2011. február 18.

Válaszolt a szolgáltató

Az elmúlt héten városunk főkertészének, Baloghné Be-rezvai Csillának a véleményét olvashatták a szentesi fák EDF DÉMÁSZ által történő gallyazásának szakszerűségéről. Az áramszolgáltatótól akkor, lapzártáig, nem kaptunk választ kérdéseinkre, de néhány nappal később igen.

Az alábbiakban az EDF DÉMÁSZ kommunikációs csoportjának válaszait olvashatják:

Terveink szerint a jelenlegi biztonsági övezet szerinti gallyazások február 15-ig befejeződnek.

Szentes városában – mint a többi település esetében is – a gallyazó céggel kötött szerződés ideje alatt ugyanaz a cég végzi a munkálatokat, ők minden szükséges engedélylyel rendelkeznek. A munka megkezdését szóban és írásban is jelezték a városi főkertésznek. A szerződés tartalma bizalmas üzleti információnak minősül.

A város főkertésze többnyire általánosságban fogalmazott meg kritikákat a gallyazással, illetve a földön hagyott ágakkal kapcsolatban, amit kifejezetten a lakosok kérésére hagytak ott a gallyazók. A munkatársak a növényvédelmi szempontokat minden esetben figyelembe veszik, a cégek erdészeti és kertész szakemberek irányításával végzik a munkálatokat, ugyanakkor kiemelt szempont a lakosok biztonsága és az elektromos vezeték biztonságos üzemeltetése is. A Villamos Energia Törvény értelmében a galylyazási övezet határáig a terület tulajdonosának a kötelessége a fák karbantartásáról gondoskodni, ez jelen esetben Szentes Város Önkormányzata.

A gallyazó cégek munkáit rendszeresen ellenőrizzük. Indokolatlan mértékű fanyesést nem engedélyezünk, de minden szerződött partnerünknek eleget kell tenni az előírt műszaki és biztonsági feltételeknek.

Fontos megjegyezni, hogy a légvezetékek biztonsági övezetébe benövő faágak veszélyeztetik ügyfeleink villamosenergia-ellátását, hiszen az elektromos vezetékre hulló ágak rövid idejű áramkimaradások, illetve akár üzemzavarokat is okozhatnak. A települések közterületein és magántulajdonban lévő területein ültetett fák gondozása a terület tulajdonosának a felelőssége. Ennek hiányában Társaságunk, törvényi felhatalmazása címén, saját maga végezteti el szakértő partnereivel a szükséges gallyazási beavatkozásokat a lehető legnagyobb körültekintéssel a zavartalan villamosenergia-ellátás érdekében. Amennyiben ügyfeleink elvégzik a fák gallyazását, nem kell, hogy sor kerüljön a mi beavatkozásunkra.

Pontosan az ügyfelek iránti felelősség és a szolgáltatás minőségének javítása miatt végeztetjük el ezeket a munkákat. A cél az, hogy biztosítsuk a lakosok és ügyfeleink biztonságát és mindenki zavartalanul vehesse igénybe a villamosenergia-szolgáltatást.

EDF DÉMÁSZ