2009. július 10.

Családi nap

Kábítószer-ellenes Világnap

Július 3-án délután a Csongrádi úton közlekedők sokadalomra figyelhettek fel a Dózsa-ház körüli parkban, ahol a Szentesi Családsegítő Központ családi napot rendezett a Kábítószer-ellenes Világnap alkalmából.

Az ENSZ döntése alapján június 26-át 1987 óta Kábítószer-ellenes Világnapként tartjuk számon. Az idei év témája: "A drogok irányítják az életed? A Te életed. A Te közösséged. Ne engedj teret a kábítószereknek".

A kábítószerügyekért felelős szaktárca minden évben az ország különböző pontjain rendezvényeket, konferenciákat, családi napokat szervez ez alkalmából. Idén Csongrád megyéből a Szentesi Családsegítő Központ pályázott sikeresen a program megszervezésére, és kapott 155 ezer forintot.

Sajnos a világnapon nem kedvezett az időjárás a programnak, így csak egy héttel később sikerült megvalósítani. Az alap koncepció szerint a rendezők egyszerre akartak szakmai programot tartani, és szabadidős programokat szervezni. Így akik ellátogattak a Dózsa-házhoz, azok az épületben kiállítást tekinthettek meg a Szentesi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum munkájáról, és a szentesi kábítószerhelyzetről. A szabadtéren pedig családi foci, főzőverseny, mászófal és légvár várta a szórakozni vágyókat. A szabadtéren a szakmai programok közül a személyes kapcsolatépítés volt a hangsúlyos, így ingyenes egészségügyi szűrést biztosított a Magyar Vöröskereszt Szentesi Szervezete, emellett kábítószerügyi tanácsadást tartottak a Szentesi Családsegítő Központ, az Addiktológia és Drogambulancia és a rendőrkapitányság munkatársai.

100-120-an vettek részt a mindenki előtt nyitott délutáni programban.