XLI. évfolyam 27. szám

2009. július 10.

Nem zárják be a gyerekosztályt

A K&H megörvendeztette a kicsiket

A néhány hete szárnyra kapott hírekkel ellentétben várhatóan nem zárják be a Dr. Bugyi István Kórház gyermekosztályát. A hír alapjául szolgált, hogy létszámhiány volt az osztályon, és az ÁNTSZ végleges helyett ideiglenes működési engedélyt adott csak az osztálynak, ahol a héten a K&H Gyógyvarázs programja keretében ajándékkal és mesés előadással szórakoztatták a bent fekvő kicsiket.

Dr. Tóth Edit osztályvezető főorvos tájékoztatása szerint jelenleg két szakorvos dolgozik a gyerekosztályon, és amikor az ÁNTSZ árpilis környékén ellenőrizte a működésüket, akkor az orvoshiány miatt csak ideiglenes engedélyt kaptak. Az akkor hozott határozat szerint november 30-ig még két főállású szakorvost és két rezidenst kellett volna felvenni az osztályra.

2009. július 10.

Fizetős parkolók bővítése

Új szolgáltatás: parkoló szelvények

Szentes fizető parkolóinak bővítése augusztus második hetében valósulhat meg. A rendeletben előírt július 20-i határidőt a parkolóórák közbeszerzésének csúszása miatt nem tudták tartani. A napokban megkötött szerződésben a parkolóórákat szállító cég legkésőbb augusztus 15-re vállalta az órák üzembe helyezését, az érintett két darab parkolóóra áttelepítésével együtt. Jelenleg a parkolóórák helyének kijelölésén, alapzatának elkészítésén dolgozik a Városellátó Intézmény - tájékoztatta lapunkat dr. Bujdosó Károly parkolási csoportvezető.

A szakemberek elvégzik a parkoló övezet KRESZ-táblákkal történő kijelölését, valamint az érintett területek forgalom-szabályozásának felülvizsgálatát. Ezzel a munkával legkésőbb július 27-ig végezni kell. A parkolási övezet bővítésével kapcsolatos ügyviteli szoftverprogram számítógépre történő telepítése folyamatban van. A bővítés 2 fő parkoló ellenőr felvételét teszi lehetővé. Az állást július közepén pályázat útján töltik be.

2009. július 10.

Színház

A nyári szabadtéri színház a volt megyeháza udvarán várja a közönséget. A művelődési központ szervezésében július 24-én, pénteken 21 órakor Operettgálára kerül sor. A gálán többek között fellép Hegyi Anikó, Berkes János, Kállay Bori.

A további előadásokra jegyek kaphatók a Művelődési és Ifjúsági Házban, az Őze Lajos Filmszínházban és a Babilon könyvesboltban. Részletes információ található a www.szentesimuvelodesikozpont.hu oldalon.

2009. július 10.

Búcsú ifj. Csúcs Bélától

Ismét fekete zászló leng a volt megyeháza homlokzatán. Az elmúlás, a gyász, a szomorúság szimbóluma. Azt jelzi, hogy újabb halottja van a szentesi levéltárnak. Alig két hónapja temettük egykori igazgatónkat, dr. Barta Lászlót, most pedig egy élete teljében elhunyt kollégától, baráttól, ifj. Csúcs Bélától búcsúzunk. Megdöbbenve, hitetlenkedve írom le ezeket a szavakat, hisz néhány hete még a jövő terveit szövögettük, számba véve a ránk váró teendőket. Számoltunk a felmerülő esetleges nehézségekkel, de azzal nem, hogy közbeszólhat a legalattomosabb ellenfél: a halál. Ki gondolna erre alig 52 évesen?!

2009. július 10.

Nyolc osztályos főgimnázium

Jubilál a Horváth Mihály Gimnázium 2.

Az idén 150. éves Horváth Mihály Gimnázium fenntartását 1871-től a város vette át a református egyháztól, olyan kitétellel, miszerint az intézményt egybeköti az ekkor beindított polgári fiúiskolával. Az oktatás egy volt vigadóban, a Koszta József Múzeum mai ligeti épületében folyt.

