2008. december 12.

Kiváló virágkötők

Szaktudásukról tettek bizonyságot a diákok

Dobogós helyezésekkel tértek haza az Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola diákjai december elején Kecelről, az országos virágkötő versenyről. Az idén már 22. alkalommal megrendezett Flóra Kecel virágkötő versenyen a hagyományokhoz híven a karácsonyhoz kötődő témát választottak a szervezők, akik dísznövénytermesztőket is meghívtak a megmérettetésre.

A versenyzőknek az Álomesküvő karácsonykor témában kellett térdíszt, szülőköszöntő csokrot és gyűrűátadó párnát készíteniük, alkotásaikat kategóriánként értékelték a zsűritagok. A rangos megmérettetést a Magyarországi Virágkötők és Virágkereskedők Szövetsége rendezte, melynek a szentesi iskola egykori diákja, Gombás Attila a főtitkára.

- A pontozásos versenyben az idén a nevező 18 versenyző közül Szegedi Renáta egyéni összetettben első helyen végzett, Nagy Péter párna- és térdísz kategóriában győzedelmeskedett, illetve a csapatversenyben szintén második helyezést ért el az iskola csapata, Szegedi Renáta, Nagy Péter, Adamik Anita és Hercz Barbara (képünkön) - összegezte lapunk érdeklődésére a diákok teljesítményét Ádám Zsuzsa felkészítő tanár, aki elmondta, hogy a diákok előre ismerték a témát. Így készültek a versenyre, különböző installációkat találtak ki, elkészítették a kompozíciók tartóit, valamint naprakészek a hazai és külföldi virágkötészeti trendek ismeretében is.

Felkészültségéről tett tanúbizonyságot Szegedi Renáta (14. évfolyam), aki első versenyéről második helyezéssel tért haza. Angyalszárny térdíszt készített fehér virágokkal és tollakkal, szülőköszöntő csokrában szintén tollal díszített angyalszárny, illetve fehér virágok, köztük rózsák és fréziák szerepeltek. Az általa elkészített gyűrűátadó párnán egy angyal tartotta a gyűrűt. A hazai viszonyok között egy kicsit szokatlanabb kompozícióval rukkolt elő Nagy Péter (technikusi osztály), aki már több nemzetközi és országos versenyen is szerepelt és ért el kiváló eredményeket.

- Én a meleg esküvőt választottam témaként, mert azt gondolom, hogy követni kell a divatot, a nemzetközi trendeket, melyekben már teljesen elfogadott egy ilyen feladat megvalósítása, itthon azonban még nem igazán. Az Európa Kupán is ez volt a téma. Kompozíciómhoz sok szőrmét és gyöngyöket használtam, valamint fehér növényeket és ezen kívül olyan kiegészítőket, amelyek a csillogásról szóltak - beszélt alkotásáról a térdísz és gyűrűátadó párna készítésében győzedelmeskedő diák, aki elmondta, hogy Budapestről, Kiskőrösről, Kecskemétről, Villányból és Bolyból is neveztek versenyzők az országos megmérettetésre.

Kép és szöveg:
Cseh-Lakos Ilona