2011. február 18.

Vanda és Xénia: a kiválasztottak

Lantos Xénia és Csatlós Vanda a díjátadónMinden év januárjában díjazza a megyei úszószövetség a legjobb utánpótlás korú úszóit. A 12 év alatti versenyzők motiválása a céljuk, ünnepélyes keretek között jutalmazzák a legjobbakat. Legutóbb a Hód Úszó SE volt a házigazda, s a vásárhelyi rendezvényen a Szentes Városi Úszó Clubból Csatlós Vanda és Lantos Xénia vehette át a díjat.

A megyei egyesületek maguk választhatják ki, hogy kiket javasolnak erre az elismerésre. Szentesen az a koncepció, hogy mindig a 12 évesek közül választanak versenyzőket, vagyis akiknek még adható a díj, magyarázta Vincze Edit, a lányok edzője. Természetesen az eredményeik alapján is kijárt nekik a díj, hiszen szin-te minden versenyen, amelyeken a szentesi klub részt vett, benne vol-tak a csapatban. Emellett Xénia edzésmunkáját különösen példamutatónak nevezi edzőjük, Vandát pedig jó versenyzőtípusnak tartja.

Xénia 5 éve úszik, de keresztapja, aki úszóedző, már óvodás korában kezdte hozzászoktatni a medencéhez. Heti öt edzésen, napi 3-4 ezer méter az adagja. A tavalyi sikerei közül említhetjük a 100 méter hátúszásban szerzett megyei diákolimpiai 3. helyezését. Nagyon jól szerepelt a nemzetközi évadzáró versenyen, és szerzett két ezüstöt a Toyota Tmax cikluszáró viadalon is, 4-500 fős versenyeken. Addig úszik, amíg kedve tartja, a hangulat, a közösség, és Edit néni tartja itt az egyesületben. A Petőfi iskola 6.-os tanulója az iskolapadban is jól teljesít, a történelem és az irodalom a kedvence. Vannak barátai az úszóklubban is, de azt mondja, a szórakozás helyett számára az úszás és a tanulás az első.

Vanda szintén ovisként találkozott először az úszással, a klubban másodikos kora óta edz. Bevallja, eleinte Edit néni bátorítása kellett, hogy megmaradjon a sportágnál. Kezdetben csak váltóban indították, azután megjött az önbizalma, s jöttek az eredmények is. Elsősorban rövid távon sikeres, a megyei diákolimpián a váltó tagjaként segítette győzelemhez a csapatot. A hajdúszoboszlói nemzetközi versenyen pedig a 10x50 méteres váltóban fantasztikus egyéni teljesítményt nyújtott. Megerősíti edzője véleményét: versenyeken az ambicionálja, hogy ne utolsóként érjen be. Megyei, regionális tornákon érmes helyezéseket szerez, amit a rajtolásnál egy jó fejesnek is köszönhet. A Kiss Bálint iskola 6.-os diákja gimnáziumba készül, nagyon szereti a nyelveket.

Német tudását márciusban Münchenben is gyakorolhatja, amikor a csapat egy nemzetközi kupára utazik.

D. J.