XL. évfolyam 49. szám

2008. december 12.

Felújítások a kórházban

Folytatódik a 120 milliós forrás felhasználása

Nemrégiben befejeződött a Dr. Bugyi István Kórházban a szülészet-nőgyógyá-szati osztály műtőjének felújítása, illetve új helyre, felújított környezetbe költöztették a gyermekosztályt is. A beruházást az Egészségügyi Minisztérium struktúraátalakítási pályázatán elnyert 120 millió forintos támogatás tette lehetővé.

2008. december 12.

Verseny és vásár

Kié a legszebb kirakat?

Idén is meghirdette az önkormányzat a "Mi városunk" akciót, azaz a karácsonyi kirakat versenyt és a Kossuth téren felállított faházakban december 12-23. között megrendezik a hagyományos karácsonyi vásárt is.

A város karácsonyi hangulatának megteremtéséhez most is hozzájárulhatnak a kereskedelmi, vendéglátó, szolgáltató létesítmények tulajdonosai, üzemeltetői saját üzletük, kirakatuk feldíszítésével. Az önkormányzat versenyt is szervezett, hiszen az üzlethelységek ünnepi díszítéséről a város lakossága elmondhatja véleményét a boltok pultjainál megtalálható szavazószelvények kitöltésével. A legjobban tetsző üzlet nevét és címét kell feltüntetni a szavazólapon, illetve a voksoló nevét és címét. A cédulákat a főtéren felállított hóember ládájába kell bedobni.

A szavazás nem marad jutalom nélkül, a szavazók között három 15 ezer forintos vásárlási utalványt sorsolnak ki. A közönség által legtöbb szavazatot kapott egységek munkáját pedig 80-60-50 ezer forintos díjakkal ismerik el. Az ünnepélyes eredményhirdetést a december 19-i képviselő-testületi ülés előtt tartják a városháza dísztermében.

A kirakat-verseny mellett karácsonyi vásárt is rendeznek a Kossuth téren, az itt felállított faházakban árusok kínálják portékáikat, köztük kerámiákat, könyveket, dísztárgyakat, fenyőfadíszeket, szőrme termékeket, de forralt borral is várják az érdeklődőket. Karácsonyi műsorral is kedveskednek a főtérre látogatóknak december 12-én, 16-án és 18-án, valamint 19-én és 23-án 15 órától, melyben fellépnek a helyi általános iskolások, a Horváth Mihály Gimnázium diákjai és más előadók.

Cseh-Lakos

2008. december 12.

Gyógyszertárak

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy városunkban az alábbi gyógyszertárak működnek és látnak el készenléti ügyeletet:

Dr. Bugyi István Gyógyszertár (Kossuth tér 5.) minden nap 8-20 óráig. Készenléti ügyelet: minden nap 20 órától reggel 8 óráig december 1-15-ig két hét időtartamban.

Dr. Bugyi István Kórház Gyógyszertár közvetlen lakossági gyógyszerellátó részlege (Sima Ferenc 44-56.) hétfőtől-péntekig 8-17 óráig, szombat-vasárnap-ünnepnap: zárva.

Eszes Gyógyszertár (Klauzál u. 6.) hétfőtől-péntekig 7.30-18, szombat 8-12 óráig, vasárnap-ünnepnap: zárva. Készenlét december 15-22.

Kertvárosi Patika (Köztársaság u. 29.) hétfőtől-péntekig 7-18, szombat 8-12 óráig, vasárnap-ünnepnap: zárva. Készenlét december 22-29.

Menta Gyógyszertár (Alsórét 258., TESCO) hétfőtől-szombatig 8-20, vasárnap 8-19 óráig, munkaszüneti nap: zárva. Készenlét december 29 - január 5-ig.

Pingvin Patika (Nagyörvény u. 59.) hétfőtől-péntekig 7.30-18, szombat 7.30-12 óráig, vasárnap-ünnepnap: zárva. Készenlét január 5-12.

Rákóczi Gyógyszertár (Rákóczi u. 52.) hétfőtől-péntekig 8-16 óráig, szombat - vasárnap - ünnepnap: zárva. Készenlét január 12-19.

Szent Damján Gyógyszertár (Sima Ferenc u. 38.) hétfőtől-péntekig 7.30-18 óráig, szombat-vasárnap-ünnepnap: zárva. Készenlét január 19-26-ig.

