2011. február 18.

Ne dobj ki semmit!

Sokszor bosszankodunk, hogy mennyi ételmaradékot dobunk ki a szemétbe vagy jobb esetben kedvenc háziállatunknak. Hogy kevesebb étel menjen kárba adunk néhány hasznos ötletet, először a fonnyadóban lévő gyümölcsökről.

Citrom – reszeljük le a héját, de a fehér részt már ne, mert keserű. Ha több darab is van, megszáríthatjuk a reszelt héjat és eltehetjük tároló dobozba. Kiváló süteményekbe, teába vagy marhahúsból, kacsából készült ételekhez, tartármártásba.

A fonnyadt citrom belsejét tisztításhoz is használhatjuk: a tisztítandó felületet szórjuk le szódabikarbónával vagy kristálycukorral, majd dörzsöljük át a citrommal. Vegyszermentesen lesz tiszta, csillogó és jó illatú a környezetünk.

Alma – hagyjuk rajta a héját és almavájóval szedjük ki a magokat a gyümölcsből. A "lyukas almát" karikázzuk fel és meleg radiátoron fonynyasszuk 24 órán át. Aki csokisan jobban szereti, olvaszszon fel  karácsonyról maradt vagy egyéb maradék csokoládét és a forró maszszába forgassa bele a szárított almakarikákat. Ezután tegye ki tányérra, hagyja hűlni fél óráig. Finom nassolni való.

Banán – törjük össze krumplinyomóval a túlérett banánokat, adjunk hozzá annyi tojást amennyi a banánok száma, ugyanannyi evőkanál cukrot, édes kakaóport, lisztet, kókuszreszeléket, olajat és 1 csomag sütőport. Keverjük össze a maszszát és öntsük muffin vagy őzgerinc formába majd süssük 20 percig 200 fokon.

Ha friss fogyasztásra már nem alkalmas citrom, alma, narancs, körte van a háztartásban, nemcsak kompótot készíthetünk belőle, hanem hasonló módszerrel igazi gyümölcsteát is. Üvegedénybe tesszük a feldarabolt gyümölcsöket – citromot, narancsot héja nélkül – és annyi vizet engedünk rá, hogy kétszer ellepje. Tető alatt 45 percig lassú tűzön főzzük, majd leszűrjük és mézzel ízesítjük. A főtt gyümölcsöket pürésítjük, amely különleges töltelék rétesbe vagy pitébe.

(Folytatjuk)