csoportra osztották. A szentesiek egy csoportba kerültek a magyar bajnokságba benevező Arad, a Nagyvárad és a Vojvodina hasonló korú csapataival. A tényleges mérkőzések tornarendszerben bonyolódnak úgy, hogy minden hónapban a 8 csapat valamelyik városba utazik két-két napra és ott naponta mecs-cselnek. A gyerekeknek ez óriási élmény, hiszen sokan most jutnak el először külföldre. Legutóbb Nagyváradon voltak, ahol a LEN Kupa mérkőzéseit és a Honvéd meccsét is láthatták.

Vass Sándor ezúton is köszöni a szülők segítségét, támogatását, akik a mai nehéz gazdasági helyzetben hozzájárultak a csapat utaztatásának költségeihez.

Garai Sz. Imre

2011. február 18.

Siker a Hajdú Kupán

Több korcsoportban és kategóriában rendezték a hétvégén az év első hazai nemzetközi táncversenyét Hajdúböszörményben, melyen részt vettek a Szilver TSE párosai is. A Junior Tíztánc Magyar Bajnokságon 3.lett a Rónyai Zoltán–Farkas Boglárka, 4. a Horváth Kornél– Juhász Kitti páros. Az IDSF Standard Open kategóriát a Szepesi József–Farkas Bettina kettős nyerte meg az induló 24 párosból. Ugyanitt 6. lett a Budai Attila–Barna Lilla duó.

2011. február 18.

Két vereség és góliszony

Két nap leforgása alatt két vereséget szenvedet a Bodrogi Bau Szentesi VK férfi vízilabda-csapata. A mieink az elmúlt hét péntekén az OSC-t látták vendégül, és gólszegény mérkőzésen 5–3-as vereséget szenvedtek Éles Vilmosék. A vezető találatot a fővárosiak szerezték meg, félidőben 1-0 volt az eredmény oda, amely vízilabda mérkőzés lévén kissé furcsán mutatott az eredményjelzőn. Az OSC előnyét az ezen a napon bemutatott gyenge helyzetkihasználással nem lehetett ledolgozni. Tulajdonképpen a védekezésre nem lehetett panasz, Horváth Tamástól számtalan bravúrt láthattunk a kapuban, de lőtt gólok nélkül nincs három pont. Fájó, hogy a csapat elvesztette Éles Vilmost is, akinek a válla sérült meg a második negyedben.

A másnapi, Debrecen elleni összecsapással kapcsolatban Tóth László vezetőedző a gyenge lövő teljesítményre panaszkodott. Önmagát sem kímélve elmondta, hogy talán túlságosan is nagy terhet tett játékosai vállára azzal, hogy kötelezően győzelemként tekintettek az OSC elleni bajnokira. A Szentes a cívisvárosban is halvány támadójátékot produkált, és végül sima, 8–4-es vereséget szenvedett, így lecsúszott a táblázaton a 11. helyre.

A folytatás sem ígérkezik könnyűnek, a Vasas lesz az ellenfél. A Szentes helyzetét nehezíti, hogy a klub időközben megvált egyik játékosától, Balogh Zoltántól, így még szűkebb játékos kerettel kellene tisztes ellenállást kifejteni a toronymagasan esélyes piros-kékek ellen. Tegyük hozzá: Balogh annak ellenére vállalta a játékot az utolsó két mérkőzésen, hogy már korábban kiderült, mennie kell a klubtól…

H. V.

2011. február 18.

Sakk diákolimpia

Február 5-én, szombaton a Móricz Zsigmond Művelődési Házban rendezték meg a sakk diákolimpia Szentes városi csapatbajnokságát.

A versenyen 5 iskolából 8 csapat vett részt. A több mint 30 résztvevő 2 csoportban körmérkőzésben küzdött a győzelemért.

Eredmények: I-II. korcsoportos fiúk: 1. Deák (a csapat tagjai: Deb-reczeni Béla, Udvardi Zalán, Mis-kolczi Kálmán), 2. Petőfi (Turák Ádám, Bugyi András, Nyári János). 3. Kiss Bálint (Kovács Péter, Balika Zsombor, Lucz Dorina).