A távlati elképzelések szerint 8 osztályosra akarták fejleszteni az iskolát, ami azt jelentette volna, hogy elnyer-heti a főgimnáziumi besorolást és az érettségiztetés jogát. Erre azonban még várni kellett, a város ugyanis kérvényezte a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztériumtól, hogy vegyék állami kezelésbe a gimnáziumot, mert a város anyagi erejét is meghaladta az egyre terebélyesedő gimnázium fenntartása.

2009. július 10.

Heinrich Böll sebesültként Szentesen

Évfordulónaptár - 2009.

125 éve, 1884. július 4-én megszületett Szentesen Jakó Dezső (1884-1953) zongora- és énektanár, orgonista, zeneszerző, karnagy, az első szentesi zeneiskola megalapítója (1933), a Szentesi Filharmonikusok vezetője, az Iparos Dalárda karnagya.

165 éve, 1844. július 6-án letették az épülő új katolikus templom alapkövét. A város 600 000 téglával és a toronyórákkal, a kegyuraságot gyakorló gróf Károlyi család 58 000 forinttal, az egyházközség 33 000 forinttal járult hozzá a költségekhez. (A ma is álló templom 1847-ben nyerte el jelenlegi formáját.)

2009. július 10.

Tehetséggondozás

A tehetséggondozás helyi stratégiáját tárgyalta a város képviselő-testülete. A június végi ülésen dr. Bácskainé Fazekas Márta, a művelődési és oktatási bizottság elnöke több dologban is érintette a témakört. A képviselőasszony hozzászólásában kitért arra, hogy a város nemrégen köszöntötte a különböző országos és megyei tanulmányi, sport, valamint művészeti versenyeken sikeresen szereplő tanulókat és felkészítő tanáraikat. Az önkormányzati iskolákból 30 pedagógus tanítványa sorakozott fel az ünnepségen, a nem önkormányzati, egyházi iskolákból 29 pedagógus tanítványa lett jutalmazott. Az önkormányzati iskolákból 77-en, míg az egyházi iskolákból 57-en kaptak városi elismerést kiváló munkájukért.

2009. július 10.

Jazz-est

A kultúra kedvelői, a kikapcsolódni vágyók remek programok közül csemegézhetnek a város életével immár összeforrott Nyári Színház-programsorozat keretében. A megyeháza szépen berendezett udvarán július 14-én, kedden 21 órakor Márkus Judit jazz estjét rendezik meg. A jazz esten közreműködik: Majtényi András (zongora), Fónay Tibor (bőgő), István Attila (dob).

A további előadásokra jegyek kaphatók a Művelődési és Ifjúsági Házban, az Őze Lajos Filmszínházban és a Babilon könyvesboltban. Részletes információ található a www.szentesimuvelodesikozpont.hu oldalon.

2009. július 10.

Otthonunk Európa szellemi vetélkedő

A Szabadidős Sportklub elnöksége gratulál és köszönetét fejezi ki a résztvevőknek az országos szellemi vetélkedőben való sikeres szereplés alkalmából. A szellemi vetélkedő résztvevői: Mészáros Júlia, Toókos Ferencné, Toókos Ferenc, Oltyán Lajos, Matkócsik Pál, Kovács Iván és Kerényi Géza. Segítők: Krausz Jánosné és Baranyi Krisztina.

Köszönetünket fejezzük ki a Művészetek Háza vezetőjének, hogy a felkészüléshez helyszínt biztosított a résztvevők számára. Reméljük, hogy a jövőben amennyiben hasonló kezdeményezésre kerül sor az eddigi aktív résztvevőkön kívül mások is kedvet kapnak a szellemi vetélkedőhöz.

Léhi Gábor elnök
Szabadidős Sportklub

2009. július 10.

Megújult a Munkás utcai épület

1,9 millió forint rekonstrukcióra

A gondozási központ Munkás utcai telephelye sikeresen pályázott a Szociális és Munkaügyi Minisztérium tavaly novemberben megjelent programjában, amely a nappali ellátások korszerűsítését célozta meg. 9 millió 840 ezer forintot szerettek volna elnyerni, ebből 1 millió 840 ezer forintot kaptak, amelyet nyílászárócserére költöttek.

