2011. február 18.

Kutyabajok a Felsőpárton

Lehet, hogy játékos, de akkor is kell rá póráz és szájkosárA felelős állattartás kérdése rendszeresen visszatérő problémája a településeknek. Nincs ez másként városunkban sem, ahol nem csak a haszonállatok, de a kedvtelésből tartottak is a szomszédok közötti nézeteltérésekhez vezethetnek.

Szerkesztőségünkhöz a következő esettel fordult egy olvasónk. Elmondása szerint tőle nem messze, a Deák Ferenc utcában egy hölgy szokatlan módját választotta a kutyasétáltatásnak. A két nagy testű állatot délutánonként szabadon engedi az udvaráról, amelyek a környező utcákon szabadon kószálnak, majd dolguk végeztével hazatérnek. A telefonáló el-ismeri, hogy a két jószág ugyan nem agresszív, de a környező lakókkal együtt ő is tapasztalta, hogy a méretüknél fogva ráijesztettek a hazafelé tartó iskolásokra. Az is bosszantja az utcabelieket, hogy az állatok az ürülékükkel beszennyezik az előkerteket.

Az üggyel kapcsolatos kérdéseinkkel a szakemberhez fordultunk. Az önkormányzat közigazgatási osztályán az igazgatási iroda szabálysértési ügyintézője elmondta, hogy Szentesen a 20/2003-as helyi rendelet nagyon pontosan körülírja a kutyatartás feltételeit. Az úgynevezett nagykutyákat – melyek marmagassága több, mint 30 centiméter – , közterületen csak pórázon és szájkosárral szabad sétáltatni. Nem mentség ez alól az sem, tette hozzá dr. Verrasztó József, ha az állat szelíd, hiszen a járókelőkben már esetleg a mérete is riadalmat kelthet. Ezeknek a szabályoknak a megszegése szabálysértésnek minősül, aminek figyelmeztetés, vagy pénzbírság lehet a következménye. Ha a jószág mindemellett még kárt is okoz, esetleg megtámad valakit, az súlyosbító körülménynek számít. A helyi rendelet arra is kitér, hogy az utcán a kutyának viselnie kell az azonosítására alkalmas bilétát. Szabálytalan tehát az, ahogy a telefonáló által leírt esetben a Deák Ferenc utcai hölgy a testmozgást biztosítja az ebek számára. Nem szabad a kutyákat őrizetlenül a közterületre engedni, magyarázta dr. Verrasztó József. Mindig jelen kell lennie egy felügyelő személynek, aki azonnal hatni tudna az állatokra, akire hallgatnak, és közbe tud lépni, ha szükséges. Az említett helyi rendelet szerint a gazda felel azért is, hogy kedvence a járdát, az utakat ne szennyezze be, illetve, ha ez mégis bekövetkezik, neki kell gondoskodnia az eltakarításáról.

Králik Emese