A készenlétet teljesítő gyógyszerész telefonszáma: 06/70-356-9920.

2008. december 12.

A minőségi áruk garanciája

A Dél-alföldi Kertészek Szövetkezete

A Dél-alföldi Kertészek Szövetkezete (TÉSZ): Magyarország második legnagyobb termelői értékesítő szövetkezete. Idei forgalmuk megközelíti az 5,5 milliárd forintot. Legfontosabb termékeik (paprikafélék - töltenivaló fehér, hegyes erős, kápia, paradicsom, kígyóuborka, hajtatott káposztafélék) mind a belföldi és exportpiacokon keresettek. A Dél-alföldi kertészek célja a minőség és élelmiszer biztonság fokozása, vallják: a fogyasztónak joga van tudni, hogy az élelmiszer, amit elfogyaszt, az mennyire egészséges, megbízható, nyomon követett termelésből származik.

2008. december 12.

Tárlat - ünnepi hangulatban

Mai ikonok a galériában

Aki decemberben ellátogat Szentesen, a főtéri galériába, rögtön megérzi és megérti: miért is nevezik a kiállítóhelyeket a művészet templomának. Kalmárné Horóczi Margit ikonszerű alkotásai szinte áhitattal töltik el a nézelődőt.

A Kecskeméten elő-dolgozó képzőművész egy tanévnyi, szentesi emléket is hordoz magában. Pályakezdése idején a Damjanich iskolában tanított. Szívesen emlékezik ma is a kollégákra, a gyerekekre és a régi, baráti kötődéseire. A hetvenes évek derekán már egyszer bemutatkozott a szentesieknek, egy önálló kiállításon. Akkor még az olajfesték színei segítettek eligazodni a nézőt, a művész érzéseiben. Mára a letisztult formákkal és szépséggel találkozik a közönség az akril képeken.

2008. december 12.

Az evangélikusok legjelesebb lelkésze

Százhatvanöt éve született Petrovics Soma

Az első evangélikus családok betelepülése Szentesre a 18. század közepére tehető. Az 1783. évi összeíráskor számuk már 85 fő. Mivel ekkoriban saját lelkészük még nem volt, az orosháziak lelkipásztorát - Szimoni-desz János esperest - időnkénti istentisztelet-tartásra kérték fel. Szertartásaikat a református testvéregyház templomában tartották. 1820-ra elkészült az imaházuk, ettől kezdve ebben tartották az istentiszteleteket első levitájuk (lelkészi teendőket is ellátó tanítójuk), Feyér János vezetésével. A gyülekezet 1823-ban anyaegyházzá alakult; első rendes lelkészük Molitorisz Lajos volt. A hívők száma az elkövetkező évtizedekben folyamatosan gyarapodott: 1869-ben elérte a 420 főt.

2008. december 12.

Beszámoló

December 5-én a szentesi levéltárban tartotta évzáró beszámoló közgyűlését a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület. Az egyesület tagjai megtekintették a szentesi múzeumi létesítményeket, és nagy elismeréssel nyilatkoztak a látottakról. Prof. dr. Blazovich László elnök beszámolt a honismereti szervezet elmúlt éves tevékenységéről. Labádi Lajos levéltár-igazgató indítványozta, hogy a 2009. évi munkatervbe vegyék be az egykori Ecser falu helyének emlékoszloppal való megjelölését, továbbá támogassák a 18. századig visszanyúló ecseri templomrom megmentésére irányuló műemlékvédelmi törekvéseket. A tagság megszavazta a kezdeményezést.

2008. december 12.

Csomagosztás szombaton

Ollai Istvánné független képviselő immár 11. alkalommal rendezte meg jótékonysági gálaműsorát a szentesi szegény gyerekekért, melynek bevételéből, valamint a városban összegyűjtött forintokból állt össze az élelmiszercsomag (lesz benne gyümölcs, szaloncukor, tészta, konzerv). A csomagosztásra december 13-án, szombaton délután 2 órakor kerül sor a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. A rendezvényen 220 családnak, illetve gyermeknek nyújtanak át karácsonyi csomagot. A képviselő felhívja az érintettek figyelmét, hogy csak azok kapnak ajándékot, akik a szociálpolitikai osztálytól kapott meghívóval érkeznek az ünnepségre.

