2009. július 10.

Levelező képzést is terveznek

Jó eredménnyel zárt a kertészeti középiskola

Jó eredménnyel zárták középiskolai tanulmányaikat az FVM ASzK, Szakképző Iskola - Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola végzősei, az intézmény beiratkozási adatai is pozitív képet mutatnak. Az érettségi eredménye a szakközépiskolai osztály esetében több mint egy egész jeggyel jobb lett, mint az osztály év végi átlaga - tudtuk meg Lászlóné Varga Zsuzsanna igazgatótól, aki szerint becsülettel és tisztességgel felkészültek tanulóik.

Az érettségin - melyre negyvenhárman jelentkeztek - csupán egy német nyelvi vizsga nem volt sikeres. - Meglepő ez a szám, hiszen az osztálylétszám csak 36 fős, de az új érettségi adta lehetőségekkel sok fiatal élt, s jelentkezett be akár javító, akár pótlólagos érettségi vizsgára, mivel erre a továbbtanuláshoz szüksége volt. Az informatika vizsga eredményeinek is örülök, hárman megszerezték az ECDL vizsgára jelentkezés jogát, mert jelessel végeztek informatikából - mondta el az igazgató, aki a szakmai vizsgák eredményeit is ismertette:

Az intézmény Hungerit Zrt.-vel kötött együttműködési megállapodása szerint képzik a baromfifeldolgozó-ipari szakmunkásokat. Nekik nem kell írásbeli vizsgát tenniük, azonnal gyakorlattal és elmélettel kezdhettek, így vizsgájukat korábbra lehetett időzíteni, melyet sikeresen teljesítettek.

A dísznövény-zöldség termesztőknél négy tanulónak kell megismételni az írásbeli vizsgát októberben. Azonban mind a 11 diáknak sikerült a gyakorlati és a szóbeli vizsgája.

A virágkötő-berendezők érettségi után jelentkeztek a szakra, kilencen teljesítették a vizsgát.

Az iskola más évfolyamaiba járó diákok is jól teljesítettek az idei évben, hiszen több hazai és külföldi versenyről sikeresen tértek haza. Az intézmény épülete is megújult, legalább is a vizesblokkok tekintetében. A felújítási munkálatok a végéhez közelednek. A tangazdaságban a régi tanyaépület szerkezetében is átalakítást végeztek, kiküszöbölve egy addigi balesetveszély forrását.

A beiratkozási mutatók is jók, bár csak később lehet pontosítani, hiszen a jelentkezés és a tényleges beiratkozás után is más szokott lenni a létszám. Annyi már bizonyos, hogy megfelelő létszámban indul a szakiskolai és a szakközépiskolai képzés is. Míg az előző tanévben a szakközépiskolai képzés felé tolódott az arány és csoportbontást kellett alkalmazni, most kiegyensúlyozott a tanulói létszám, de ezt az év végi javítóvizsgák valószínűleg még befolyásolják. Az is körvonalazódik, hogy a 11. évfolyamban be tudják indítani a virágkötő-berendező, virágbolti eladó szakot, és a kertész szakmát is zöldségtermesztő szakirányon. A technikusi képzésben idén a Kertész-növényvédő technikus, illetve a parképítő és -fenntartó technikus szakirányt kínálja a középiskola. Környezetvédelmi technikus mezőgazdasági szakirányon csak végzős osztály lesz. Új szakot indítani egyelőre nem tudnak, hiszen a minisztérium profiltisztítást hajtott végre intézményein belül, és csak a hagyományos szakok maradtak meg, de a tervek között szerepel 2010-től a levelező tagozat beindítása is a technikus képzésben - élve a törvény adta új lehetőséggel.

Cseh-Lakos