2011. február 18.

Önképzés helyett "papír"

Bizonyítványosztás utánSikeresnek bizonyult a Városi Könyvtár KHT., a Szentesi Művelődési Központ és a Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola közös uniós TÁMOP-pályázata a "Felnőttoktatás Megújításáért" címmel. Ezen belül eredményesen zárult a városi könyvtár ingyenes ECDL-tan-folyama is, melyen a végzettek Európai Számítógép-kezelői Jogosítványt kaptak, így az önképzés helyett hivatalos bizonyítvány került a kezükbe.

A könyvtári 250 órás számítástechnikai képzésre egy új tantermet is kialakítottak az intézményben, ahol 15 munkahelyen folyt az oktatás Tímár Ferenc vezetésével. Kétszeres túljelentkezés után két csoportban 34 hallgató kezdte meg a tanulást, mely elsősorban hátrányos helyzetűek munkaerő-piaci esélynövelését segítette elő. A legkitartóbbak a projekt zárásaként vehették át a bizonyítványt, a túlnyomó többség a 7 modulos, azaz a Select-szintet teljesítve. A könyvtár tanfolyamzáró rendezvényén, február 11-én G. Szabó Lenke projektmenedzser beszélt a pályázatról, majd a tanfolyamvezető értékelte a tanulók teljesítményét. Amint Tímár Ferenctől elhangzott, a 2010 februárjában indult képzésen végül az alábbi statisztika született: harmincan fejezték be a tanfolyamot, közülük 21-en a 7 modulos, öten a 4 modulos Start-szint követelményeit teljesítették. Négyüknek már csak egy vizsga hiányzik valamely szint eléréséhez, de azt fontos tudni, hogy 3 éven belül letehetők a hiányzó vizsgák.

A bizonyítványt Karikó-Tóth Tibor alpolgármestertől vették át a résztvevők. Bár a tanfolyam hallgatói között olyanokat is találni, akik a nulláról indultak, a többség már rendelkezett – jellemzően autodidakta módon megszerzett – alapismeretekkel, melyet sikeresen kiváltott a hivatalos "papír". A díjmentes tanfolyamot még az idén követi két újabb, de már költségtérítéses modul. Azonban, mint azt Tímár Ferenctől megtudtuk, a pályázati siker függvényében akár ilyen ingyenes képzés is indulhat még, s a 4 modulból álló tanfolyami lehetőséget is meg fogják nyitni, hiszen van, aki azt is elegendőnek érzi.

Nem adta alább a 7 modulnál Lantos Imre. Korábbi ismeretei nem csak segítették a tanulásban, de bevallja, gátolták is, hiszen otthon megszokásból, a vizsgákon viszont szigorú szabályok szerint kellett kezelnie a gépet. Hasznosnak ítéli a tanfolyamot, a kézzelfogható bizonyítvány miatt. Munkája során már alkalmazni tudja az itt tanultakat, rájött, sok esetben egyszerűbb lehetőségek is vannak, mint eddig hitte. Érdeklődik a webkez-dő és a képszerkesztő modulok iránt is.

Szintén hét modulos képzésről vett át bizonyítványt Bugyi Péterné. Korábban az informatikus fiától tanultakat használta otthon, levelezésre, játékokra, s örül, hogy tudását elmélyíthette a tanfolyamon. Szerinte beállítottság és gyakorlás kérdése, hogy kinek mennyire nehéz megtanulni a számítógép kezelését. A jelenleg őstermelő, korábban adminisztrátorként dolgozó 48 éves aszszony szívesen kamatoztatná újonnan megszerzett tudását.

D. J.