2008. december 12.

Szeretet és várakozás

December 4-én - alig átlépve Advent kapuján - első alkalommal vendégszerepelt a Szent Anna-templomban a Honvéd Férfikar.

Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj és a HM Honvéd Kulturális Szolgáltató KHT. Szentesi Klubja közös szervezésű ünnepi koncerten részt vett Szirbik Imre polgármester, dr. Kiss-Rigó László a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke és számos meghívott, valamint az alakulat személyi állománya. A rendezvényt Serfőző Levente a templom plébánosa nyitotta meg. Mint fogalmazott az alakulat és a plébánia eddigi kapcsolatának eredményeként örömmel látja vendégül az alakulat állományát és a hozzátartozókat is.

2008. december 12.

Segíteni az embereken

dr. Papp Zoltán

Dr. Papp Zoltán Békéscsabán született, a Szegedi Orvostudományi Egyetem általános orvosi karának elvégzése után került Szentesre. A Dr. Bugyi István Kórház az első munkahelye, közel 30 éve. Négy év után szakvizsgázott általános sebészetből, majd két évet dolgozott az országos érsebészeti klinikán, Budapesten. Szakvizsgát tett, azóta mindkettőt műveli.

- Egyetemi éveim alatt az évközi gyakorlatok alkalmával többször voltam itt, megfogott a kórház miliője, az a tudományos légkör, melyet dr. Bugyi István professzor úr, dr. Zsoldos Ferenc, dr. Tari Gábor és dr. Badó Zoltán végzett. Örömmel jöttem a sebészetre - mondja.

2008. december 12.

Nyesik a fákat

A polgármesteri hivatal műszaki osztálya tájékoztatja a lakosságot, hogy az elmúlt évek gyakorlatától eltérően nem tavasszal, hanem a napokban megkezdik a városban a DÉMÁSZ Zrt. által megbízott szakemberek az elektromos kábelek alatt lévő fák nyesését.

Kérjük, hogy a munkavégzés során esetlegesen felmerülő problémákat jelezzék a hivatal műszaki osztályán személyesen vagy a 63/510- 373 telefonon. A város lakóinak megértését és türelmét köszöni az önkormányzat!

2008. december 12.

Sáfrán: a városépítő

Legutóbbi számunkban A városépítő című írásunkból sajnálatos módon lemaradt a felcím. A cikkben Sáfrán Bálint önkormányzati biztossal, a Szentes Városért Emlékérem kitüntetettjével beszélgettünk. A hibáért a mindannyiunk által tisztelt szakember megértését és elnézését kérjük.

(A szerk.)

2008. december 12.

Hamarosan az élet tengerén

Nyelvvizsga után, keringő előtt a 12. A egy csoportja

A Horváth Mihály Gimnázium hagyományosan emlékezetes műsorral készül a szalagavató bálokra. Az idei eseményt is egyszerre lengte be a tradíció és a lazaság - mindkettő jellemzője az iskolának.

A nagyszabású műsort 44 páros angolkeringője nyitotta. A végzős osztályok felsorakozásának a drámaisok megadták a módját: legyezővel álltak fel a másik öt osztály mellé. Lehet, hogy csak készültek? Mert beszédekből volt több is. H. Szabó Réka igazgató szerint a szalag megkülönböztető, iránymutató az életre. "Jó hajózást az élet tengerén" - zárta beszédét. Az iskola hagyományaihoz híven egy volt tanítvány szellemi útravalóját is felolvasta a diákságnak: a Vígszínház művésze, a gimnáziumból 15 évvel ezelőtt ballagott Fesztbaum Béla a barátságok megbecsülésére biztatott, s a legendásan jó tanár-diák kapcsolatokra is emlékezett.

