2008. december 12.

Kis kukta

Harcsapaprikás

Hozzávalók: 1 kg harcsafilé, 7 dkg zsír, 10 dkg paprika, 10 dkg paradicsom, 2 dl tejföl, 2 dkg liszt, 10 dkg pirospaprika, 1 csokor kapor, fokhagyma, só, bors, köménymag.

Elkészítése: A harcsafilét tetszés szerint feldaraboljuk (szeleteljük vagy kockázzuk). A felforrósított zsírban minden oldalról elősütjük, majd a zsírból kivéve félretesszük. A hagymát, a paprikát és a paradicsomot kockára vágjuk, a zsíron megfuttatjuk és elkészítjük a pörköltalapot. Beletesszük a halat, fűszerezzük, az egészet átforraljuk. A tejfölt a liszttel és a kaporral elkeverjük, majd behabarjuk a paprikást. Nem keverjük, hanem rázogatva eloszlatjuk benne a habarást, hogy a halat ne törjük össze. Forrón tálaljuk. Galuskát vagy túrós csuszát kínálunk hozzá.

Kecskeméti csirke

Hozzávalók: 1 csirke, só, 3 dl tejföl, ételízesítő, 4-5 gerezd fokhagyma, paprikás liszt.

Elkészítése: A csirkét feldaraboljuk, megsózzuk, 1 órát állni hagyjuk, utána paprikás lisztbe forgatjuk. Teflon tepsibe szorosan egymás mellé rakjuk a csirkedarabokat. A tejfölt ízesítsük ételízesítővel, majd 4 gerezd átnyomott fokhagymát keverjünk a fűszeres tejfölhöz. Ezt a csirkére öntjük úgy, hogy a húst mindenhol ellepje. Közepes tűzön, fólia alatt 1 órát sütjük. Utána a fóliát levesszük és kevés ideig
pirítjuk. Krumplipürével, rizzsel tálaljuk.