III-IV. kcs., fiúk: 1. Petőfi (Sza-laji Renáta, Turák Lejla, Miskolczi Máté, Mészáros Csanád), 2. Klauzál (Nagy Viktor, Nagy Roland, Bartyik Tamás, Kiss Benedek), 3. Kiss Bálint (Csík Balázs, Márté Mihály, Őri Ferenc, Fehér Krisztofer)

III-IV. kcs., lányok: 1. Fábián-sebestyén (Csókási Dzsenifer, Nagy Bettina, Mitlasóczki Anna).

A Csongrád megyei döntő február 26-án Szegeden lesz.

Kőhalminé Forrai Julianna

2011. február 18.

A szentesi lányok újabb pólós siker kapujában!

Hungerit-MetalCom Szen-tesi VK – Nautical Union Patrasz (görög) 15–12 (2–1, 4–5, 3–2, 6–4). Szentesi gólszerzők: Brávik, Miskolczi, (4-4), Takács, Kövér-Kis (3-3), Hevesi (1).

A női vízilabda negyeddöntő első mérkőzésén a vásárhelyi sportuszodában a szentesi csapat megtette az első lépést egy újabb, még nagyobb siker elérése érdekében.

2011. február 18.

Pótfűtés

A farmer felesége elmegy az ügyvédhez:
– Ügyvéd úr, szeretnék elválni, mert a férjem állandóan mindenféle szexuális aberrációra kényszerít. Tegnap is, a csirkéket nézegettem, amikor mögém lépett, és hátulról a magáévá tett.
– De hölgyem, 5 éve ismerem önöket, eddig úgy tudtam, hogy nem is tartanak otthon csirkéket!
– Ez nem is otthon volt, hanem a hentesnél!

2011. február 18.

Ne dobj ki semmit!

Sokszor bosszankodunk, hogy mennyi ételmaradékot dobunk ki a szemétbe vagy jobb esetben kedvenc háziállatunknak. Hogy kevesebb étel menjen kárba adunk néhány hasznos ötletet, először a fonnyadóban lévő gyümölcsökről.

Citrom – reszeljük le a héját, de a fehér részt már ne, mert keserű. Ha több darab is van, megszáríthatjuk a reszelt héjat és eltehetjük tároló dobozba. Kiváló süteményekbe, teába vagy marhahúsból, kacsából készült ételekhez, tartármártásba.

2011. február 18.

Nyitott lakásból vitték el az ékszereket

Kétmillió forint értékben loptak el egy lakóházból ékszereket és készpénzt a tolvajok február 11-én. A bűnözők akadálytalanul jutottak el a lemezszekrényig, a lakás ajtaja ugyanis nem volt bezárva.

Három esetben is garázdaság miatt indított nyomozást a Szentesi Rendőrkapitányság. Február 11-én este a lapugyepi kocsmában vert meg egy vendég másik hármat. Másnap hajnalban, egy másik sörözőben ketten verekedtek össze, itt súlyos testi sértés miatt is folyik vizsgálat. 13-án hajnalban, szintén egy szórakozóhelyen, egy férfi és egy nő veszett össze annyira, hogy ütésváltásra is sor került közöttük.

2011. február 18.

Válaszolt a szolgáltató

Az elmúlt héten városunk főkertészének, Baloghné Be-rezvai Csillának a véleményét olvashatták a szentesi fák EDF DÉMÁSZ által történő gallyazásának szakszerűségéről. Az áramszolgáltatótól akkor, lapzártáig, nem kaptunk választ kérdéseinkre, de néhány nappal később igen.

Az alábbiakban az EDF DÉMÁSZ kommunikációs csoportjának válaszait olvashatják:

Terveink szerint a jelenlegi biztonsági övezet szerinti gallyazások február 15-ig befejeződnek.

2011. február 18.