Az osztálytáncokban a műfajok széles skálája felvonult: A 12. A cigánytánccal távolodott el a tanórák és a könyvek világától. A tánc után a folyosón a diákok azt mondták: a keringőre való felkészülés több időt igényelt. Azonban sokat gyakoroltak Aranyi Erzsébettel, s mind nagyon lelkesedtek. Mint ahogy mindenki szeretne továbbtanulni is az osztályból, jelenti ki Forrai Réka, Kurucz Anna, Veres-Lakos Enikő és Csurka Nándor (aki a Dobbantó Néptáncegyüttes tagjaként is fellépett a műsorban). A nyelvszakos osztály tanulói jól állnak angol, francia és német nyelvekből, többüknek aznap délelőtt volt a középfokú nyelvvizsgája. Már az iskolába is a nyelvoktatás és a színvonal miatt jelentkeztek, s mint mondják, nem is csalódtak. Többször szóba hozták osztályfőnöküket, Volosinné Lucza Évát, akit nagyon szeretnek. A felnőtté válás rögös útján is segít nekik eligazodni: ha valaki eltéved, igyekszik visszaterelni. Összetartó osztályként szívesen emlékeznek a kirándulásokra, főleg arra, hogy együtt eljutottak Erdélybe, emellett a közös korcsolyázásokra, színházlátogatásokra. Az igazgatóválasztás körüli hercehurcából ők nem sokat tapasztaltak, de úgy érzik, most jó kezekben hagyják itt a gimnáziumot.

Kép és szöveg: Darók József

2008. december 12.

A kórházban járt a Mikulás

Mint már évek óta hagyomány, idén is megérkezett a Dr. Bugyi István Kórház nemrég átköltöztetett, felújított gyermekosztályára az önkormányzati Mikulás és Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő, akik most is ajándékokkal kedveskedtek az osztályon lévő gyermekeknek.

December 5-én izgalom, várakozás, majd érdeklődés ült ki a kicsik arcára, akik lábadozva várták a fehérszakállút, és persze azt, hogy zsákjából különböző ajándékokat húzzon elő. Játékokkal telt kosarat hoztak a Mikulás után segítői, így a mindenkinek járó szaloncukor után az osztálynak vitt - több mint 50 ezer forintos összértékű - meglepetésekkel ismerkedhettek a gyerekek. Köztük mesekönyvekkel, társasjátékokkal, babakocsival, varázs írótáblával, kifestő könyvekkel, babával, autókkal és autósszőnyeggel, melyekkel bárki játszhat majd az év során.

Természetesen mindenki kapott olyan ajándékot is, melyet hazavihet majd gyógyulása után: így választhattak maguknak egy-egy plüssfigurát Szirbik Imre polgármester zsákjából, ki-ki rénszarvast, télapót, hóembert, pingvint vagy jegesmedvét.

A kicsik dalokkal és versekkel viszonozták a kedvességet, az óvodás Kovács Brigitta és Papp Eszter az óvó néniktől tanult kedvenc karácsonyi verseiket is megosztották a Mikulással.

Cs. I.

2008. december 12.

Animációs verseny

A Koszta József Áltanános Iskola hetedik alkalommal rendezett animációs versenyt, melynek során a csapatok a történeteket először a rajzlapon fázisonként rajzolták meg, majd a számítógépen Imagine Logo Program segítségével "rajzfilmmé" varázsolták.

A versenyen korcsoportonként az alábbi eredmények születtek:

1. korcsoport 4. osztály, 1.: Koszta József iskola, 2-3. Kiss Bálint Református iskola, 2. korcsoport (5-6. osztály): 1-2-3. Koszta József iskola, 3. korcsoport (7-8. osztály): 1-2. Szent Erzsébet Katolikus iskola, 3. Koszta József iskola.

2008. december 12.

A felnőtté válás útján

Nagypál Katalin és Túri Anikó nem küzdött lámpalázzal

Ahogyan az már szokásos, ebben a tanévben is a Boros Sámuel szakközépiskola nyitotta a városi szalagavatók sorát. December 5-én a sportcsarnokban sorakozott fel a három végzős osztály, akik a szalagtűzéssel jelképesen elindultak a felnőtté válás útján.

A 2004 és 2009 között az intézményben tanuló diákságnak a 11-es évfolyam, illetve a három legjobb diáknak, Bártfai Csabának, Rácz Amandának és Gulyás Martinnak az iskolavezetés tűzte fel a szalagot. Az osztálytáncokat is komoly felkészülés előzte meg, csakúgy, mint a keringőt, melyet Molnár Zsolt tanított be 44 párosnak.

2008. december 12.

Kiváló virágkötők

Szaktudásukról tettek bizonyságot a diákok

Dobogós helyezésekkel tértek haza az Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola diákjai december elején Kecelről, az országos virágkötő versenyről. Az idén már 22. alkalommal megrendezett Flóra Kecel virágkötő versenyen a hagyományokhoz híven a karácsonyhoz kötődő témát választottak a szervezők, akik dísznövénytermesztőket is meghívtak a megmérettetésre.