A gondozási központ intézményvezető-helyettesének, Nóvéné Oroszlán Etelkának a tájékoztatása szerint a pályázati forrásból a legszükségesebb feladatokat valósították meg. A tervek között szerepelt a tető felújítása is, de erre nem jutott a keretösszegből. Az épület utca felöli frontján vizesedő homlokzatot aláfalazták, és hőszigetelt nyílászárókkal váltották ki az elavult ablakokat. E mellett, szintén az energiatakarékosság jegyében, a nagy tereket harmonikaajtóval választották el.

2009. július 10.

Gondolatébresztő a kerékpárútról

Az egyik internetes beírás után arra gondoltam, hogy leírom én is tapasztalataimat a Szentes-Csongrád közötti kerékpárúttal kapcsolatban. Önmagában a gondolat nagyon jó, hogy a két várost ilyen módon is összekössük, különösen abban az időszakban, amikor a szabadban is lehet sportolni.

Bár több fórumon is elhangzott, illetve jelezték már, hogy a kerékpárutakra, majd a hídra való felhajtás, vagy a kerékpárúton való közlekedés nincs kellően átgondolva, illetve jól megoldva. Fokozott baleseti veszélyforrást alakítottak ki nemcsak a feljáróknál, hanem minden egyes kereszteződésben, de legfőképpen a körforgalmaknál:

2009. július 10.

Trike-ot fabrikált

Saját készítésű motorján utazik

Sokan megbámulták azt a járművet, mellyel Bozó József a minap begurult a Kossuth tér 5. szám előtti parkolóba. Mint ahogy a vezetőtől - aki egyébként a félig személyautóból, félig pedig motorból készült gépjármű készítője is - megtudtuk, a szerkezet alapját egy régi púpos Zastava, illetve egy chopper képezi.

Ezt dolgozta, és kötötte össze alvázzal a jelenleg Tömörkényen élő, de Debrecenből érkező férfi, aki mintegy 20 éve tökéletesíti, javítgatja, csinosítja és használja a motort. Bozó József elmondta: Az ötlet még akkor jött, mikor az Egyesült Államokban járt. Mindig is szerette a nagymotorokat, de akkor megtetszettek nekik a trike-ok. Azonban pén-ze nem volt arra, hogy megvásároljon egy ilyen drága motort, így hát készített egyet. Még időben lépett - árulta el -, mert nem sokkal a jármű levizsgáztatása után bonyolultabbá vált a hivatalos elintézési módja a forgalomba helyezésnek. Arról rendelkeztek, hogy különböző fajtájú gépjárműveket nem lehet összeépíteni, így egy autót és egy motort sem. - Amikor én nekikezdtem, akkor még segítőkészek voltak a vizsgáztatók, néhány hónnappal későbbtől kezdve azonban hiába csinált valaki házilag trike-ot, nem tudta forgalomba helyeztetni. Egy cég gyárt két típust, de csak saját motorjait vizsgáztatja le - mondta el Bozó József, aki az elektromosságon kívül mindent maga szerel meg motorján.

A házilag készített gépjárművel már több tízezer kilométert tett meg tulajdonosa, átlagban óránkénti 80 kilométeres sebességgel. A szerkezet azonban 110 kilométeres végsebességgel is tud haladni. A tulaj azonban nem is törekszik a nagy sebességre, mint említette, 80 km/h-nál szét tud nézni, gyönyörködik a tájban.

Cseh-Lakos

2009. július 10.

Semmelweis-nap

Semmelweis Ignác születésének napja ma az egészségügyben dolgozók emléknapja. Július elején azokat köszöntik, akik áldozatos munkát végeznek nap, mint nap, de megemlékeztek a modern nyugati medicina fejlődésének egyik kulcsfigurájáról, Semmelweisről is. Az elmúlt héten rövid ünnepséget tartottak a kórházban, ahol főorvosi kinevezést kapott dr. Báló Mária gyermek-neurológus.

Kiváló orvosi elismerésben részesült dr. Szigethy Zsuzsanna főorvos (SBO), dr. Kádár Margit főorvos (neurológia).

