2008. december 12.

Az angyal énekel

Karácsonyi hangverseny keretében hallgathatják meg az érdeklődők Pitti Katalin szentesi származású operaénekest, aki néhány éve a város hírnevének öregbítéséért és karitatív tevékenységéért Szentes Városért Emlékérmet vehetett át.

Az angyal énekel című előadás helyszíne a Szent Anna-templom, melyre szívesen emlékszik vissza a művésznő, aki életében először közönség előtt ott énekelt. Tehetségére már gyermekkorában felfigyeltek, zenei irányban tanult tovább, a zeneművészeti főiskola elvégzése után rögtön a Magyar Állami Operaház magánénekese lett. Pitti Katalin nevét azonban nemcsak Magyarországon ismerik, számos operaházában szerepelt világszerte. A híres szoprán munkásságát, művészi, kifejező, szenvedélyes előadásmódját Liszt Ferenc díjjal, Oláh Gusztáv Emlékplakettel, Déryné-díjjal, valamint MSZ-OSZ-díjjal is jutalmazták. Rendkívüli hangját pedig több hangfelvétel is őrzi.

Az operairodalom számos szerepében nyújtott páratlan alakítást, hallhatták és láthatták többek között a Varázsfuvolában Pamina, a Traviata-ban Violetta, az Othelloban Desdemona szerepében. Játszotta Leonórát A trubadúrban, Liu-t a Turandotban, Mimit a Bohéméletben, Melindát a Bánk Bánban, és természetesen emlékezetes szerepe a pillangókisasszony is. Az ope-rettirodalom számos alkotásának főszerepei is megszólaltak előadásában, köztük A víg özvegy, A mosoly országa, A cigánybáró és a Marica grófnő című operettek főszerepei, de széles repertoárja kiterjed az oratóriumok éneklésére is.

Virágh András Liszt-díjas orgonaművésszel közös szentesi koncertjén műsoron lesz Gounod Ave Maria, Bach Air és h-moll Prelúdium és fúga, Franck Panis Angeliscus és D-Sur Sortie, Albinoni Adagio, Handel "O mio signor", Liszt Choral, Halmos Benedictus, Schubert Ave Maria, Bach d-moll Toccata és fúga című műve, illetve egy karácsonyi dalfüzér.

Cs. L.