2008. december 12.

Az angyal énekel

Karácsonyi hangverseny keretében hallgathatják meg az érdeklődők Pitti Katalin szentesi származású operaénekest, aki néhány éve a város hírnevének öregbítéséért és karitatív tevékenységéért Szentes Városért Emlékérmet vehetett át.

Az angyal énekel című előadás helyszíne a Szent Anna-templom, melyre szívesen emlékszik vissza a művésznő, aki életében először közönség előtt ott énekelt. Tehetségére már gyermekkorában felfigyeltek, zenei irányban tanult tovább, a zeneművészeti főiskola elvégzése után rögtön a Magyar Állami Operaház magánénekese lett. Pitti Katalin nevét azonban nemcsak Magyarországon ismerik, számos operaházában szerepelt világszerte. A híres szoprán munkásságát, művészi, kifejező, szenvedélyes előadásmódját Liszt Ferenc díjjal, Oláh Gusztáv Emlékplakettel, Déryné-díjjal, valamint MSZ-OSZ-díjjal is jutalmazták. Rendkívüli hangját pedig több hangfelvétel is őrzi.

2008. december 12.

Bátorság, vásárlás

Egyre közelebb kerülünk a karácsonyhoz, hiszen ezen a hétvégén advent harmadik vasárnapját ünnepeljük. A mértékletesség hete után most a bátorság hét napja következik, az az időszak, amikor szembe kell néznünk önmagunkkal, félelmeinkkel, s fel kell oldanunk őket. Mernünk kell felvállalni szívünk kívánságait, valamint azokat a dolgokat, amelyekre igazán vágyunk. Ebben az időszakban meg kell hoznunk azokat a döntéseket is, amelyeket már régóta elodázunk. Ehhez bátorságra van szükségünk, melyhez elengedhetetlen az a bölcsesség is, amelyet advent utolsó hetében meg kell tapasztalnunk.

2008. december 12.

Filmklubban

A városi könyvtárban működő filmklub következő vetítésén Lesz ez még így se! amerikai keserédes vígjátékot tekinthetik meg az érdeklődők december 16-án, kedden 18 órakor. A Lesz ez még így se! három emberről szól, akik ki nem állhatják egymást, aztán jön a kutya (kicsi) és minden megváltozik.

2008. december 12.

Szavazzanak a városra!

Az Év Települése 2008

Ötödik alkalommal hirdet versenyt a Magyar Televízió Főtér című műsora "Az Év Települése" cím elnyeréséért. A nézők döntik el, hogy az országjáró magazinműsorban 2008-ban bemutatott magyarországi városok és községek közül melyik nyeri el ezt a címet. Az idén bemutatott települések között szerepelt Szentes is, így a városra is lehet voksolni az év települése cím elnyerés érdekében. A legtöbb szavazatot kapó település vezetőjének az MTV Zrt. alelnöke, Medveczky Balázs január 5-én adja át a fődíjat, illetve az emléktárgyat, a Herendi Porcelánmanufaktúra díszvázáját. A győztes település újabb bemutatkozási lehetőséget kap az m1 műsorában, 2009 januárjában ismét levetítik a róluk készített műsort. Emellett a nyertes a Magyar Turizmus Zrt. különdíját is megkapja, a kiemelt promóciós támogatás keretében a településen zajló eseményeket, programokat a Turizmus Zrt. kiadványaiban, kiállításain kiemelten népszerűsíti, és bekapcsolja a települést belföldi és külföldi médiumok általuk szervezett tanulmányútjaiba.

A szavazatokat december 23-ig várja a Magyar Televízió, postai levelezőlapon, a "FŐTÉR - az Év Települése, Magyar Televízió, 1054 Budapest, Szabadság tér 17." címen; a 30/444-4744-es nem emelt díjas SMS-számon, amelyre az adott település nevét kell beküldeni; illetve a www.mtv.hu honlapon. 

2008. december 12.

