2009. július 10.

Kis kukta

Sajttal hintett leves

Hozzávalók: 2 l húsleves, 1 kis fej hagyma, 1 ek. liszt, pici olaj, só, bors, babérlevél, 1 dl tejföl, 1 tojás sárgája, 15 dkg reszelt sajt.

Elkészítése: Az olajon megfuttatjuk a lisztet, vigyázva, hogy csak világos rántás legyen. Felöntjük a húslevessel (vagy vízzel és leveskockát teszünk bele), pici sóval, borssal és babérlevéllel fűszerezzük, majd beletesszük a hagymát (egészben is jó, de felvághatjuk 4-5 darabra is). Addig főzzük, amíg a hagyma megpuhul. Ekkor elzárjuk alatta a tüzet. A tálaló edényben kikeverjük a tejfölt és a tojás sárgáját. Rászűrjük a meleg - de nem forró! - levest. Tálaláskor a mikroban újra melegítjük, betétnek reszelt sajtot kínálunk hozzá.

Csőben sült karfiol

Hozzávalók: 1 nagy fej karfiol, 1 nagy és 1 kicsi pohár tejföl, 2 tojás, 40 dkg tarja (kis kockára vágva), 30 dkg trappista sajt (reszelve), zsemlemorzsa, vaj.

Elkészítése: Sós vízben puhára főzzük a rózsáira szedett karfiolt. Közben egy tálban összekeverjük a tejfölt, a 2 tojást, a kockára vágott tarját és a reszelt sajtot úgy, hogy a sajtból maradjon a tetejére is. Kivajazunk egy tepsit vagy jénait, megszórjuk zsemlemorzsával. Ebbe teszszük a jól lecsöpögtetett karfiolt, majd ráöntjük a maszszát. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 percig sütjük.

Sajtos karaj

Hozzávalók: 1 kg karaj, 20 dkg edami sajt, só, 1 tojás, 4-5 nagy ek. tejföl, olaj.

Elkészítés: Olajjal kikent tepsibe fektetetjük a kiklopfolt, finoman sózott szeleteket, a tojással kikevert tejföllel bekrémezzük, majd reszelt sajttal megszórjuk. 190 fokon sütjük, míg a sajt megpirul. Rozmaringos, újhagymás rizzsel tálaljuk.