Kiváló szakdolgozónak Tóthné Hevesi Erika ápolónőt (sebészet), Demeterné Jutasi Anikó asszisztenst (onkológia gondozó), Kuli Erzsébet vezető asszisztenst (izotóp labor) és Samu Lászlóné asszisztenst (vérellátó) jelölték.

Kiváló dolgozói címet kapott: Vágó Márta orvos-írnok (SBO), Törökné Szarvas Valéria orvosírnok (krónikus belgyógyászat), Bányai Anikó csoportvezető orvos-írnok (szülészet), Szalva Jánosné tb-ügyintéző (munkaerő- és bérgazdálkodási csoport).

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarától kitüntetést kapott Szabó Andrea gyermekápoló (gyermekosztály).

2009. július 10.

Levelező képzést is terveznek

Jó eredménnyel zárt a kertészeti középiskola

Jó eredménnyel zárták középiskolai tanulmányaikat az FVM ASzK, Szakképző Iskola - Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola végzősei, az intézmény beiratkozási adatai is pozitív képet mutatnak. Az érettségi eredménye a szakközépiskolai osztály esetében több mint egy egész jeggyel jobb lett, mint az osztály év végi átlaga - tudtuk meg Lászlóné Varga Zsuzsanna igazgatótól, aki szerint becsülettel és tisztességgel felkészültek tanulóik.

Az érettségin - melyre negyvenhárman jelentkeztek - csupán egy német nyelvi vizsga nem volt sikeres. - Meglepő ez a szám, hiszen az osztálylétszám csak 36 fős, de az új érettségi adta lehetőségekkel sok fiatal élt, s jelentkezett be akár javító, akár pótlólagos érettségi vizsgára, mivel erre a továbbtanuláshoz szüksége volt. Az informatika vizsga eredményeinek is örülök, hárman megszerezték az ECDL vizsgára jelentkezés jogát, mert jelessel végeztek informatikából - mondta el az igazgató, aki a szakmai vizsgák eredményeit is ismertette:

2009. július 10.

Családi nap

Kábítószer-ellenes Világnap

Július 3-án délután a Csongrádi úton közlekedők sokadalomra figyelhettek fel a Dózsa-ház körüli parkban, ahol a Szentesi Családsegítő Központ családi napot rendezett a Kábítószer-ellenes Világnap alkalmából.

Az ENSZ döntése alapján június 26-át 1987 óta Kábítószer-ellenes Világnapként tartjuk számon. Az idei év témája: "A drogok irányítják az életed? A Te életed. A Te közösséged. Ne engedj teret a kábítószereknek".

2009. július 10.

Egy film, ami részben szentesi

Néhány héten keresztül filmforgatás helyszíne volt városunk. Ez ugyan nem példátlan, mégis ritkaság. A témából fakadóan nem a központ került fókuszba, hanem a vasútállomás, a Kurca partja és például Berekhát, a Vajda-telep. A forgatókönyv két év munkája, de körülbelül egy éve tekinthető késznek.

Már amennyire az lezárható. A filmet Groó Diana rendezi. A forgatókönyvet is ő írta, Szabó Ivánnal közösen. A rendező elmondta azonban, hogy a szöveget nem tekinti szentírásnak, nem kell szöveghűnek lenni, a felvételek alatt gyakori a rögtönzés. Ez az alkotói módszer nem általános. Groó Diana keveset instruál, inkább előtte beszélget a szereplőkkel. Véleménye szerint ez lehetőség, hogy a színész arca keveredjék civil jellemével.

2009. július 10.

"Te meg Én" .meg a fotóink

A Művelődési és Ifjúsági Ház földszinti kiállítótermében egy nagyszerű fotókiállítást láthatnak az érdeklődők július 6-ától. A kiskunfélegyházi Tóthné Timafalvi Gizella és Albert Béla közös, "Te meg Én" című tárlatot.

