2008. december 12.

A felnőtté válás útján

Nagypál Katalin és Túri Anikó nem küzdött lámpalázzal

Ahogyan az már szokásos, ebben a tanévben is a Boros Sámuel szakközépiskola nyitotta a városi szalagavatók sorát. December 5-én a sportcsarnokban sorakozott fel a három végzős osztály, akik a szalagtűzéssel jelképesen elindultak a felnőtté válás útján.

A 2004 és 2009 között az intézményben tanuló diákságnak a 11-es évfolyam, illetve a három legjobb diáknak, Bártfai Csabának, Rácz Amandának és Gulyás Martinnak az iskolavezetés tűzte fel a szalagot. Az osztálytáncokat is komoly felkészülés előzte meg, csakúgy, mint a keringőt, melyet Molnár Zsolt tanított be 44 párosnak.

Az ünnepségen Túri Anikó búcsúzott beszédében az iskolától, akitől megtudtuk: a szalagavató végén a fél rokonsággal táncolt, 23-an voltak jelen a családból. Ennek ellenére nem izgult a szereplés miatt, az ír osztálytáncnál sem, hiszen sokáig táncolt, igaz, más műfajban. Azért jelentkezett az iskolába, mert szakmát szeretett volna, jelenti ki az ügyvitel szakon tanuló csongrádi lány. Marad még a technikumban, s ha minden jól megy, a BGF-en tanulna tovább. Tolmács vagy stewardess szakma lebeg szemei előtt, ehhez nyelveket is tanul: angolt, franciát, németet. Tavaly novemberben sikeres pályázata után az Európa Parlament magyarországi ülésén is részt vehetett.

Nagypál Katalin szabadkozik kissé, mondván, nem ő a legideálisabb közgés diák. Másodikban jött az iskolába, a vásárhelyi Bethlenből. A váltást azzal magyarázza, hogy Szenteshez jobban kötődik, s a Boros jó hírét is az okok között említi. Most a közismereti szakon tanul. Társai főleg a BME és a Corvinus egyetem nyílt napjaira mentek, ő inkább a szegedi bölcsészkarra jelentkezik. Eredményei között említést érdemel a megyei első helyezés a Kazinczy-versenyen. Angol és német nyelvet tanul az iskolában, valamint franciát, de azt csak a színjátszó körön belül. Büszke a társulattal elért első díjra a tarascon-i nemzetközi fesztiválon.

Ami a megjelent rokonságot illeti, azt mondja, ő vásárolta a legtöbb meghívót a bálra. A tavalyi műsort ő vezette, akkor már szerzett rutint a szerepléshez, de megjegyzi, az is segített, hogy táncospárja, Gálfalvy György profi volt.

D. J.