A zeneiskolában…

…február 28-án, hétfőn 19 órakor a Botos Testvérek gitárkoncertjén szórakozhatnak a jelenlévők. Jegy elővételben vásárolható a zeneiskolában és a Babilon könyvesházban, valamint a koncert előtt helyszínen.

…farsangi hangversenyre várják az érdeklődőket március 3-án, csütörtökön 17 órakor. A zenés délutánra a növendék hangverseny-bérletek érvényesek, belépőjegy a helyszínen vásárolható.

2011. február 18.

Felolvasóest

Az Ugorgyunk Társulat Nyomozzuk a detektívet! című felolvasóestjére várják a közönséget február 22-én, kedden 18 órakor a városi könyvtárban. A műsort szerkesztette és vezeti Poszler György. Szereplők: Dózsa Erzsébet, Holman Endre, Keserű Imre, Papp László, Rácz Attila.

2011. február 18.

Kertbarátok

A Király István Kertba-rátkör farsangi bált rendez a Móricz Zsigmond Művelődési Házban február 19-én, szombaton 18 órától. Klubfoglalkozásukat 21-én, hétfőn 18 órakor tartják a Móricz házban, ahol Szabó János tart előadást A csongrádi vár címmel.

2011. február 18.

Legyőzték a bajnokot

Rangadót nyert február 16-án, szerdán a Hungerit-MetalCom Szentesi VK női vízilabda-csapata a hazai bajnokságban. A mieink a bajnoki címvédő Dunaújváros ellen arattak 7–6-os győzelmet, fontos pontokat begyűjtve ezzel a honi pontvadászatban. Sokáig biztosan vezetett két góllal a Szentes, ám a félidőben már 4–4 volt az állás, sőt a Dunaújváros a vezetést is átvette. Később fordított a Hungerit-MetalCom, bár akadtak izgalmas másodpercek a végén, végül Zantleitner Krisztináék örülhettek. A szentesi vezetőedző megelégedésére a védekezésben a megbeszéltek szerint cselekedtek, vagyis azokat a játékosokat kényszerítették lövésre, akiktől kevésbé kellett tartani. A nők február 19-én, szombaton a fővárosban játszanak, ahol a BVSC lesz az ellenfél, majd az újabb rangadó itthon, február 24-én, csütörtökön 18 órakor a Szeged ellen.

H. V.

2011. február 18.

A tavasz közeledtével...

...a hó olvadása után egyre szembetűnőbb az árkok, járdák, zöldfelületek elhanyagoltsága. Minden ingatlantulajdonos, bérlő, használó, vállalkozás és intézmény csak napi rendszerességgel 10 percnyi takarítással sokat tehet azért, hogy településünk újra szép, tiszta, rendezett legyen. Az esztétikum, a tisztaság érzete jó hatással van lelki világunkra, komfortérzetünkre is. Az üzletek, vendéglátó egységek, irodák, illetve társasházak elé tegyenek ki szemétgyűjtő edényeket és ki-ki a maga portája előtt rendezze környezetét! Legyünk igényesebbek lakókörnyezetünkkel szemben! Egy kis odafigyeléssel tegyünk többet azért, hogy jól érezzük magunkat a mi kis városunkban!

2011. február 18.

Diabetes

A cukorbetegek egyesületének tagjai február 25-én, pénteken fél 3-kor tartják összejövetelüket a kórház igazgatósági épületében. Az egyesület új tagok jelenlétére is számít.

2011. február 18.

Családi esemény

Született: Babovka Géza és Ladányi Juditnak Gréta Lilla, Kis Dániel és Kovács Évának Botond, Kiss Csaba és Váczi Katalinnak Nikolasz Dávid nevű gyermeke.

Elhunyt: Kóbor Balázsné Zelei Jolán, Szalai Margit, Szabó Mihályné Domokos Katalin, Török Jánosné Kádár Erzsébet, Piti Lászlóné Demeter Mária, Mészáros János, Nana Zoltán, Rigó Alajosné Lőrincz Mária.