Két nap, két vereség

Szegeden 13-7-re, itthon a BVSC-től 6-5-re kapott ki a Bodrogi Bau-Szentesi VK férfi vízilabda csapata az elmúlt hétvégén rendezett dupla bajnoki fordulóban. A megyeszékhelyen elszenvedett vereség tulajdonképpen a papírformának megfelelő, bár azt, hogy a Szeged sem verhetetlen, egy nappal később a pécsiek bizonyították, akik mindhárom pontot elvették Juhász Zsoltéktól. A mieink szempontjából az igazán fontos összecsapás a fővárosiak ellen lett volna, ám hiába állt talpra három gólos hátrányból a Szentes, hiába mutatta be káprázatos bravúrok sokaságát Horváth Tamás a kapuban, a vezetést egyszer sem sikerült megszerezniük a találkozó folyamán. Több mint egy perccel a vége előtt lőtte hatodik gólját a BVSC, amelyre már nem érkezett válasz Szőkéék részéről.

2008. december 12.

Tombola

A Szabadidős Sportklub a "Szeretetakció a szegények karácsonyáért" gyűjtőakció keretében tombolasorsolást tartott december 5-én.

A nyeremények átvétele: 2009. január 31-ig szerdánként 15 és 17 óra között a klub Tóth J. u. 28/A szám alatti helyiségében.

Egyéb átvételi időpont egyeztetése: Léhi Gábor klubelnök, telefon: 63/314- 399.

Tombolatárgyak közül a 6. számú tortautalványt december 31-ig, a 81. számú zöldségcsomagot december 20-ig lehet átvenni.

2008. december 12.

Baba-mama

A Rózsavölgyi-házban működő baba-mama klub következő találkozóját december 19-én, pénteken 10-12 óráig tartják. Az Ady Endre utcában a kismamáknak Aranyi Erzsébet tart előadást Karácsony a klubban énekkel, zenével címmel.

2008. december 12.

Mikulás kupa

December 6-án Bócsán rendezték meg a már hagyományosnak mondható nemzetközi Mikulás kupát. A versenyen 54 induló vett részt, Szentest Misic Lajos, a Klazál DSE birkózója képviselte és serdülő korcsoportban 2. helyezést ért el. Edzői: Rónyai Zoltán, Bődi Tamás, Mazula Erik és Sebesy Attila.

2008. december 12.

Kick-box siker

Két héttel ezelőtt rendezték meg a Junior Ökölvívó Magyar Bajnokságot Kecskeméten, ahol a Szentesi Kinizsi Ökölvívó és Kick-box szakosztályának sportolói közül Faur Csaba 91 kg.-ban 3. helyezést ért el. A múlt hét végén Bordányban került sor a jövő évi Római ISKA Kick BoxEB első selejtező fordulójára, ezen gyerek kategóriában Csonka Gergő 3., serdülő kategóriában Váczi Nándor 3., Németh László 1. helyet szerzett. A felnőttek között Salánki Béla -71 kg 2., Lakatos András - 71 kg 1., Faur Csaba - 91 kg 2. helyen végzett. Az Európa Bajnokság utolsó fordulóját Szentesen rendezik meg 2009 tavaszán, egy nemzetközi verseny keretein belül!

2008. december 12.

Télapó a láb-teniszezőknél

A Gyermek Lábtenisz Mikulás-kupa városi döntőjére került sor december 7-én Szentesen. Orosz Árpád fogtechnikus, Szín János vállalkozó és a Francia pékség által segített rendezvényen a Poszler András - Szabó László páros végzett az élen, Gyollai Ádám - Fodor István a második, Szatmári Péter és Hornok Dominik (csere: Orosz Kornél) a harmadik, míg a Gonda Alex - Gődér Gábor páros a negyedik helyen végzett. A viadalt követően a télapó ajándékokkal és közös ebéddel kedveskedett a versenyzőknek.

2008. december 12.

Terem-labdarúgás

A Szeretetakció a szegények karácsonyáért gyűjtőakció keretében december 7-én a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban megrendezett teremlabdarúgó torna eredménye: 1. Játékvezetők,

2. Old Boys, 3. Dream-Team, 4. Belvárosi Favágók. A legjobb góllövő: Fehér Attila (Tűzoltók).

A Szabadidős Sportklub legközelebbi teremlabdarúgó tornáját 2009. március 7-8-a között rendezi meg a városi sportcsarnokban.

2008. december 12.

