2008. december 12.

A minőségi áruk garanciája

A Dél-alföldi Kertészek Szövetkezete

A Dél-alföldi Kertészek Szövetkezete (TÉSZ): Magyarország második legnagyobb termelői értékesítő szövetkezete. Idei forgalmuk megközelíti az 5,5 milliárd forintot. Legfontosabb termékeik (paprikafélék - töltenivaló fehér, hegyes erős, kápia, paradicsom, kígyóuborka, hajtatott káposztafélék) mind a belföldi és exportpiacokon keresettek. A Dél-alföldi kertészek célja a minőség és élelmiszer biztonság fokozása, vallják: a fogyasztónak joga van tudni, hogy az élelmiszer, amit elfogyaszt, az mennyire egészséges, megbízható, nyomon követett termelésből származik.

- Zöldségeink azért keresettek, mert garantáltan vegyszermentesek - mondta Ledó Ferenc elnök. - 2002-es megalakulásunk óta fontosnak tartjuk tagjaink segítését a minőségi árutermelésben, a technológiai tanácsok révén hozam és minőségjavulást érjenek el úgy, hogy a környezetterhelés csökkenjen. A kevesebb növényvédőszer és műtrágya felhasználás pedig jelentős költségmegtakarítást is eredményezhet.

Az elnök a továbbiakban szólt arról, hogy a tagság 95 százaléka üvegházakban, fóliákban termel. Mint mondta, itt sokkal jobban szabályozható a növény számára szükséges hőmérséklet, víz, tápanyag utánpótlás. A korszerűbb üvegházak, fóliák lehetővé teszik, hogy az állati kártevők ellen ne növényvédő-szerekkel, hanem hasznos élőlényekkel védekezzenek. Így kémiai beavatkozást egyáltalán nem vagy nagyon ritkán kell végezniük. E technológia a termelők részéről is sokkal nagyobb szakmai tudást, odafigyelést követel meg. Ebben a munkában hat szaktanácsadó segíti őket. Főbb növényeiket a szövetkezeti tagok GlobalGap minőségbiztosítással termelik. A 2006-ban bevezetett vonalkódos nyomon-követhetőség bizonyíték arra, hogy bármely kereskedelmi helyen vásárolt termékről meg tudják mondani, hogy melyik termelőjüktől való és a termelés folyamán milyen munkákat, kezeléseket végzett.

Ledó Ferenc

- Továbbra is fő célunk, hogy a régi és új vevőinket minőségben, pontosságban maximálisan kiszolgáljuk. Folyamatosan bővítjük az áru osztályozását, csomagolását, értékesítését segítő gépek, eszközök beszerzését. Infrastruktúránk lehetővé teszi, hogy a tagjainktól beszállított termékek frissességüket megőrizve jussanak el a fogyasztóhoz. 2008-ban mintegy 600 millió forinttal növekedett a forgalmunk, tovább bővül a csomagolt termékek aránya főleg paprikafélék és paradicsom esetében. Ezért szükségessé vált a jelenlegi csomagolónk bővítése. Az Új Vidékfejlesztési Terv keretén belül 120 millió forint értékben egy új 700 négyzetméteres csomagoló építésébe kezdtünk, hozzá jön még egy 700 négyzetméteres göngyölegtároló és egy 100 négyzetméteres blokk a dolgozóknak. A jövő év áprilisában már szeretnénk benne dolgozni.

Az évente forgalmazott 20 ezer tonna zöldség döntő többsége, 55 százaléka belföldi áruházláncokhoz kerül. De jelentős az export is, 2008-ban várhatóan meghaladja az 1 milliárd forintot. Fő export cikkük a "TV", és a kápia paprika, melyet főleg német, cseh, osztrák területen, míg a hajtatott káposztaféléket (fejeskáposzta, kínaikel) a skandináv piacokon értékesítik.

A friss fogyasztású étkezési paprikáért 2007-ben Magyar Termék Nagydíjat kapott a szövetkezet. Idén pedig a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési minisztertől a DélKerTÉSZ elnöke a Magyar Agrárgazdasági Minőség Díjat vehette át.

- Ötéves működési programunkban mintegy 200 millió forint értékű gép, eszközvásárlást állítottunk be azzal a céllal, hogy tovább tudjuk javítani az osztályozás, a csomagolás feltételeit, minőségét. Jelentős összegeket szánunk a termelés, csomagolás folyamán képződött hulladékok kezelésére. Tovább kívánjuk növelni a biológiai növényvédelemmel védett termékek arányát. Évente 8-10 százalék forgalomnövekedést szeretnénk elérni, ehhez jó lenne megtartani régi vevőinket, és új piacokat szerezni például Szlovákiában, Romániában. Most tárgyalunk, horvát és szlovén vevővel. A jövő évet is próbáljuk megalapozni. Tagjainkat hozzásegítjük termesztő berendezések korszerűsítéséhez, bővítéséhez a Nemzeti Fejlesztési Terv részeként. Fontosnak tartjuk, hogy meglévő és leendő tagjaink a fejlesztések. A szaktanácsadás révén egyre több jó minőség, megbízható árut termeljenek, tisztességes jövedelem mellett - mondja Ledó Ferenc.

L. J.