2009. július 10.

Fizetős parkolók bővítése

Új szolgáltatás: parkoló szelvények

Szentes fizető parkolóinak bővítése augusztus második hetében valósulhat meg. A rendeletben előírt július 20-i határidőt a parkolóórák közbeszerzésének csúszása miatt nem tudták tartani. A napokban megkötött szerződésben a parkolóórákat szállító cég legkésőbb augusztus 15-re vállalta az órák üzembe helyezését, az érintett két darab parkolóóra áttelepítésével együtt. Jelenleg a parkolóórák helyének kijelölésén, alapzatának elkészítésén dolgozik a Városellátó Intézmény - tájékoztatta lapunkat dr. Bujdosó Károly parkolási csoportvezető.

A szakemberek elvégzik a parkoló övezet KRESZ-táblákkal történő kijelölését, valamint az érintett területek forgalom-szabályozásának felülvizsgálatát. Ezzel a munkával legkésőbb július 27-ig végezni kell. A parkolási övezet bővítésével kapcsolatos ügyviteli szoftverprogram számítógépre történő telepítése folyamatban van. A bővítés 2 fő parkoló ellenőr felvételét teszi lehetővé. Az állást július közepén pályázat útján töltik be.

Parkolási övezetek: (1.) Kossuth Lajos utca 3. számtól a 36. számig mindkét oldala. (2.) Erzsébet tér 1-4, Kossuth tér 1-6. szám, Kossuth L. u. - Petőfi Sándor u. - Szabadság tér - Páva u. - József Attila u. - Új u. - Somogyi Béla által határolt terület, (Kossuth L. utca déli oldala). (3.) Kossuth tér 4. - Kiss Bálint u. - Munkácsy u. - Kígyó u. - Horváth Mihály u. - Jövendő u. - Brusz-nyai sétány - Apponyi tér - Kossuth L. u. által határolt terület. (Kossuth L. utca északi oldala).

Ingyenes parkolási lehetőségek a fizető parkolással érintett területeken: (1.) Klauzál u. 12-18 számtól (általános iskola) a Jövendő utcáig, Klauzál u. 5-8. szám (óvoda előtt). (2.) Törzs Kálmán utcai parkoló. (3.) Jövendő utcai nagyparkoló. (4.) Dr. Papp László Városi Sportcsarnok melletti, mögötti parkoló. (5.) Ady Endre utca 11-44 számig (Kígyó utcától kifelé eső területe gyógyfürdőig). (6.) Tóth József utcai parkoló a Művelődési és Ifjúsági Ház előtti szakasz. (7.) Hajdú Lajos utcai parkoló. (8.) Erzsébet tér 1. szám nyugati oldal (Szent Anna-templommal szemben). (9.) Petőfi Sándor u.-Iskola u. torkolatától a Vásárhelyi útig. (10.) József A. u. - Új utcától kifelé lévő szakasza a Vásárhelyi útig.

Mint megtudtuk, az üzemeltető a jövőben kiegészítő táblával szeretné felhívni a figyelmet az ingyenes parkolókra, ezzel is segítene a városban élő vagy ideérkező autósoknak. A parkolási övezetben lakók, lakásonként egy gépjárműre térítésmentes parkoló bérletre jogosultak amennyiben a forgalmi engedélyben bejegyezett állandó lakóhely azonos a személyi igazolványban, vagy a lakcímkártyán szereplővel, továbbá a gépjármű parkolása az igénylő lakcímeként szereplő ingatlanán nem megoldható.

A bérletet az üzemeltetőnél lehet kérni, 500 forint kezelési költség megfizetése mellett, a gépjármű forgalmi engedélyének és a lakcím kártyának a bemutatásával. A bérlet a jogosult lakásához legközelebbi fizető parkolóban érvényes. Az érvényességi idő a tárgyévre vonatkozik. 2010-ben a bérletet január 15-ig újra kell váltani. A térítésmentes parkoló bérletek 2009. július 1. napjától igényelhetők. A Kossuth Lajos utca, Ady Endre utca fizető parkoló övezettel érintett parkolóiba az ingyenes lakossági bérlet nem érvényes. A lakóövezetben lévő második, harmadik gépjárműre 50 százalékos bérletet kell váltani, ára bruttó 4.100 Ft/hó, 10.100 Ft/negyedév, 15.500 Ft/félév).

- Annak is 50 százalékos parkoló bérletet kell vásárolnia, akinek a forgalmi engedélyben bejegyzett állandó lakóhelye nem azonos a lakóövezetben lévő lakcímkártyán szereplő lakcímmel. A Kossuth L. utca északi-déli övezetébe érvényes bérleteket kék-zöld címkével láttuk el az érvényességi terület ellenőrizhetősége céljából. A legközelebbi parkolóhelyet tág körben jelöltük meg, de ez visszaélésre nem adhat okot, mert az ellenőrök ebben az esetben pótdíj megfizetésére kötelezik az autó tulajdonosát - jelentette ki a csoportvezető. Ez év július 1-jétől kaphatók az üzemeltetőnél (Városellátó Intézmény, Kossuth tér 6., a polgármesteri hivatal udvara, ügyintézési idő: 8-16 óra) a nyomdai úton előállított parkoló szelvények. A bevezetésére a vállalkozók kérésére került sor, mivel a parkolóórák az övezetben megítélésük szerint messze vannak egymástól, illetve a megközelítésük sok esetben körülményes. A parkoló szelvény előre megvásárolható az üzemeltetőnél, ára 30 percre 40 forint, amely megegyezik a parkoló órából vásárolt jeggyel. Az új szolgáltatás komfortosabbá teszi a parkolást az üzletekhez, szolgáltatóhoz, vállalkozásokhoz érkezők részére - tájékoztatta lapunkat dr. Bujdosó Károly, majd még hozzátette: a bővítés bevezetésének pontos napjáról a lakosságot a média útján előre értesítik. Kérik az arra jogosultakat, hogy bérleteiket időben vásárolják meg.

L. J.