Hazai pályán

A Szentes Városi Úszó Club november 29-én háziversenyt tartott, melyen a fiatal úszók hazai medencében mérkőztek meg egymással. A versengés az úszósport népszerűsítését is szolgálta, sok gyereknek versenyzési lehetőséget nyújtott.

A versenyszámok győztesei:

Fiúk, 33 m gyors 2002: Virágos Bálint, 33 m gyors 2001: Sarusi Kis László, 66 m hát: Szabó Kristóf, 100 m hát '99: Vidovics Gergő, 100 m hát '98: Rébeli-Szabó Máté, 100 m hát '97: Kókai Tibor, 33 m mell 2002: Virágos Bálint, 33 m mell 2001: Frajtsák Raul, 100 m mell '99: Héja Sándor, 100 m mell '98: Pellei Kristóf, 100 m mell '97: Szabó Flórián, 66 m mell 2000: Szabó Benjamin, 33 m pille '99: Vidovics Gergő, 33 m pille '98: Pellei Kristóf, 100 m pille '97: Szabó Flórián, 66 m gyors 2000: Tóth Gyula, 100 m gyors '99: Vidovics Barnabás, 100 m gyors '98: Makai Lajos, 100 m gyors '97: Kókai Tibor.

Lányok, 33 m gyors 2002: Dudás Szabó Dóra, 33 m gyors 2001: Sarusi Kis Lídia, 66 m hát 2000: Lantos Csilla, 100 m hát '99: Skorka Odett, 100 m hát '98: Lantos Xénia, 100 m hát '97: Ormos Petra, 33 m mell 2002: Dudás Szabó Dóra, 33 m mell 2001: Sarusi Kis Lídia, 100 m mell '99: Héja Ágnes, 100 m mell '98: Lantos Xénia, 100 m mell '97: Horváth Árnika, 66 m mell 2000: Gulyás Andrea, 33 m pille '99: Skorka Odett, 33 m pille '98: Lekrinszki Gina, 100 m pille '97: Horváth Árnika, 66 m gyors 2000: Dudás Szabó Kata, 100 m gyors '99: Héja Ágnes, 100 gyors '98: Lekrinszki Gina, 100 gyors '97: Sarusi Kis Adél.

2008. december 12.

Ajándékgyőzelem karácsonyra

Szaloncukorral, majd 6-4-es győzelemmel kedveskedtek szurkolóiknak a szentesi futsalosok, akik ebben az esztendőben utoljára léptek pályára hétfőn este. A Le-grand MetalCom-Szentes együttese az Üllő FC Cső-Montage gárdáját fogadta a Dr. Papp László sportcsarnokban, ahol nem titkoltan pontra, pontokra vágyott Némethy László vezetőedző és csapata. Régen győzött a Szentes, szerettek volna a középmezőnyhöz közelebb kerülni Kerepeckyék, a vendégeknek pedig az élmezőnyhöz való felzárkózásban jelentett volna sokat a három pont.

2008. december 12.

Pótfűtés

- Képzeld, idén a Karácsony pont pénteki napra esik! - fordul Szöszi a barátnőjéhez.

- De remélem nem 13-ára! - fortyan fel a barátnő.

2008. december 12.

Kis kukta

  • Harcsapaprikás
  • Kecskeméti csirke
2008. december 12.

Egészségünk védelmében

Az Egészségkuckót Szentesen három évvel ezelőtt indította el Mészárosné Osztás Mária. találtuk ki, akkor visszacsábítottak a kórházba dolgozni, és most visszajöttem és újra szeretném indítani a vállalkozásomat.

Legutóbb egészségnevelőként - oktatóként dolgoztam egy cégnél, naponta 150-200 emberrel találkoztam, és engem teljesen megdöbbentett, hogy az emberek mennyire nincsenek tisztába saját testükkel, saját működésükkel. Elfogadnak olyan dolgokat, amit a testük produkál, ami lehet akár betegség is - mondja Mészárosné Osztás Mária. Húsz évet dolgozott a kórházban. Aztán gondolt egyet és kiötölte az Egészségkuckót. Hogy miért éppen ezt a nevet adta szolgáltatásának?

2008. december 12.

