2009. július 10.

Gondolatébresztő a kerékpárútról

Az egyik internetes beírás után arra gondoltam, hogy leírom én is tapasztalataimat a Szentes-Csongrád közötti kerékpárúttal kapcsolatban. Önmagában a gondolat nagyon jó, hogy a két várost ilyen módon is összekössük, különösen abban az időszakban, amikor a szabadban is lehet sportolni.

Bár több fórumon is elhangzott, illetve jelezték már, hogy a kerékpárutakra, majd a hídra való felhajtás, vagy a kerékpárúton való közlekedés nincs kellően átgondolva, illetve jól megoldva. Fokozott baleseti veszélyforrást alakítottak ki nemcsak a feljáróknál, hanem minden egyes kereszteződésben, de legfőképpen a körforgalmaknál:

- a ligetnél nincs megoldva, hogy a kerékpárosok merre és hova hajtsanak, (járdára, úttestre, tolják, vagy felülve közlekedjenek, stb.)

- nincs felfestve a kerékpárút közepén a választóvonal, így sokan mind a két oldalt használják, akár oda, akár vissza, és ezzel az előzést, illetve a közlekedőket veszélyeztetik, - hosszában több helyen megrepedt (mintha szétcsúszna a gát) a szilárd burkolat, bár régebben próbáltak belecsurgatni folyékony bitument, de ez kevés, illetve újra pótolni kellene, mert vannak olyan részek, ahol 3-4 cm mély a rés, vagy szintkülönbség van. Ezekbe belemenni akár kerékpárral, akár görkorcsolyával balesetveszélyes, - a körforgalmaknál (a Tesco előtt és a Csongrádi úton) a kerékpárosok szembe mennek a forgalommal, bár ott vannak a táblák, de igazából kinek is van ott elsőbbsége? Merre is haladhatnak a kerékpárosok? A kerékpárút része a körforgalomnak, vagy egyenesen halad közlekedési értelemben?

- a Tiszai hídra való felhajtás egyáltalán nincs megoldva és kész csoda, hogy még nem volt ott baleset, főleg, hogy sok gyerek, kisgyerekes szülő is közlekedik arra. Szerintem azt a füves sávot, ami jelenleg a korlátig csak gazt terem, meg lehetne csinálni "egy füst alatt" a híd javításával együtt. Ki lehetne alakítani mind a két oldalon egy-egy kerékpársávot, amit felfestéssel lehetne jelezni. Biztos pénzbe kerül, de az emberi élet, testi épség., és a felelős.?!

De ez csak az egyik "problémacsomag", a másik a kerékpárosok, görkorcsolyázók és gyalogosok közlekedése. Régi vesszőparipám, hogy az alapvető közlekedési ismereteket már általános iskolában úgy kellene tanítani, mint a számolást vagy az írást. Gyerekek, sőt vannak olyan felnőttek is nem kis számban, hogy fogalmuk sincs arról, hogy a közúti közlekedésben hogyan lehet és szabad részt venni. Ráadásul itt vannak az elektromos kerékpárok. Hallani sem lehet őket és pillanatok alatt ott vannak az ember mögött, ráadásul gyereket szállítanak, minden közlekedési ismeret hiányában.

Ne várjuk meg, amíg valakit súlyos baleset ér!

Garai Sz. Imre