Mindkét alkotó a Szentesi Fotókör tagja 2001 óta. A most látható kollekciójukat olyan képekből válogatták össze, amelyek mind szerepeltek már - kiállítottként, vagy díjazottként - neves pályázatokon. Mintegy két éve "vándorolnak" ezek a fotók a kiállítóhelyek között. Ezt az összeállítást először Kiskunfélegyházán láthatta a közönség, majd számos magyarországi városban. Tekintettel arra, hogy a két fotós baráti és szakmai kapcsolatokat is ápol az Aradi Fotóklubbal, örömmel fogadták el néhány hónappal ezelőtt az Aradra szóló meghívást. Ez nem csupán a külföldi bemutatkozás lehetőségét nyújtotta számukra, hanem egy újabb romániai, ezúttal marosvásárhelyi felkérést is, amelynek augusztusban fognak eleget tenni.

A szentesi fotós tevékenység mellett lakóhelyük művészeti életében is részt vesznek.

A két fotográfus közös munkásságának jelentős állomása ez a kiállítás, a több, mint két évtizedes közös élet és közös munka gyümölcse. A fotókon mindkettőjük saját stílusa, látásmódja észrevehető, de mint azt Albert Béla humorosan meg szokta jegyezni, azért kettejük között párja a "művészeti vezető". Gyönyörű, archaikus jellegű művészi aktok éppúgy láthatók, mint dokumentarista képek, apró, más figyelmét talán el is kerülő részletek, sorsok, egy egész életet elmesélő szempár. A kiállítás mottója: ".a boldogsághoz vezető út nem létezik. A boldogság maga az út".

Tóthné Timafalvi Gizella és Albert Béla kiállítása augusztus 3-ig látható a művelődési ház nyitva tartási idejében.

Králik Emese

2009. július 10.

Meggyűrűzött humorista

Karinthy-gyűrűvel tüntették ki a városunkból származó kabarészerző-előadót, Kőhalmi Zoltánt. A 31 éves fiatalember tíz éve robbant be a Rádiókabaré humorfesztiválján egy írásával, azóta rendszeresen feltűnik tévében, Dumaszínházban egyaránt úgy is, mint a stand up comedy egyre népszerűbb alakja.

Bár középiskolás kora óta már nem Szentesen él, mégis visszatérő témái a városunkhoz fűződő sztorik, melyeket szívesen ad közre. A humoristáknak létrehozott díjat 1975 óta minden évben Karinthy Frigyes születésnapján, a Rádiókabaré javaslatára ítéli oda és adja át a Magyar Rádió elnöke.

2009. július 10.

Sarlós Istent is formáztak

A Jövőnkért kis képzőművész táborozói

Tíz éve rendezik meg a Jövőnkért Alapfokú Művészetoktatási Intézményben a kis képzőművész tábort. Az iskola indításával egyidős ez a nyári hagyomány, az intézmény vezetője, Keller Jánosné hívta életre Szabó Mariannal. Bár a művész-tanár már nem vesz részt az éves munkában, azért a tábort minden évben ő vezeti, rengeteg energiával, s nagy-nagy szeretettel.

Keller Rita és Jamous Klára segédletével az alkotás örömét hozták felszínre a lelkes gyerekekből a múlt heti táborban is. Mariann vezetésével látogatást tettek a múzeumban, ahol célzottan a Sarlós Istent szemrevételezték. Visszatérve, a foglalkozásokon kiváló reprodukciók születtek a hírneves Szegvár-tűzkövesi, újkőkori idolról. Festészetben a napraforgó volt a téma, első nap Kellerné egy csokorral várta a kis alkotókat. Az első napokban különböző technikákkal ezt a virágot ábrázolták, itt is remekbe szabott művek kerültek ki kezeik közül.

A mostani táborban összegyűlt 20 gyerek az ideális létszám, igazi alkotó légkör alakult ki. Sokszor szinte már kínos volt a csönd a tanárok szerint, de ez csak egyet jelentett: a diákok ennyire belemélyedtek a munkába. Általános iskolások voltak többségben, de akadt óvodás korú is köztük. Nagy generációváltás ment végbe most a Jövőnkért iskolában, elballagtak a korábbi növendékek, most jön az utánpótlás. Volt a táborban olyan gyerek, aki aktívan jár például tánc tanszakra, de most kipróbálta magát a képzőművészetben, valamint vendégként egy amerikai kislány is velük tartott.

