2011. február 18.

Előtérben a gazdaság

Tanácskozás a megyeházán

Henterné Tringer Ágnes előadásaA várost előrevivő törekvéseket az új kihívásoknak megfelelően tovább kívánjuk folytatni – olvasható a meghívóban, amely "ECO Szentes – Gazdaság minden mozdulatban!" című rendezvényre invitált a megyeházára. A konferencia céljaként jelölték meg a szervezők a Szentessel kapcsolatban álló közigazgatási és vállalkozásszervező intézmények vezetőivel, továbbá a városban tevékenykedő vállalkozások képviselőivel való találkozást, tájékoztatásukat, az együttműködés erősítését.

A tanácskozást megnyitó Horváth István helyhatósági képviselő, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szentesi Kistérségi elnöke a rendezvény aktualitásaként szintén a gazdaság élénkítését, a vállalkozói érdek képviseletét jelölte meg. A konferencia előadói, elismert személyiségek ismertették az ország, a régió és a térség előtt álló ez évre szóló gazdasági lehetőségeket, bemutatták a város értékeit, azokat az előnyöket, amelyeket befektetőknek kínálnak.

Henterné Tringer Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium befektetési főosztályvezetője gazdasági környezetünkről, vállalkozásfejlesztési intézkedésekről beszélt. A válság évéről (2009) elmondta, hogy az leginkább a járműipart és az energiaszektort érintette. 2010-től folyamatos fejlődésről számolhatunk be. A fellendülésben kiemelkedő az ázsiai piacok szerepe. Az Új Széchenyi Tervtől gazdasági növekedést, beruházásokat és 1 millió munkahelyet és várnak. Kiemelt területként említette az előadó az egészségipart, a zöldgazdaságot, az otthonteremtést, a vállalkozásfejlesztést, az innovációt, foglalkoztatást és a közlekedésfejlesztést. Elmondta. a kormányzat egyik legfőbb feladatának tekinti a jelenleg 11 százalékos munkanélküliség csökkentését, a foglalkoztatás növelését. Ennek érdekében támogatásokkal ösztönözve a vidéki városokba – főleg az ország keleti és déli részébe – irányítanák a befektetői tőkét.

A szentesi kötődésű Sarkadi Sz. Kornél tart Amerika adósságbombájátólSarkadi Szabó Kornél, a Cashline Értékpapír Zrt. vezető elemzője gazdaságfejlesztésről szóló előadásában kitért a kisvárosok, így természetesen Szentes lehetőségeire, erősségeire. Utóbbiak között említette a geotermikus energiát, a turizmust és az oktatást. Mint mondta, Szentes környezeti feltételei kiválóak. Kiváló adottságokkal rendelkezik a helyi mezőgazdaság és élelmiszeripar területén.

Az előadó kitért arra, hogy a válságkezelést hitellel és pénznyomással oldották meg a világban, minek "köszönhetően" a háztartásokban is egyre inkább érzékelhető az infláció. Szerinte az élelmiszer- és energiaárak további jelentős növekedése várható az elkövetkező évtizedben. A sűrűsödő kockázati tényezők között felhívta a figyelmet a "kínai veszélyre", és az indiai hitelburjánzásra. A szakember nem tartotta valószerűtlennek, hogy Amerika adósságbombája ebben az évben robbanni fog.

A továbbiakban Szirbik Imre polgármester, Tóth Róbert (DARFÜ tervezési projektvezető), Zsohár Árpád (Pendola Kft. ügyvezető igazgatója), Kiss János (Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet elnöke) előadását hallgathatták meg az érdeklődők. A tanácskozáson felszólalt Farkas Sándor országgyűlési képviselő. A hagyományteremtő rendezvényre következő számunkban visszatérünk.

Lovas József