Nem tűnt fel a pizsamás beteg

Az egyik helyi egészségügyi intézmény ápoltja tűnt el az elmúlt hétvégén, papucsban és pizsamában, majd sétált végig a Kossuth utcán anélkül, hogy mindez bárkinek feltűnt volna, vagy bejelentést tett volna az esetről. A beteget később a rendőrök vitték vissza az otthonába. Ha ők nem veszik észre, akkor reggelre akár anynyira kihűlhetett volna a szervezete, hogy abba bele is halhatott volna. A rendőrség munkatársai kérik a lakosságot, hogy ne legyenek közömbösek, ha hajléktalant, esetleg ittas személyt látnak ezekben a téli napokban az utcán feküdni, értesítsék akár a rendőrséget, akár a mentőket, mert jelzésükkel életet menthetnek.

2008. december 12.

Mézes

Mézes napok címmel kézműves vásárt tartanak, valamint gasztronómiai és kézműves programokkal várják az érdeklődőket december 19-től 23-ig a Művészetek Házában minden nap 10-18 óráig.

2008. december 12.

Az év kórháza

A rangsorban egyelőre 130. helyen állunk

Már több mint 49 ezer voks érkezett a HáziPatika. com honlapra ahol idén is meghirdették "Az év kórháza" internetes szavazást. Ezzel mindenkinek lehetősége nyílik arra, hogy elmondhassa véleményét az ország különböző egészségügyi intézményeiről, köztük a Dr. Bugyi István Kórházról is.

Az online szavazás a betegelégedettség és a kórházi betegellátás színvonalát méri fel, az érdeklődők december 31-ig voksolhatnak egy külön erre a célra létrehozott honlapon (www.azevkorhaza.hu), ahol véleményezhetik a kórházak betegellátását, az orvos-szakmai ellátást, az ápoló- és szakszemélyzetet, a kórházi infrastruktúrát, valamint a környezetet és a tisztaságot. A rangsorban összesen 239 egészségügyi intézmény szerepel, Csongrád megyében 27 kórház értékelhető. A Dr. Bugyi István Kórház jelenleg a 130. helyen áll a rangsorban, melyben a megyei intézmények közül megelőzi a Szegedi Tudományegyetem több klinikája és osztálya, illetve a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház is.

A verseny állása folyamatosan nyomon követhető a www.azevkorhaza.hu internetes oldalon összesítve, kategóriánként, valamint megyei bontásban is.

2008. december 12.

Gyermek klub és matiné

A művelődési központ gyermek klubjában karácsonyváró foglalkozást tartanak december 12-én, pénteken 17 órától. A klubban karácsonyi képeslap készítésére is sor kerül, de a gyertya decoupage-t is megismerhetik az apróságok. A szervezők kérik, hogy mindenki vigyen egy fehér, hosszúkás vastag gyertyát. Legközelebb január 9-én tartanak foglalkozást a Művelődési és Ifjúsági Házban. A délutáni matiné időpontja december 19. és január 16. Bővebb információ kapható a helyszínen illetve a 314- 211-es telefonszámon. A foglalkozásra a belépés díjtalan.

2008. december 12.

Szívügy

A Szívügy klub tagjai karácsonyi ünnepséget tartanak december 17-én, szerdán 16 órakor a Művelődési és Ifjúsági Házban.

2008. december 12.

Csángókról énekel

Csángó énekes és keramikus érkezik az Adventi esték a múzeumban című programsorozat záró rendezvényére. A Koszta József Múzeumban december 16-án, kedden 17 órától Petrás Mária, a Romániában született, de már hazánkban élő művész mutatkozik be énekével és bibliai témájú iparművészeti remekeivel a közönségnek. A "Csángó magyarokról szólok - énekkel" címet adta estjének. A minél meghittebb hangulatról pedig a múzeum is gondoskodik egy rövid irodalmi összeállítással.

2008. december 12.

Cukorbetegek

A cukorbetegek egyesületének tagjai december 19-én, pénteken fél 3-kor tartják évzáró összejövetelüket a kórház igazgatósági épületében.

2008. december 12.

Családi események

Született: Molnár Zsolt Ákosnak és Szücs Melindának Emma, Milinker Gábornak és Makai Anikónak Nóra nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Hajdú Tamás Ferenc és Kozák Krisztina, Szebényi Gyula Tibor és Horváth Andrea, Ádám Szilveszter és Kisvárdai Ágnes Rozália.

Elhunyt: Sovány János István, Kovács Józsefné Solti Erzsébet.