(darók)

2009. július 10.

Koncz: továbbra is Kecskemét

Újabb, ezúttal két esztendőre szóló megállapodást kötött a Kecskeméti TE-ERECO első osztályú labdarúgó csapatával Koncz Zsolt. A bajnoki ötödik helyezett együttes belső védője lapunknak elmondta, hogy gyorsan, minden nehézség nélkül megegyeztek a szerződéshosszabbításról. Koncz egész idényben - még akkor is, amikor komoly térdsérülése miatt nem állhatott csapata rendelkezésére - érezte a vezetőség bizalmát. Azt, hogy számítanak visszatérésére, játékára. Olyannyira korrekt kapcsolat alakult ki közte és a vezetés között, hogy a klub segítségével Zsolt az UEFA "B"-licences edzőképző tanfolyamát is elvégezte. Jelenleg csapatával napi két edzéssel készül a július 25-i bajnoki nyitányra, ezekben a napokban erősítő foglalkozások, jövő héttől pedig egyre több játék, és edzőmérkőzések szerepelnek a programban. Arra a kérdésre, hogy nem ingott-e meg a helye a csapatban azzal, hogy a volt székesfehérvári védő, Koller Ákos is Kecskemétre igazolt, Koncz Zsolt úgy válaszolt, hogy egészséges versenyszellem alakulhat ki Koller, Gyagya Attila és közte a csapatba kerülésért. A Kecskemét két hét múlva a Fehérvár ellen kezdi a 2009/2010-es bajnoki szezont, hazai környezetben.

H. V.

2009. július 10.

Kétmillió forint hiányzik

Kilencedik lett a tavalyi bajnokságban a Legrand-MetalCom-Szentes férfi futsal csapata. A felkészülési időszak lassan elérkezik a következő idényre, de egyelőre még sok a kérdőjel az együttes háza táján. Né-methy László vezetőedzőtől megtudtuk, hogy az új versenykiírás értelmében az első osztályban szereplő csapatoknak az ifjúsági gárdáikat a futsal NB II-ben kell elindítaniuk. Ennek természetesen anyagi vonzata van, ami egy ilyen kis költségvetéssel dolgozó klubnál, mint amilyen a szentesi, természetesen komoly fejtörést okoz a vezetőségnek. Közel három hét áll a klub elöljáróinak a rendelkezésére, hogy előteremtsék azt a csaknem kétmillió forintot, amelynek a segítségével nyugodtan vághatna neki a következő idé-nynek a Legrand. A nevezési díjakat, illetve a játékvezetői díjakat előre kell befizetni a szövetségnek, ezzel nem is lenne probléma, ám a hiányzó összeg miatt kétségessé válna, hogy a szezont be tudná-e fejezni az egyesület. Ezért a vezetőség úgy döntött, hogy ha nem sikerül előteremteni a szükséges anyagiakat, akkor a Legrand visszalép az első osztályú küzdelmektől. Némethy László ugyanakkor optimistán tekint a következő hetek elé, reményei szerint lesz NB I-es klub városunkban, annál is inkább, mert a sportág a közelgő Európa-bajnokság miatt, melyet Debrecenben és Budapesten rendeznek 2010. január 19. és 30. között, fokozott reklámhordozóvá válik. A hírek szerint a Legrand továbbra is támogatja a szentesi klubot, a MetalCom viszont még nem döntött ebben a kérdésben.

H.V.

2009. július 10.

Dobogóra vezetné a Hungeritet

Múlt heti lapszámunkban már beszámoltunk arról, hogy Zantleitner Krisztina lesz a Hungerit-MetalCom-Szentesi VK első osztályú női vízilabda csapatának a vezetőedzője. A megállapodás az új tréner és a klub vezetői között egyelőre csak szóbeli, de napokon belül írásban is hivatalossá teszik szándékukat a felek.

- Meglepetés volt a kinevezése.

