2011. február 18.

Két szentesi beszélget

– …Te, mit szólsz ahhoz, hogy újra téma lett a fizetős parkolás? Vannak akik például a központban vissza akarnák állítani a régi szokást, hogy az utca két oldalán fizetés nélkül sorakoznának a személygépkocsik. Miként is létezik tényleg az, hogy most az ember a saját városában dobálja be a forintokat az automatába parkolás végett?

– Már bajos dolog lenne a régi szokás, mert a kerékpárút megépítésével keskenyebb lett a főutca és így csökkent a parkolási lehetőség is. Szerintem jobb képet mutat most a városközpont, mint azelőtt, amikor sokan "autótárolás" céljából vonzódtak oda. Ráadásul a Szentesre tévedt idegen, vagy turista meg sem tudott állni a középületek és üzletek előtt.

– Van itt akkora idegenforgalom, hogy automatákat kellett elhelyezni a parkolási jegyek megszerzéséhez?

– Ha még nincs is akkora, mint lenni kellene, de remélhetőleg lesz. Pláne, ha a közeljövőben befejeződik a Petőfi Szálló rekonstrukciója. Különben a környéken lévő kisebb-nagyobb városokban is zömmel bevezették a fizetős parkolást. Szentes miért maradna ki ebből? Senki nem megy tönkre attól, ha parkolójegyet vásárol. Legalább rend van a főutcán.

– Az előbb említetted az üzleteket: panaszkodnak is a tulajdonosok, hogy esett a bolti forgalmuk. Jó néhány helybeli inkább elmegy a városszéli nagyáruházakba vásárolni, mintsem a központban arra a rövid időre fizesse a parkolási díjat.

– Szerintem nem a parkolási jegyekkel van probléma. Annál többet költ benzinre a vásárló, amikor felkeresi az áruházakat. Itt viszont lényegesen nagyobb a választék, egy helyen sokféle cikket tud a kosarába tenni. A kisebb üzletek ilyen szempontból nem tudnak versenyezni az áruházakkal. Nem vagyok az utóbbiak szószólója, sajnos ezek tények.. Még ha magyarok lennének a nagyáruházak üzemeltetői… De nem így van. Egyelőre erről lekéstünk a fejlődés során.

– Ez már politika. Viszont én csak a parkolási helyzetről akarok véleményt mondani.

– Én sem vagyok ezzel másképpen. Jobb dolog vitatkozni, szót váltani, mint veszekedni! Bár ezzel még nem értünk az ügyek végére...

-bert