2009. július 10.

Nem zárják be a gyerekosztályt

A K&H megörvendeztette a kicsiket

A néhány hete szárnyra kapott hírekkel ellentétben várhatóan nem zárják be a Dr. Bugyi István Kórház gyermekosztályát. A hír alapjául szolgált, hogy létszámhiány volt az osztályon, és az ÁNTSZ végleges helyett ideiglenes működési engedélyt adott csak az osztálynak, ahol a héten a K&H Gyógyvarázs programja keretében ajándékkal és mesés előadással szórakoztatták a bent fekvő kicsiket.

Dr. Tóth Edit osztályvezető főorvos tájékoztatása szerint jelenleg két szakorvos dolgozik a gyerekosztályon, és amikor az ÁNTSZ árpilis környékén ellenőrizte a működésüket, akkor az orvoshiány miatt csak ideiglenes engedélyt kaptak. Az akkor hozott határozat szerint november 30-ig még két főállású szakorvost és két rezidenst kellett volna felvenni az osztályra.

- Az ügyeleti rendszer nem tette volna szükségszerűvé ennyi orvos felvételét, ezért fellebbeztünk a határozat ellen, aminek az eredménye, hogy csupán egy rezidenst és egy főállású szakorvost kell pluszban foglalkoztatni a végleges működési engedély megadásához az ÁNTSZ rendelkezése szerint. A kórház nemrég megbízott új főigazgatója, dr. Baráth Lajos Makóról átirányított egy gyermekgyógyász szakorvost, akinek ott nem tudott állást adni, ő augusztus 1-től dolgozik osztályunkon. Egy rezidenssel pedig előszerződést kötöttek, aki várhatón október 1-én lép munkába - mondta el lapunk érdeklődésére dr. Tóth Edit, hozzátette, hogy így megoldódott ez a probléma.

A gyerekosztály egyébként új épületbe költözése óta változatlanul huszonötös ágyszámmal működik. A kórtermek száma viszont a felére csökkent, amely indukálta a betegellátás átszervezését, hiszen már csak két olyan kórterem maradt, ahol az anyuka a gyermekkel önállóan tud bent feküdni. Az osztályon jelenleg a kórtermek száma és nagysága miatt most nem betegségek, hanem nemek szerint csoportosítják a bent fekvőket, de hangsúlyt fordítanak az izolálásra is a feltételekhez alkalmazkodva.

Az osztályvezető főorvos szerint szebb az osztály, átláthatóbb, illetve a fürdőhelységek is biztosítják a modern elvárásokat a gyermekosztályon, ahová télen főként hurutos betegségekkel, nyáron pedig inkább balesetekkel, mérgezésekkel kerülnek be a betegek. Szintén nyáron végzik a kivizsgálásokat is.

Az osztályon fekvő kis betegeket július 6-án a K&H csoport Gyógyvarázs programja keretében ajándékokkal és színes műsororral is megörvendeztették, hiszen mint azt Héjjas Béla fiókcsoport-vezetőtől megtudtuk: A K&H csoport társadalmi felelősségvállalásában jelentős hangsúlyt kap a gyermekegészségügy.

Ennek a megvalósítási programja a K&H Gyógyvarázs program, amelyet 2004-ben indítottak útnak. Az elmúlt 5 évben 74 kórház, mentőszolgálat munkájához tudtak hozzájárulni műszerekkel, különböző orvosi berendezések beszerzésével, mintegy 230 millió forintos összegben. A program részeként pedig - a műszer és eszköztámogatás mellett - a gyermekek lelki egészségének megőrzése érdekében miden évben, országszerte szórakoztató gyermekprogramokkal segítik a kicsik gyógyulását. Szentesen az Alela Kulturális Egyesület a "Varázslatos ládika" című gyógyító mesejátékkal kedveskedett a bent fekvőknek.

Kép és szöveg:
Cseh-Lakos