- Még csak szóbeli a megállapodásunk. Valóban nem mindennapi, hogy női edzője legyen egy vízilabda-csapatnak, de jó lehetőségnek találtam, hogy kipróbáljam magam ezen a poszton. Csapatkapitányként számos edző mellett dolgozhattam, igaz ez a mostani feladat más lesz, mint a medencében irányítani a lányokat.

- Játékosként is sokat segíthetne a szentesi csapaton.

- Nem játékos-edzőnek érkezem, bár akadt, aki ezt is megpendítette. Egy formálódó, fiatal együttes irányítását bízzák rám, és én szeretnék megfelelni az elvárásoknak.

- Lesz segítője a kispadon?

- Ezt még át fogjuk beszélni a klub vezetőivel.

- A tavalyi negyedik hely sokak számára kudarc volt. Sikerül e dobogóra vezetnie a szentesi együttest?

- Mindenképpen az a célunk, hogy érmet akaszszanak a nyakunkba a következő szezon végén. Szeretnénk olyan játékosokat Szentesre hozni, akik erősítést jelentenének a csapatnak, és itt is laknának, amivel biztosítva lenne, hogy az edzéseken is részt vegyenek, mert a korábbi út nem járható. Természetesen én is Szentesen lakom majd. Az alapozást augusztus közepén kezdjük el, addig igyekszünk kialakítani azt a játékos keretet, amely alkalmas lesz terveink megvalósítására.

H. V.

2009. július 10.

Nóra érmei

A Marcaliban megrendezett, 54. országos vidékbajnokságon részt vettek a Szentes Városi Úszó Club versenyzői is. A fiatal úszók között kiemelkedően teljesített az 1995-ös születésű Juhász Nóra. A szentesi versenyző mellúszásban 200 méteren bronz-, 100 méteren pedig ezüstérmet szerzett a rangos viadalon, számolt be edzője, Paulovics Tamás.

2009. július 10.

Két osztály között a Kinizsi

Csak július végén derül ki, hogy a megyei első osztályban vagy a második vonalban kezdi a következő bajnokságot a Szentesi Kinizsi labdarúgó csapata. Az első osztályból papíron 15. helyezettként kiesett szentesi együttes sorsa az NB III-ba feljutott Sándorfalva, valamint a megyei másodosztály bajnokának a Csanádpalotának, illetve a második helyezett Székkutas-nak a kezében van. Egyelőre minden azon múlik, hogy a fenti együttesek közül melyik hová adja be
a nevezését a következő szezonra. Érdeklődtünk a Csongrád Megyei Labdarúgó Szövetségnél, hogy mire számíthatnak a szentesi szurkolók augusztustól. Kormányos Gábor, a szövetség megyei főtitkára annyit tudott mondani, hogy az NB III-as bajnokságra július 3-ig kellett leadni a nevezéseket, hiánypótlásra pedig 22-ig van lehetőségük a csapatoknak. A megyei első osztályban - ide nevezett a Kinizsi is - július 10-e a határidő, illetve 30-áig lehet pótolni a hiányosságokat. Ekkor derül ki, hogy mely csapatok feleltek vagy nem feleltek meg a kiírásban rögzített nevezési szabályoknak. A Szentesi Kinizsi labdarúgói július 10-én kezdik az alapozó edzéseket, hogy melyik osztályú bajnokságra, arra majd három hét múlva derül fény hivatalosan.

H.V.

2009. július 10.

Nyári éremeső a Delfineknek

Csongrádtól Szabadkáig

A Szentesi Delfin ESC úszói a szabadság alatt sem tétlenkednek. Egymást érik a versenyek, ahol a megszokott jó színvonalon szerepelnek.

Csongrád

Debreczeni Beáta: 200 hát, 100 mell, 200 vegyes, 200 mell, 100 pille, 50 mell 1.; 400 gyors 2. Felvégi Zsuzsanna: 50 pille, 100 gyors, 400 gyors, 100 pille, 200 gyors 1.; 50 gyors 2. Melkuhn Dezső: 200 hát, 400 gyors, 100 pille, 200 gyors 1.; 200 vegyes, 200 mell 2.; 100 mell 3. Kómár Lajos: 400 gyors, 50 gyors, 100 pille 1. Bertényi Mária: 100 mell, 50 mell, 200 gyors 1.; 100 gyors, 400 gyors, 50 gyors 2. dr. Bakacsi Gyula: 100 mell, 50 gyors, 100 hát 1. 50 mell, 50 hát, 200 mell 2. Pólyáné Téli Éva: 200 mell, 50 mell 1. Virágos Éva: 50 gyors, 50 hát 1. 200 hát, 100 gyors, 200 vegyes, 400 gyors, 100 hát 2. Bocskay Zsófia: 50 pille 100 pille 1.; 100 gyors, 200 gyors, 400 gyors, 200 vegyes 2. Becsák Jánosné 100 gyors, 100 mell 1. Bodnár Istvánné: 50 mell,100 mell 2.; 50 gyors, 50 hát 3. Ferke Gáborné: 50 hát, 100 hát 2. 100 mell 3. Szakács Ernő: 400 gyors 2.; 200 gyors 3. dr. Petz János: 50 gyors 2.

2009. július 10.

Hőguta

Az idős házaspár kimegy a telekre. A férj kint kapál éppen, amikor meglát az égen egy sárkányrepülőt. Erre gyorsan beszalad a házba, kihozza a puskáját és rálő. Az aszszony ijedten:
- Béla mi történt, mit lőttél le?
Erre a férj:
- Hogy milyen állat volt ez azt nem tudom, de az embert már elengedte!

2009. július 10.

Kis kukta

  • Sajttal hintett leves
  • Csőben sült karfiol
  • Sajtos karaj
2009. július 10.

A vidék második legjobbja

Fennállásának legsikeresebb eredményét produkálta a Szentesi Tenisz Klub a Balaton-bogláron megrendezett országos korosztályos vidékbajnokságon. A június 15-25-ig tartó, minden korosztályt felvonultató sporteseményen a klub 17 játékossal képviseltette magát.

A küzdelmek csapatversenyekkel kezdődtek, a Szentesi Tenisz Klub L12, F12, L16, F16-ban, L18 korosztályban indította játékosait. Az F16-os Ajkay Norbert, Virág Máté, Korom Tamás összeállítású csapat a 14 klubot felvonultató versenyben az első helyezést érte el. A siker értékét növeli, hogy ezt a kiemelkedő sikert első éves serdülőként érték el. Az L18-as csapatunk 5 szakosztály közül végül a harmadik lett, a lányok csak a későbbi bajnokcsapattól kaptak ki.

Ezután következtek az egyéni és páros küzdelmek. Legnagyobb sikerünket Ajkay Norbert érte el, aki az F16-os egyéni és Virág Mátéval az oldalán a páros versenyszámot is megnyerte. A további számokban induló játékosaink is értékes pontokat szereztek.

A szép eredményeknek köszönhetően az 52 szakosztály közül a Szentesi Tenisz Klub a kiemelkedő második helyezést érte el, megelőzve olyan tradicionálisan nagy tenisz központokat, mint például Pécs, Szeged, Győr, Debrecen, Nyíregyháza, stb. A pontversenyben a megyei csapatok közül is a szentesiek első ízben végeztek az élen. 2. Szentesi Tenisz Klub,. 7. Gellért SE, . 25. Hód TC.

A sikercsapat felkészítői:

Bakos László vezető edző, dr. Zsiga László, Varjú Attila, Rákóczi Andrea. A klub vezetősége ezúton is köszöni a szponzoraik és a szülők támogatását!

2009. július 10.

Családi események

Született: Liszkai Krisztiánnak és Ádász Ágnesnek Vilmos, Brunner Ferencnek és Csipkó Katalinnak Ferenc Máté, Szokodi Kálmánnak és Szabó Katalinnak Márk, Horvát Mihálynak és Böszörményi Editnek Máté Mihály, Keller Péternek és Szeri Ágnesnek Gergő, Khauth Tamásnak és Maszlag Renátának Kira nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Rózsa András és Duka Zsanett.

Elhunyt: Deák Ferencné Pataki Erzsébet, Szántó János, Farkas József, Tolnai Péterné Kertész Mária, Lajos Tünde Erzsébet, Deák Imréné Deák Johanna, Benedek János.